Със загасване на светлините отбелязваме Часа на Земята

Защитата на природата е наша морална отговорност
Обновена: 27 мар 2021 21:12 | 27 мар 2021 21:00, Анисия Иванова
32
Със загасване на светлините отбелязваме Часа на Земята
Снимка: БГНЕС

Градовете по света изключват светлините си в събота за Часа на Земята, като тазгодишното събитие подчерта връзката между унищожаването на природата и нарастващите огнища на болести като COVID-19, съобщи АФП.

 В 20:30 ч. силуетите на азиатските мегаполиси от Сингапур до Хонконг потъмняха, както и забележителностите, включително оперния театър в Сидни. Годишното събитие призовава за действие по отношение на изменението на климата и околната среда, а тази година организаторите заявиха, че искат да подчертаят връзката между унищожаването на природния свят и нарастващата честота на болести - като COVID-19 - които се пренасят от животни на хора.

Експертите смятат, че човешката дейност като широко разпространено обезлесяване, унищожаване на местообитанията на животните и изменението на климата стимулират тази тенденция и предупреждават, че може да възникнат повече пандемии, ако нищо не се направи.

„Независимо дали става въпрос за по-малко риби в океана и реките, изчезващи гори или по-широка загуба на биологично разнообразие, нараства доказателството, че природата е в свободно падане“, каза Марко Ламбертини, генерален директор на WWF, който организира Часът на Земята.

И това е заради начина, по който живеем живота си и управляваме икономиките си. Защитата на природата е нашата морална отговорност, но загубата й също така увеличава нашата уязвимост към пандемии, ускорява изменението на климата и застрашава нашата продоволствена сигурност, припомня БГНЕС.

В Сингапур хората на брега наблюдаваха как небостъргачите притъмняват, а в близкия парк Gardens by the Bay група скулптури с футуристично изглеждащи дървета са изключили светлините си.

Часът на Земята е за „повече от просто спестяване на енергия, то е повече за да си припомним въздействието ни върху околната среда“, каза Иън Тан, 18-годишен, пред АФП в парка.

Но той не беше убеден, че събитието, което се провежда от 2007 г., е раздвижило нещата в правилната посока.

"Един час не е достатъчен, за да си спомним, че изменението на климата всъщност е проблем - всъщност не гледам (на Часа на Земята) като на нещо много значимо", каза той.

В Хонконг хората на наблюдателните пунктове над града гледаха как светлините угасват по натъпканите един до друг небостъргачи, докато в южнокорейската столица Сеул историческата порта Намдемун потъмня.

В Тайланд ултрапопулярният мол CentralWorld в Банкок отмерваше времето до 20:30 ч., преди външните му стъклени дисплеи да потъмнеят за един час - макар че вътре търговският център изглежда работеше както обикновено.

Други забележителности, които трябваше да изключат осветлението, за да отбележат Часа на Земята, включват Айфеловата кула, Колизеума в Рим и Бранденбургската врата в Берлин, казват организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
6
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
Че то икономика не остана! Пука ми за спиране на осветление, което няма никакъв ефект! С идиотска показност проблеми не се решават! Това важи и за идиотските маски!
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В кварталите на София целогодишно се отбелязва деня на земята без улично осветление.
25
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Затова кварталните улици в столицата винаги тънат в полумрак.
24
0
 
5
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
70 % от апартаментите в Русе са тъмни в 21 вечерта. Кое да му пестиш повече.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При нас си е все мрак, какво точно да се гаси. Когато летиш със самолет нощем най-добре се вижда. Винаги можеш да познаеш, че си над България.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еее аман от *** да гасят лампи и да се правят на интересни
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А,маски с катализатори за улавяне на въглеродният двуокис няма ли да ни сложите?Да гасят светлините онези,които си купуват квоти за отделяни парникови емисии!Интересното обаче е че хем купуват на поразия и отделят,хем са най-големите ревльовци срещу парниковият ефект!Двуличие е леко казано.По-точно,намери печатницата и от въздуха да печата долари и и пуска в обръщение!
20
2
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Нема да эагася у дома нито една светлина, дори и эа часа на земята.Ще иэчакам Бил Гейтс, първо да раэдава милиони эа деня на детето.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има хора, на които ако им кажат да подскачат на един крак с изплезен език и да се пляскат по врата за деня на земята, ще почнат да го правят без много да му мислят.
18
0
 
7
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
Идея си нямате какви пари струва това! Никой няма да спре АЕЦ, ТЕЦ или дори ВЕЦ за един час. Просто е невъзможно. Излишната енергия се прави на топлина и се излъчва в околното пространство. Топлим въздуха. И после следва ударното потребление, че трябва да сме осигурили резерв.
17
3
 
6
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Бял ден да не видите мизантропите, които оправдават омразата си към хората с опазване на планетата и природата. Дано се отървем от вас чрез ваксините, и без това ставате само за храна на червеите...
16
0
 
11
 
! Отговори
Енерго преди 3 години
Ей, да се спрете с тези глупотевини! Разказвате играта на електро-системата. Не бе, справяме се ама разходите по това справяне са няколко пъти по високи от спестеното.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние навремето имахаме по 3 часа режим на тока. Сега това е за изгъъъзици. Добре сте се родили скоро и не знаете какво е режим на тока. Вечер стояхме на прозореца и брояхме минутите в очакване да светне тока. С по 5 одеала се завивахме и зъбите ни тракаха от студ. Сега е модерно. Да гасиш тока. Хубаво.Само да не стане да дръпне някой отново шалтера на държавата, че тогава ще получат масово инфаркт като останат без интернет. От модерни по-модерни работи измислят. Като кажат- ще спрете и водата xD
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял живот търсим Светлина, сега зорлем тъмнина, да си гасят олигарсите.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обявете точен час кога ще се загасят всички светлини във всяко селище, и на другия ден почвайте преброяване на къде, какво, колко. Шампионите са винаги в готовност.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Това в коя година живеем.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мразя подоби кампании, ще светна всички лампи вкъщи, даже и фенерчето ще светна.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз включих четирите котлона, фурната, бойлера, радиаторите по стаите и сушилнята, но лед ламбата в одаята изгасих.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остро музика и ракия , да загася нефтените плантации Рокфелер , те са най големите замърсители
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типичен секта ритуал, придружен с гуру-шамански брътвежи и клетви.