Очаквания за силен летен сезон, но кадри няма

Пак ще се наемат хора от трети страни
47

Цените на почивките през лятото ще бъдат по-високи, но очакванията са за силен летен сезон. В неговото начало става ясно, че има недостиг на кадри.

"Всички сме свидетели, че в последно време качествената работна ръка я няма. Свидетели сме на тези отворени граници и споделеност, която имаме с държавите, не е никакво табу да се вземат кадри от Европа и други държави. Не трябва да гледаме лошо на вземането на кадри от трети страни. Това е практика, която доста години съществува и то не само в туризма", каза председателят на Варненската асоциация на ресторантьори и хотелиери Павлин Косев пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи всяка година има недостиг на работна ръка в сферата на кухнята, камериерки, сервитьори.

Косев обясни обаче, че се наблюдава и друга интересна тенденция - недостиг на мениджърски кадри.

"Забелязвам в последно време, че има страхотен недостиг от мениджърски кадри, от управленски кадри, което е странно, но е факт. Няма достатъчно работна ръка спрямо нуждите на бизнеса. Не достигат като количество, необходимо е да се вземат от трети страни - Турция, Украйна, Шри Ланка", каза още Косев.

Той сподели, че езиковата бариера може да представлява проблем, затова трябва да се внимава къде се слагат служители от чужбина, за да не пречат на бизнеса.

Според Косев чужденците излизат малко по-скъпо като работна ръка от българите.

"Индивидуално е, зависи каква е позицията, колко е компетентен и на какво ниво като професионалист е самият кадър, защото и българи и чужденци на професионално ниво струват скъпо. Понякога плащаме на по-висока цена, защото няма като количество", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
8
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
АМИ ТО АЛЧНОСТТА ВОДИ ДО ФАЛИТ.........
36
0
 
6
 
! Отговори
Жана х преди 1 година
Внучката ми 3 години беше на черноморието.Сега е в Гърция.Дайте й 1000 ев заплата и ще се върне. За 8 часов работен ден.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А? Тъй ли? Сами си го направихте ве чуек! Нема да има за ново "Бентли", тюю язък.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко създаде държава чудо, даже тия дето бягат от войни, не искат да остават тука.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро бабите и дядовците ще трябва да работят и тия които не могат да си напишат името. Чакайте стандарт, ама скоро и БВП- то ще започне да пада.
32
0
 
13
 
! Отговори
Връща ви се мутри преди 1 година
Ниски заплати = няма кадри
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С това, което предлагат работодателите в туризма от към условия на труд и за лащане, няма и да има кадри, особено квалифицирани.Ама, успех в търсенето на балъци, които не си ценят труда.
30
0
 
12
 
! Отговори
Шопа преди 1 година
Има недостиг на персонал защото се гаврите с труда на хората , цените по нашето море къртят а реално условията ,които се предлагат не са нищо особенно . Има случаи , в които и условията за престой и храната са ОК , но това си е голяма рядкост . Друг е вече въпроса , че масово на младите хората не им се и работи , особенно на тези ,които са на възраст между 18-24 години , точно тези дето след време ще плащат пенсиите на повечето от нас .
29
4
 
5
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Ще наемат Украинците за без пари, както ги настаниха и по хотелите и готово. И без това няма да се махнат от там тези навлеци. Българите да му мислим.
28
0
 
27
 
! Отговори
нормален преди 1 година
Дават 60 лева надница на ден, осигуровки на 2 часа и питат защо няма персонал!
27
3
 
11
 
! Отговори
идва момент, преди 1 година
когато и с пари не става! Колкото и да даваш просто няма никой с нужните умения за да го свърши! Пример за това е реденето на жълтите павета - милиони да дават няма ги майсторите с необходимите качества и умения за да се наредят както трябва и да няма драми!
26
0
 
12
 
! Отговори
... преди 1 година
ми значи ако се дават съответстващи заплати, ще има и персонал! когато даваш 400-500лв на месец заплата! еми ...
25
0
 
16
 
! Отговори
Не само преди 1 година
в туризма ! Качествени хора няма за абсолютно нищо!Нито политика,нито образование,нито икономика,право , абе за каквото се сетите! За промишлеността пък да не говорим - това стругари , фрезисти , механици,ел. техници със свещ да ги търсиш,говоря за хора с умения и знания ,а не за ***,който и една лампа не може да свърже! Затова и държавата ни е на това дередже!
24
0
 
6
 
! Отговори
Язе преди 1 година
Турция, Украйна, Шри Ланка", каза още Косев. Иска да каже, че ще се работи бадева - дава се максимум подслон и храна.
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И все повече няма да има кадри - и по морето, и по фабриките, и по строежите. Щом лакомият работодател се гаври с хората, те пък не са длъжни да му робуват за 500-600 евро на месец. Айде, фалитът ви зове, пишман-робовладелци!
22
0
 
21
 
! Отговори
д преди 1 година
Имала съм нещастието да прекарам доста години в този бранш. И даже не съм била на морето, където всеки знае, че е голямата мизерия. Отвратителни условия, 15-часови смени, пари под маса, съответно предпоставка за измами, нямаш право да се разболееш, лично бях свидетел как една ....ша каза на колега с пневмония как не можело да не идва, щото нямало кой да работи, кофти графици, нямаш почивка, и още и още. Отдавна не съм там, та ако искат и от Тимбукту да си внасят работна ръка.
21
0
 
16
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 година
Те да си очакват силния сезон. Но пък, наистина не разбирам как с работници от трети страни, ще си решат проблемите с липсата на персонал.
20
0
 
13
 
! Отговори
16 преди 1 година
Какво е позиций? Някакво изискване за интелигентни българи, което да им гарантира високи позиции ли?
19
0
 
10
 
! Отговори
Идвам преди 1 година
За 3.20 на ден,може да се замисля...Закривай
18
1
 
13
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Просто е - Ричи мазния косъм да излезе и да поиска помощи...Ааа, забвавихме - Сачева вече не е фактор. Ще се налага да работят. Лошо.