Мащабно проучване и почистване на Бургаския залив

Специалисти твърдят, че на дъното на морето има дори колелета
1 мар 2021 12:32, Ния Христова
7
Мащабно проучване и почистване на Бургаския залив
Снимка: БГНЕС
Предстои да бъде направено мащабно проучване на екологичното състояние на Бургаския залив по европейски проект. То ще се реализира от Община Бургас и университет "Проф. д-р Асен Златаров". Проучването ще се проведе под наименованието "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане на целите на син растеж".
 
Това е дългосрочната стратегия в подкрепа на устойчивия растеж в морските отрасли като цяло. В основата й се поставя ефективното използване на потенциала на морето и брега за създаване на работни места и икономически подем на крайбрежните райони, предаде БНР.
 
"Предвидените изследвания ще се извършат с помощта на специализирана апаратура – ще бъде закупен дистанционен подводен управляем апарат. С него ще бъде събрана възможно най–много информация за състоянието на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното. А там има какво ли не, като замърсеността се увеличава през годините", обясни председателят на сдружение "Приятели на морето" – Бургас водолазът Стоян Димитров.
 
"Намирали сме какво ли не - стъклени бутилки, найлони, най-много са пластмасовите отпадъци, дори колелета! Хората си мислят, че като хвърлят нещо, което не виждат, то ще изчезне, но не е така. Тези боклуци са неразградими и остават завинаги. Бургаският залив е замърсен и това се доказва от факта, че през последните 2 години изчезва черната мида, а тя е филтърът на морето!", заяви още Димитров.  
 
Целта на проекта е да бъде установена степента на замърсяването на Бургаския залив, както и да се предприемат необходимите дейности за почистването му, което ще допринесе за подобряване на състоянието на околната среда. В рамките на предвидените дейности университет "Проф. д-р Асен Златаров“ ще разкрие и нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда", разказа експертът към проекта проф. Севдалина Турманова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
На райския залив в Созопол знаете ли за каква *** става въпрос?Мм знаете ли,българи юнаци,кое ви е юнашкото и не уважавате ли себе си че се къпите в нечий ***?
5
1
 
6
 
! Отговори
Буци преди 3 години
Варненското езеро кога ще го почистят? Виждат се от космоса фекалиите на Буци...
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** пак си мисли, че някой го краде и лъже!
3
2
 
7
 
! Отговори
пецата преди 3 години
оха бате как измислиха и тая схема да лапнат паричките , кой ще види под водата какво става работи ли се не се ли работи, пък *** за отчет ще се намери, чиста печалба, б.а.с.и схемаджиите
2
1
 
3
 
! Отговори
Димитър Николов преди 3 години
Ще преброяваме цацата и паурите.
1
1
 
5
 
! Отговори
Vako преди 3 години
Не вярвам че това ще стане.хахахахахпросто предизорна пропаганда