България е трети вносител на турски домати в света

Клиентите търсят български зеленчуци
22 яну 2023 10:29, Росен Стойчев
144
България е трети вносител на турски домати в света
Снимка: БГНЕС

България е третият вносител на турски домати в света, сочат данните на Асоциацията на износителите от Югоизточна Анадола. Водещ вносител е Румъния.

Още по темата
Какво се предлага на пазара, на какви цени и какво се случва с българското производство на домати провери Нова.

Две трети от доматите на щанда на Владимир Василев са внос.

„Червените домати са гръцки. Близо 40% от тези, които продавам, са турски”, поясни мъжът.  Вносът на турски домати е целогодишен, казва още търговецът.

Клиентите все по рядко купуват вносни домати. Споделят, че са скъпи и вкусът не им харесвал. И докато пазарът в страната е залян с вносни зеленчуци, българското оранжерийно производство удари дъното през миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: вносТурциядомати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От държава износител в държава вносител... Освен България няма друга такава държава в света!
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не са добри турските домати купувайте ги оттам,кьдето са добри! От Холандия и Израел,например.Ама те ще струват тройно и четворно по скьпо на тьрговеца!Така,че продьлжавайте да рьфате евтините турски домати! Ако не-тогава си ги произвеждайте сами в нивите си! Кратко и ясно!
91
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все другите ви виновни! Купувате най евтиното от Турция(дрехи,зеленчуци...) и после почвате да ги оплювате!В Турция има от всичко на световно равнище,но как да плаща бьлгарина повече пари?Нали е много хитьр-той от социализма е свикнал всичко да му е евтино.Ама вече няма такова кино.Искаш качествена стока-плащаш! Аз тука в Анталия как плащам и доматите и краставиците-всичко е с отличен вкус!
90
4
 
7
 
! Отговори
жив свидетел преди 1 година
Откровено казано, за такава сергия каквато е показана на снимката горе, по време на социализма не можеше и да се мечтае.
89
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България от голям износител на селскостопанска продукция до 1989 година много бързо се превърна във вносител на селскостопанска продукция. Към 2022 година около 70% от селскостопанската продукция потребявана в България е внос. При това затриват хубавите български сортове и животни и ги заменят с едни дето нямат вкус или по-лошо
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 1989 година имаше хубав български домат през лятото и гумен домат извън сезона, но даже и този гумен домат, беше в пъти по-добър от това, което сега наричат домати. Колкото до магазините, не знам дали наистина е имало специални магазини, все щях да чуя за тях, а не съм. Знам за спец.нагазин за дипломати, но това е нещо друго. Доматите целогодишно ги имаше в обикновените магазини Плод и зеленчук откакто създадоха оранжериите, а това беше доста отдавна
87
1
 
5
 
! Отговори
До Скромен съвет/66/ преди 1 година
Ти не знаеш ли, че веднага след промените, дори още преди да създадат поземлените комисии, жениците от провинцията,омъжени в по-големите градове,отидоха да садят зеленчуци по парцелите на дядовците си.Помниш ли защо се отказаха? Защото щом започне да зрее реколтата, нощно време сръчни *** ръчички обираха всичко дори още преди да узрее.След като върнаха земята, някои се опитаха да създадат фирми, индийците ги подлудиха с кражбите си, а МВР - с безсилието си. Защо се пренебрегват тези причини?
86
4
 
4
 
! Отговори
До 97 преди 1 година
В специалните магазини наистина е имало домати целогодишно, но там обикновен гражданин не е могъл дори да влиза. За обикновените хора имаше тук-там едни луксозни плод-зеленчуци, казваха им "Показен магазин".Там от време на време се появяваха извън сезона им някакви полуузрели доматчета, на цени, каквито малко хора си позволяваха да купят.Ти сигурно си мечтаеш да се върне соца, да оценят какво си писал тук по времето на демокрацията и най-после и ти да се уредиш да пазаруваш в специален магазин
85
1
 
4
 
! Отговори
Нема кой..... преди 1 година
....Да работи, бе...ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТАВСИЧКИ СА ДЕПУТАТИ И МИНИСТРИ....И УЧАТ САМО ЗА ПРЕЗИДЕНТИ У КЕЙМБРИДЖ , СОРБОНАТА ИОКСФОРТ...хааха
84
1
 
4
 
! Отговори
няма как преди 1 година
Не може да караш кандидатминистри и кандидатдепутати да гледат домати!
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е, че за да си произвеждаме сами доматите и останалите плодове и зеленчуци, трябва да върнем ТКЗС-тата. Същото и за селскостопанските животни, които сега са между 5 и 20 пъти по-малко в сравнение с 1989 година
82
7
 
5
 
! Отговори
Социалина грижа.... преди 1 година
СЪЗДАЙТЕ ТКЗСЗА ДА ИМА КОМУНИСТИТИ НЕКАДЪРНИЦИОТКЪДЕ ДА СИ КРАДНАТ ДОМАТИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ БЕЗ ПАРИ...!
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Падение.....
80
4
 
2
 
! Отговори
Смех.. преди 1 година
ТЕЖКО Е ДА СИ СОЦ-ПРАСЕ...и да нема кой да ти ЗАБЪРКА....
79
4
 
6
 
! Отговори
ТОВА Е СОЦ-а: преди 1 година
МАСОВО ПРОЗВОДСТВО НА НЕКАДЪРНИЦИ , КОИТО И ЕДНИ ДОМАТИ НЕ МОГАТ ДА СИ ОТГЛЕДАТ...
78
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви домати?! Сменихте соца с див капитализъм за банани и тоалетна хартия....
77
3
 
12
 
! Отговори
САМО питаме преди 1 година
Аууу...тя Турция вече ТКЗС ли си имат, та толкова ДОМАТИ да произвеждат...????!!!!
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 103 Анонимен нали се дуехте чу храните СССР със зеленчуци бре - преди 30 години - сега ква стана- ядете турските *** и ръкопляскате. . . . Точно, защото такива умствено скопени като теб едни домати не могат да отгледат! Старото поколение си отива и тези като теб ще пукнат от глад, ако турците спрат да експортират! Това е простата истина!
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали се дуехте чу храните СССР със зеленчуци бре - преди 30 години - сега ква стана- ядете турските *** и ръкопляскате
74
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен домати от Турция и не само домати, внос на гразде от Гърция, дини и пъпеши също внос, картофи внос, ябълки внос, птиче месо внос от Полша, яйца от Полша.Държавата дава милиярди за българско производство събрани от нашите данъци, но българскао няма имаго само в отчетите на земеделските комисии, но парите усвоени.