Това може да е най-топлият декември за последните 50 години

Живеем във време на крайности, коментира проф. Рачев
23 дек 2022 15:08, Нели Христова
47
Това може да е най-топлият декември за последните 50 години
Снимка: БГНЕС

"До момента декември месец е с близо 4° над нормата. Въпрос на още няколко дни е да разберем дали ще е най-топлият за последните 50 години". Това обяви климатологът проф. Георги Рачев в анализ за времето в България през изминалата година.

"Интересна година беше от метеорологична и от дори от климатична гледна точка. Беше много разнообразна, но не се случиха много страшни неща у нас", уточни климатологът.

Той напомни, че и миналата зима беше по-скоро мека и топла, особено февруари. За сметка на това пък имахме студена пролет. Пред март 2022 г. средната температура е с над 2,5° средностатистическата норма. Лятото пък беше с умерени температури и с валежи в нормата, а есента – топла, с 1-2 градуса над нормата за тези месеци.

Валежите са били в норма, като се изключи сухият октомври, и язовирите са пълни.

Температурни аномалии по света

В Австралия бяха отчетени температурни рекорди от порядъка на 50°, живеем във време на крайности, коментира проф. Рачев пред bTV.

Той припомни и за температурните аномалии във Великобритания тази година. Още през януари в Лондон беше измерена температура от 16°, която е много висока за града в тази период. Между 14 и 20 юли на Острова са подобрени няколко рекорда. През лятото пък в столицата на Великобритания за първи път беше отбелязана температура около и над 40°. Може би лятото на 2022 г. ще се окаже една от най-топлите за страната.

Освен във Великобритания рекордно високи температури са измерени и във Франция – в повече от 65 населени места, и в Северна Германия – Хамбург.

"В Европа се подобриха редица местни рекорди и няколко национални рекорда. Беше ужасно сухо, една от най-големите суши през последните 500 години", обобщи климатологът.

В САЩ също са отчетени положителни и отрицателни температурни рекорди през 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18Зимата идва чак Март месец при нас, продължава до Май :))) Но тя идва, обаче нема сняг :)))
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са смешни и псевдонаучни констатациите от типа на най-топлото лято, зима, година и т.н. Няма как да имаш достоверни данни от последните 80-100 години, а в много случаи и по-малко, и да гърмиш, че сме имали рекорд, това си е евтина сензация, направо откровенна манипулация.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 Аз си спомням като много малък, че имаше 1 метър преспа сняг във Варна, сега абсурд да видя сняг......хахахаха :))))
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който помни зимите през 60-те и 70-те наистина вижда разликата,защото е очевидна. Сега климата е различен и определено зимите по-меки,а сняг пада много по-малко. Относно "глобалното затопляне" ,което е свързано само със замърсявания-не го вярвам. Мисля си,че преди хиляди години е имало принципно по-мек климат и може постепенно да се връщат тези условия на планетата.
13
2
 
6
 
! Отговори
Путлераски трол преди 1 година
Ама чакайте бе, тя зимата ще е най-страшната в историята! Ще се молите на нашия господар П-Y-Т-Л-E-P да ви да де "ефтин" газ и да не си задейства онея "страшни оръжия" от картинките! Мада раша е много омреала, ама е все така "магучая и непобедимая"! Слава Аллаху и Матошка Терорусия!
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Варна от години не е валяло сняг, но колкото по-топло, толкова по-добре, нема да плащам за климатика :)))
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И за нивото на световния океан има данни" ----- Твоите данни са стил една жена каза и еди къде си е написано, а на нас, простосмъртните са пряко наблюдение над собственото ни море. От половин век плажовете не са изчезнали при положение, че дори 1 метър нагоре ще ги заличи всичките. Пусни си пак да гледаш някоя либерална омала да се надъхаш колко си праведен, а ние заблудените простосмъртни сме Баньовци.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Според *** няма глобално затопляне"--------- А ти понеже си Айнщайн и Хокинг в едно, дълбоко ги разбираш тези неща и знаеш истината, щедро наливана от CNN, Уошингтън пост, Ню Йорк Таймс и останалите, които НИКОГА не лъжат. Понеже наистина са загрижени за планетата, а не защото нямат въглеводороди и искат да накажат косвено тези, които ги имат. Ама *** ти е крив че си с трепанация.
9
4
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Очеизвадно си чел-недочел. И за нивото на световния океан има данни, и за озоновата дупка. Пий пърцуцата и налягай парцалите, че баничарката те чака.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Температурни аномалии по света - в началото на годината имаше едно от най-мощните документирани изригвания на вулкан, подводният вулкан Тонга изхвърли невероятни количества водни пари и пепел в атмосферата. Заради това, незнайно защо неспоменавано събитие, имаше доста климатични феномени през годината - наводнения в Пакистан, примерно. Но от телевизора пак ще ни кажат, че е ПОНЕЖЕ ЯДЕМ ПРЪЖОЛИ А КРАВИТЕ ПРЪДЯТ
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зимата е тук от 1 ден и вече е най-топлата? Брех тез дядо Ванговци. Да не говорим, че от както се помня предричат какви ли не катаклизми, без нищо да се е случило в действителност. Ако затоплянето беше както го казват, нивото на морето отдавна трябваше да се е вдигнало, а то все си седи където винаги е било. Какво стана с озоновата дупка? Монетаризираха неумнотията и я забравиха? Тая екоталибанщина я превърнаха в поредния култ.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На бедните българи не ни трябва студ.
5
3
 
11
 
! Отговори
Врачка преди 1 година
Гледах на боб и просо. Цялата зима ще е така. 5 градуса над нормата. Ще вали само дъжд.
4
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според *** няма глобално затопляне и той си пие спокойно пърцуцата, кара дизеловата 10++-годишна барака и си гори въглищата.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер е.Ами скъп е газа ...така по-добре отколкото да плащаме високи сметки.Да се радваме на хубавото време докато може:).
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно, това е най-студената зима е историята. Земята е плоска. Българите сме най-велики. Все глупости за прости хора!
1
8
 
6
 
! Отговори
Долен либераст преди 1 година
Сигурно Путин е виновен за глобалното затопляне...