Търновец дари семейна реликва за възстановяване на паметника "Майка България"

89-годишният мъж ще получи специална грамота за дарението си
4

89-годишен великотърновец дари автентичен щик от 1867 година, за да бъде възстановен откраднатият байонет на паметника "Майка България" в старата столица. Дарението беше направено няколко дни след като вандали откраднаха един от щиковете на монумента.

След вандалското посегателство върху паметника "Майка България", общината и историческият музей започнаха проучване, за да открият автентичен щик от пушка "Шаспо", модел 1867 г. Френските пушки са били на въоръжение в българското опълчение по време на Руско-турската война.

Още по темата
"Оказва се, че това не е никак лесна работа, защото подобни щикове, байонети, от пушка "Шаспо", са много малко в България!", посочи член на Ротари клуб Мила Милчева.

За щастие обаче се появи мъж, който зарадва всички с прекрасна новина - великотърновец чрез своите наследници дари една семейна реликва, която се оказа автентичен щик от пушка "Шаспо" от 1867 годин.

Великотърновският скулптор Денислав Сираков направи отливка на оригиналния щик, с цел да бъде съхранен монумента в цялост.

"Денислав Сираков успя да изготви копие на база на щика, който дядо Гено дари, за да можем да свалим размерите, вида. Той успя да направи копие от метал и вчера успя да го сложи отново на паметника", каза председателят на Ротари клуб - Велико Търново Венелин Иванова.  

От Ротари клуб - Велико Търново и Регионалния исторически музей ще връчат на Гено Генов специална грамота и свидетелство за дарение на тържество в "Дома за стари хора".

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега за наказание един рейд през асенова махала в Търново и ръце крака да се трошат наред.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А липсващият щик в пункт за вторични суровини ли е предаден? Джилезу...