74 общини се отопляват изцяло на газ

Коментар на Силивя Георгиева
10 сеп 2022 20:15, Росен Стойчев
37
74 общини се отопляват изцяло на газ
Снимка: БГНЕС

74 от общините у нас се отопляват изцяло на газ и не е ясно какво ще е решението за тях при неяснотите през тази зима. Темата пред БНТ коментира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините - Силвия Георгиева.

Още по темата

74 общини през последните 10 години направиха стъпки, за да преминат към по-екологично отопление и газифицираха изцяло всички публични сгради. В тези общини, 21 от които - областни градове, училищата и детските градини се отопляват изцяло на газ.

"Според събраните данни 1400 сгради в тези общини ползват 233 000 мегаватачаса енергия на година. В допълнение има и около 400 автобуса, които също ползват природен газ - основно в Столична община и община Габрово", обясни тя.


80% от общините са изградили модерни инсталации за природен газ, които не позволяват връщане към отопление с нафта или мазут. Освен това те не са инвестирали в алтернативно захранване, например климатици.

    "В училищата електрическите мрежи не са пригодени да издържат по-голямо потребление на ток, нито пък има ресурси, с които да бъдат закупени климатици. Важно за на .с е да споделим, че по наши разчети през тази общините ще имат разходи за енергоносители около 700 млн. лв. Сметките са приблизително точни. Разходите ни за енергоносители през 2019 г. бяха 250 млн. лв. Потреблението е запазено на почти същото ниво, но разходите са скочили с 250%", обясни Силвия Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
777 преди 1 година
Санкциите са от Европа за Европа! Не Русия има нужда от Европа , а Европа има нужда от Русия! Политиците да си признаят вината и да платят цената! Тази грешка на зима ще им коства постовете.
25
0
 
1
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Няма да забравя какви "тъпани биха" преди години.Всяка къща, всяка сграда да се отопля с природен газ. Още тогава обърнах внимание на невнимаващите: ВНИМАВАЙТЕ защото доставчикът е само един . Та сега дойде едно време... ! ! !
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 10 години обяснявах на един шотландец че бъдещето е на електричеството и инверторните климатици, той се кълнеше че в близките 100 години отоплението на газ ще доминира, щото залежите на газ нямало да се изчерпят скоро и газта ще остане толкова евтина че климатици дори с КОП 5 щели да горят по скъпо.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 17% от населението в България се отоплява с газ, най-вече Топлофикация София. Чиновниците в общините да се обличат по- здраво. То от тях много полза няма. Да ги пускат в зимен отпуск, а да работят през лятото като искат да им е топло.
22
0
 
0
 
! Отговори
дд преди 1 година
Нищо не са тая бройка общини, в тях влизат и много села а потреблението ни на газ остава нищожно. Ама споко бе, Капитан Газпром ще ги спаси ако трябва, нали чакал отговор до края на деня.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На зима ще крякате "слава украина" и ще се топлите!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББ Евала баце, друсал си от специалното.
19
5
 
0
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Драги сънародници... Синове и дъщери на България... От много години сме пречупена нация: прогонени, потиснати, и завладяни от онези, които са ни чужди. Преди 15 години ви поисках време, и то бе ми дадено от вас. Вие: силата в юмрука ми, строителите на мечтите ми... Във времето, което ми дадохте, аз възвърнах страната ни, аз възвърнах силата ни, и аз възвърнах гордостта ни!
18
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 година
да търсят дърва и въглища докато има
17
2
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Голяма Глупост е да се отопляваш на Газ . Както беше по времето на Соца - Нафтови Печки .
16
0
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Е...вече нема да са на газ...а , на кимур!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОК е. Българите ще се обличат по-топло вкъщи и на работа. ИЛИ защо на българите им трябва недемократичен газ? Трябва да купуваме газ от САЩ, където има 200% демократичен газ
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да зъзнат там.Не им трябва отопление,а знаме в синьо и жълто.Фъндъкова да даде пример.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички общинари зимата да ходят по бански на работа!Да мръзнат в знак на солидарност с държава,която ни е в ЕС,ни в НАТО.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киреее Простичкото е насреща,от него си търсете сметката!
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа не схвана ли все още ,че от запад са ни планирали пълната ликвидация като държава още 90-те ,жабата май е полусварена не загрява още
10
1
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Ще се наложи да минат на дърва и...пернишки въглища. Малко на...пущилак го докарват,ама поне ще е...топло.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им измръзнат г.зовете нека да плащат от рушветите дето прибират .
8
7
 
0
 
! Отговори
Хм преди 1 година
74 общини с оксиморон по-екологично отопление и природен газ. Каквото са дали за газ са могли да го дадат и за климатици. Сбъркали са, да се завиват.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо малко неверна ми се струва тая стЪКМистика. Чак па 74, еле па "изцяло". Те изцяло канализация нямат 10 общини, камо ли да се отопляват изцяло на газ.