5.28 лв. за кубик вода ще плащат в Силистра от януари

КЕВР трябва да я одобри, това ще е на-високата цена в страната
7 дек 2022 13:21, Анисия Иванова
22
5.28 лв. за кубик вода ще плащат в Силистра от януари
Снимка: Pixabay

5.28 лв. с ДДС за кубик вода ще плащат от 1 януари 2023 година в Силистра. Предложение за увеличение на цената на водата от ВиК Силистра бе разгледано на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи директорът на водоснабдителното дружество инж. Тошко Тодоров. 

Ако направените предложения бъдат приети, силистренци ще плащат най-високата цена в страната. Въпреки това, според Тодоров, цената ще остане под прага на социалната поносимост, който е 5,55 лв.

„Увеличението е по инициатива на КЕВР и е свързано с отчитането на годишната инфлация. Основната причина е високата цена на електрическата енергия“, каза директорът на дружеството пред БТА.

Въпреки че и в момента цената е сред най-високите за страната, тя не може да покрие разходите за водоснабдяване и се налага всеки месец държавата да дофинансира сметките за ток на дружеството.

По думите на Тодоров бизнес планът на ВиК - Силистра е правен при цена на електрическата енергия от 265 лева за мегаватчас, а в последната година тя често надхвърля 600 лева.

Друга причина за поскъпването е изпълнението на проекта по т.нар. воден цикъл, който е на стойност близо 80 милиона лева.

Последното увеличение на водата в Силистренско бе от 1 август тази година, когато цената на услугата за доставяне на питейна вода, отвеждането и пречистването стана 5,035 лв. на кубичен метър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Стрижи стрижи , още може , овцете само това ги оправя!
14
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Да попитам тази цена само за тези, които си плащат ли е? Защото в Столюпиново в Пловдив инкасаторите не смеят да влезнат в квартала да отчетат водомерите за общите водомер няма смисъл да пиша там е подигравка с всички нас, тъй като има кооперации които нямат общ водомер, което е несправедливо, до кога ще плащаме на братята роми водата ами ако и ние откажем да плащаме кво става?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А във Дулово колко ще е, да каже Тошко ?!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЕВР-а е много специален случай и се нуждае от особено внимание спешно! Каквото му покажат за разход, приема ... с разбиране /да не ползваме езика на омразата/. Там някъде се крие и високата цена на тока. И там гледат с разбиране. На концесийка ли ще ги подаряват ВиК-тата или направо ще ги приватизират за 1 евро?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по времето на соца нормата на водата (за изчисляване на мрежата) беха 40 кубични метра на човек за месец... тоест около 200 лева на човек ... За трима - 600 лева .. ко му плащаш без пари.
10
0
 
6
 
! Отговори
А РОМСКИТЕ ГЕТА преди 1 година
И ЗАМЪЦИТЕ С ПЛУВНИ БАСЕЙНИ, КОГА ЩЕ ПОЧНАТ ДА ПЛАЩАТ ВОДА ?
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11 така е. Аз от вода не пестя, всеки ден перални, обаче точно с дете къпането е скоростно..Ако почнем и това да пестим ужас ще е направо не знам. Лятото в горещините няма да може човек да излезе от спестовници, за градския транспорт не зн, да не говорим че сапуна поскъпна двойно. Този дето ползвам от лев стана 2.50,а на детето шампоана е 20-25 лв, понеже качествен.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия нещастници нали държавата им компенсира тока? От хора дето работят във ВИК знам, че помпена вода 1 кубик е 1 киловат ток, в момента е 20 стотинки, с всичките загуби го тури 1 лев, заплати ремонти - максимум 2 лева. Тия иск да лапат 5, от които 3 са за нечии чекмедженца
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бившия шеф на ВИК Пловдив направи едно състочние с подкупи, сделки за наши хора и едно крадене. Мерцедеси, почивки, апартаменти и заплата от 60,000 на месец. Та вие как сте роби, добре ли сте? бееее бееее
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
закръглете на 10лв, офцете търпят всичко и даже май е по добре да е 15лв. Беее бееее няма проблем, 500г робство ни превърнаха в едни чудесни послушни спящи роби. беее беее
5
0
 
10
 
! Отговори
ам'чи тъй де преди 1 година
Нека силистренци са спокойни, това в ОЙРО е само 2,70........
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кога овцете ще траят и ще ги стрижат незнам, това с В и К си е пладнешки обир. Навсякъде се лее вода и никой не тича да оправя пробивите, но клиентите плащат всички загуби по трасето, къде го има това.
3
0
 
20
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Хайде, пак се почва. Тия мъки край нямат. Водата е природен ресурс, на всеки се полага. Тия тръби от нашите баби и дядовци са слагани. Мазните дружества нищо не инввстирате, само лапате. Да не може човек да се пидмие. А и кладенците искате да побарате, още малко и за дъжд да плащаме. Обирджии.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вино ли ще тече?
1
1
 
11
 
! Отговори
А ще повиши ли преди 1 година
качеството на услугата?