Стаматов: На места вероятността за онлайн обучение е голяма

Локалният подход е гъвкавият и възможен за прилагане, смята той
23 авг 2021 10:22, Петя Славова
18
Стаматов: На места вероятността за онлайн обучение е голяма
Снимка: БГНЕС

Специалисти прогнозират, че пикът на новата вълна може да бъде в началото на учебната година. Тя може да стартира по доста различен начин, обясни пред bTV директорът на 119 училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

"Някъде няма да има проблем - особено в зелените и жълтите зони, но там, където нещата са в червената и тъмночервената зона, вероятността да има неприсъствено обучение е много голяма", обясни той.
По думите му на много места директорите и педагогическите колективи трябва да се съобразяват с нагласите на родителите, което не е лесен казус.

Още по темата

Според Стаматов през изминалата учебна година е имало училища, където не е било нужно да се преминава към дистанционна форма на обучение поради липса на заболели в колектива и учениците.

"Тъкмо локалният подход е гъвкавият и възможен за прилагане. Той обаче е малко по-специфичен, особено в малките населени места, където невинаги всички се съгласяват с взетото решение", коментира Диян Стаматов.

Според него най-потърпевши през миналата година са били учениците от пети и шести клас, както и деветокласниците.
Най-опасно обаче от гледна точка на недостатъчната присъствена форма на обучение е за учениците от началния етап - от 1 до 4 клас и затова според него е добре те да преминават към дистанционно обучение последни.

Според официалната статистика повече от 45% от директорите в страната са ваксинирани, което според Стаматов е висок процента. От учителите - също повече от35% са ваксинираните.

Той коментира, че имунизацията е личен избор и не бива при настоящата ситуация да има усещане за натиск както за ваксинирани, така и за неваксинирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така. Учебната година трябва да се обяви за нулева още преди 15 септември, защото така няма да има хаос и всички ще бъдат спокойни и няма да има проблеми.
11
9
 
3
 
! Отговори
Ana преди 2 години
Така де - жив, но необразован и контролируемо страхлив. Идеално!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все си мисля, че МОН да лее заклинания от сорта "дистанционно само в краен случай", трябваше да впрегне всички услия за една много по-качествена подготовка за обучение в електронна среда. При това, тази игра я играем повече от година и половина. Нещата не могат да се решават чрез "нагласи на родители и учители" в някои екстрени ситуации.Другото, присъствено, те така или иначе си го знаят. На война като на война.
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те на летен лагер от морето се изпозаразиха и спряха лагерите заради опасност от ковид, а сега в класните стаи затворени накуп по 6-7 часа, как си го представят ?? Това няма да е учебна година, а пълен хаос за деца и родители, кой кихнал, кой се изкашлял, ще искат тестове, карантини, маски, ваксини,това ще е приоритета, само ще им разбиете психиката на децата. За онлайн уч.година съм!!
8
11
 
11
 
! Отговори
НЕУЧИТЕЛ преди 2 години
Ако и всички тинейджъри спазваха мерките срещу Ковид, а не да ходят разпищолени и като разпасана команда из улиците, транспорта и къде ли не из София и да се държат като отвързани, нямаше да се стигне до неприсъствено обучение в училищата. Въпрос на семейно възпитание, приятелско обкръжение, родителски контрол и какво ли не още. Учителите в случая не са виновни. Ваксинирането е въпрос на личен избор и не бива да ги обвиняваме. Между нас, неучители, има също хора, нежелаещи ваксина. Нали?
7
13
 
7
 
! Отговори
Блъско преди 2 години
Имам познати на които децата им са 5 и 6 класи от това онлайн обучение нито могат да четат,нито да пишат ,за математика не говорим.Виждал съм ги пуснали телефона ,че уж са в час ,а си се занимават със съвсем различни неща.Какъв е смисъла от такова образование.По добре да са ОФлайн
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички училища в в София големите градове с над 800 -1000 ученици са потенциални ковидарници. Училищата с до 500 ученици са сравнително безопасни, както за учителите, така и за учениците и техните близки.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То голямо умуване и чудене, пак някакви схеми-жълти, тъмно червени зони, класове, където все още нямало болни и карантинирани, отново се очертава хаос за деца, родители и учители. Ако пак първо чакат децата и учителите да се разболеят, та да затворят, значи вече нещата са изпуснати и е късно!!! И без такива-две седмици онлайн, две-присъствено,спрете да си играете и да разигравате деца, срамота!!! Обявявайте онлайн учебна година, особено за големите в гимназиите или отиваме към нулева учебна год.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мисирчестите каквото рече директорът Стаматов, е закон. Други училища в БГ няма, други директори няма... За всичко питаме директора слънце Стаматов.
3
10
 
14
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Това и като директор беше 00. Зимата двора му е ледена пързалка - писала съм му със забележка, а ТО се представи като най - добрия директор.По темата - не знам как в един момент на всичките даскаля им се струва супер да сбият 6 часа в 2 максимум. # мързеливотоновонормално!
2
7
 
15
 
! Отговори
Все тая преди 2 години
Образованието офлайн или онлайн все е зле и не е на ниво. Нулеви учебни години и децата да повтарят класовете, за да си научат уроците присъствено, когато свърши вируса.
1
3
 
20
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
А за ОФлайн има ли вероятност?