Акад. Петрунов: Може всяка година да си поставяме нова ваксина

Експертът не е убеден, че колективният имунитет ще бъде постигнат
18 апр 2021 13:41, Петя Славова
50
Акад. Петрунов: Може всяка година да си поставяме нова ваксина
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пандемията от коронавирус продължава повече от година. На много места ваксините не достигат, а постоянно идва информация за нови варианти на коронавируса.

Още по темата

"Не съм убеден, че колективният имунитет у нас ще бъде постигнат в обявените срокове. Смятам, че той е възможен в България не по-рано от следващата година", каза пред Нова тв академик Богдан Петрунов.

Той добави, че поради голямата изменчивост на вируса борбата с него ще продължи да е трудна.

"Има най-малко 15 хиляди разновидности на вируса. Огромната част от тях загиват, защото те не са биологично важни за вируса. Някои от тях продължават да съществуват и представляват сериозен проблем. Постигането на колективен имунитет може да стане само при много голяма част ваксинирани", добавя специалистът.

Според имунолога е твърде възможно да се наложи всяка година да си поставяме нова ваксина, която да има отговор към циркулиращите варианти на COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не давайте повече микрофона на такива мръднали като АКАДЕМИКА.
30
1
 
6
 
! Отговори
Зъл и луд преди 3 години
Аз теб Петрунов - два карамфила
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросният академик ако иска да се боцка по пет пъти в годината и семейството си ,и родата- да ваксинира колкото ще. Аз ,ако се престраша да се ваксинирам един път ,ще е чудо .И то не, със западна ваксина.Другото време ще карам с Ивермектин като профилактика основно през зимните месеци
28
0
 
9
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Какъв експерт е този продажник, щом твърди че колективен имунитет е възможен само с ваксини?Какъв експерерт е, щом твърди че ковид е много заразен, но не може да се разпространи в 60% от здравото население??Или тия платени експерти знаят че може много бързо да се разпространи и да се създаде истински и надеждаен колективен имунитет, без ваксини. Затуй толкова държат да има локдауни, за да ваксинират наред и да върви далаверата?И какви са тия журналисти, без собствен мозък?
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе ,Ами ти си бий всеки месец ,защо рекламираш ментета ваксини
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петрунов,аз съм човек!Не съм игленик да си забива в мен иглите БигФарма когато и скимне и както си пожелае с вашето любезно съдействие поддържащо многобройните й фантазии и лъжи!
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Триете коментари за Бил Гейтс, а? Тествахме Ви. Той е в основата на GAVI, WEF, с финансиране на фондацията си изпълнява проект в момента в Нигерия за ваксиниране и вкарване на дигитална идентичност в тялото на човека с цел пълен контрол и управлението му. Скоро ще ни го продадат като средство за нашата сигурност и здраве. Програма ID2020, Програма Great Reset на WEF, Програма 2030 на ООН - геноцид на човечеството. Да видим кога ще изтриете и това, гнусни предатели.
24
15
 
2
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Голяма работа. Отнема 40мин отиване и връщане до кабинета и един боц. Някои хора са големи бебета.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23Точно казано!!!!Как някой наред с акъла си, да повярва на Бил Гейтц и подопечните му организации които от години предупреждаваха че Земята е пренаселена и трябва да се редуцира населението, а сега изведнъж са много човеколюлюбиви за да не изгубят и един човешки живот и загрижени всеки да получчи от ваксините им????
22
2
 
11
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Да повроря и за тоя продажник. Да, ще има нови варианти. Така си е било с грипа, от как свят светува.Просто противогрипните ваксини не се харчеха много, та затуй се наложи да се изобрети грип в Ухан със съдействието на Фаучи и Гейтц и тоя медиен шоков шантаж и смяна на името . Мечтата на филантропите, цялото население да бъде надупчвано веднъж-дваж в годината е на път да се осъществи. Така след време могат и да регулират 'естествения подбор на прородата по свое усмотрение.Дали ще успеят?
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички пишещи на кило платени коментари: хората, които отричат ваксините за ковид не са антиваксъри, напротив - те подкрепят използването на ваксини за превенция на сериозни заболявания в съответствие с научните стандарти - тествани, изследвани 10 години с всички странични ефекти, прозрачна информация, одобрени от органи, с налична отговорност за фирми производители и институции, които организират ваксинационния план. Хайде сега вижте къде ковид "ваксините" се вписват в нормата.
20
2
 
22
 
! Отговори
МХМ преди 3 години
До 19. Докато хора, след поставяне на ваксина, се оказват болни стигат дори до болница в сериозно състояние, няма да си сложа нищо от тези отрови.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охилядихте всички норми и прагове на търпимост според нормалните хора.Не мелите, нито5 месите вече, но взехте назаем много брашно.Брашно назаем...
18
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 16 - не мога да повярвам ме останаха още плоскоумни антиваксъри, но до 2030 със сигурност ще им се редуцира бройката...
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид кризата ще се изпари яко дим, когато счупите тая плоча, също и своя чип за ламя с такъв за човеци.
16
2
 
25
 
! Отговори
Коприва преди 3 години
Голямо напъване беше и преди всяка грипна епидемия, а сега посред локдауните направо се оляха. Систематичен психически тормоз с противоречива, подтискаща, заплашителна информация. Ей, това май беше наказуемо.
15
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ти се дискредитира, друже. Продавате се на бигфарма като кило псевдо месо за 5 лв. Смешници. Знаем, че ковид ваксините не са ваксини и разбираме защо ги натрисате. Стига сте лъгали хората, че искате да ги спасите. 20% намаляване на населението до 2030 е сериозна задача. Няма да стане вашата.
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка година то ще си е чисто пристрастяване , Перрунофъ
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако е във Мой интерес Ваксата , нямаше да ме убеждават, ако беше да усвояване на евро средства ,нямаше и да се сетят за мен :))))) така е и със Застраховката за Колата , ако е за моя сигурност и интереса ми то нямаше да е задължителна !!!!
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да може ама надали. Нито сега ще се ваксинирам , нито друг път.