Хотелиери в Бургас, приютили украинци, излизат на протест

Свърши се не само търпението, свършиха и парите, казват те
18 юли 2022 18:35, Нели Христова
67
Хотелиери в Бургас, приютили украинци, излизат на протест
Снимка: БГНЕС

Хотелиери излизат на протест заради неизплатени суми към тях за настаняване на украински бежанци през месеците април и май по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна.

Министерството на туризма не е извършило плащане към тях за последните два месеца. Това забавяне на плащанията поставя хотелиерите в изключително затруднено финансово положение в хода на сезона, оплакаха се представители на бранша.

„Свърши се не само търпението, свършиха и парите, което е много важно особено за колегите, които решиха да продължат програмата с 10 и 15 лева. При тях се оказа много критично, защото действително по първата програма част от сумите, които бяха задържани за месец март и април, въобще не се платени. Няма ги средствата за месец май, а отделно влизаме в програмата за месец юни. Действително голяма част от колегите изпитват сериозни трудности и ние сме притеснени”, заяви пред кореспондентът на БГНЕС за Бургас и региона хотелиерът Радостин Дачев.

По думите му, много от украинските организации също ги подкрепят, защото знаят, че ако на хотелиерите не им се плати, те ще трябва да напуснат местата за настаняване и трябва да търсят друга алтернатива.

„Има искания за по-радикални мерки. След утрешния протест, ако не бъдат платени парите в тази седмица, то да почнем методично да вадим украинците от хотелите и да се завеждат тези насрещни искове срещу държавата. Това наистина е притеснително, защото ще създаде следващият логистичен хаос”, каза още Дачев.

Колежката му Тамара Анастасова, каза от своя страна, че са изправени пред ситуация, в която не могат да платят заплатите на персонала си.

„Всички искат да ядат, всички искат някакъв сервиз, обслужване, обаче хората не получават заплати. При нас много служители напуснаха, просто няма с какво да им платим”, споделя тя.

Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите е направила запитване в Министерството на туризма, но казват, че не са получили смислен отговор на въпроса кога могат да очакват да си получат дължимите финансови средства. По думите им, най-честият отговор е: „Трябва решение на Министерски съвет”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 1 година
Ако и твоят български е на същото ниво, нищо чудно, че не си се обидил.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и не разбрах защо трябваше да приютяваме така луксозно укрите на гърба си през хотелиерите. Писледните не ги обвинявам. Другаде е заровено кучето, някъде в Канада или по-скоро US.
55
3
 
9
 
! Отговори
Свободен Гражданин преди 1 година
Тези които поискаха Зелеви Фалшификати за всички, нека да фалират до един! Така им се пада и дано украинците да им изпотрошат хотелите и кръчмите!
54
2
 
14
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Окраинците да си ходят от където са дошли. България не им е длъжна! Наглеци! А какво прави държавата за нашите възрастни хора?
53
2
 
2
 
! Отговори
До 54 преди 1 година
Аз съм четящ и не съм се обидил. Дадох му плюс.
52
1
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
ПриютЯт. Неграмотността обижда и двете страни, и пишещия, и четящия.
51
3
 
22
 
! Отговори
коня преди 1 година
Пращайте ги при русофобите Кирчо и ***,те ще ги приютът.
50
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обърнахте се срещу народа по време на фалшивата пЛандемия и сключихте сделка с дявола/правителството/, искахте ни ваксинирани, за да ви ползваме услугите. Хак са ви тези украинци. Все едно аз съм ви ги избирал. Чудно се получи!
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просяци писнаха ми без ддс с помощи и егати цените алчници
48
0
 
13
 
! Отговори
лицемерна подкрепа преди 1 година
Идеологията си е идология, но накрая нещата винаги опират до Пари....
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проклел съм всеки, който ми е поискал ЗС, за да печели, ДА ФАЛИРА! Молове, кръчми, хотели!!! Фалирайте, дано украинските курортисти ви нанесат непоправими щети!
46
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой от тука тия който подкрепят летуващите уж бежанци е получил ей така 5стотинки от държавата...Каква е разликата между бежанец и бежанец от Сирия например..За мен това е чиста дискриминация,да не говорим за пенсионерите,който за такова обслужване могат само да мечтаят.
45
3
 
8
 
! Отговори
БСП МИЛИАРДЕРИТЕ преди 1 година
Тия са опитват да ни прецакат.....аман от промяна, аман от БСП управление...
44
4
 
23
 
! Отговори
препърс преди 1 година
Да фалират,ресторанти,хотели ,дискотеки цялата пандемия галеници,друг бизнес нямали в бг,фалирайте
43
2
 
13
 
! Отговори
БСП ТУРИСТИЧЕСКОТО преди 1 година
Министърче пак се скри...що ли?????
42
3
 
51
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Тази ид.иотщи.на да настаняваш бежанци в 5 звезди хотели и алчноста на хотелиерите само беди докара.
41
2
 
53
 
! Отговори
мак преди 1 година
Не ни занимавайте с тарикати, които се полакомиха на прословутите 40лв и си мислеха, че държавата вечно ще им е длъжна и вечно ще им плаща. Няма такъв бизнес с такива привилегии. Ако не бяха украинците, сега щяха да посрещат туристи.
40
4
 
27
 
! Отговори
Вън окраинците преди 1 година
Стига у нас!
39
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яка гавра с българите! Както винаги е било и ще бъде в тая мафиотска "държава"!
38
3
 
19
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна!