Симеон Дянков готов да стане управител на БНБ

Важна е финансовата стабилност
Обновена: 24 юни 2023 14:12 | 24 юни 2023 13:40, Росен Стойчев
102
Симеон Дянков готов да стане управител на БНБ
Снимка: БГНЕС/EPA

Ако има истински обществен дебат и кандидатурите не са само политически, бих се впуснал в битката за управител на БНБ. За мен това ще бъде чест. На всеки български финансист това му е мечтата, включително и на мен. За съжаление времевите параметри вчера вече бяха определени и вече текат, така че едва ли ще има такъв дебат, но се надявам, че все пак ще има, това каза в студиото на БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Преди десет години., по същия безапелационен, бърз начин, пак Бойко Борисов каза: "харесва ми сегашният (тогавашният) управител на БНБ Иван Искров. Да си го преизберем пак. Той води стабилност на страната." Избра се буквално в един ден. След две години падна КТБ."

Категоричен е, че предвид този случай трябва да сме много внимателни, избирайки следващия управител на БНБ, още повече че извън темата за стабилността на страната, стои и разговорът за това кога и как влизаме в еврозоната.

Още по темата
Работа на централната банка е да обясни защо е полезно България да е в еврозоната.

"Според мен точно заради влизането ни в еврозоната, а и за финансовата ни стабилност, защото поседните две години фискалната стабилност на България е много по-слаба, отколкото традиционно. Това не зависи само от БНБ, но зависи и от тях. Странна е групата регулатори Здравна каса - Сметна палата - БНБ. Ако наистина са загрижени ГЕРБ и Бойко Борисов за еврозоната, би трябвало да е БНБ - Комисията за финансов надзор и Фискалният съвет, защото това са трите регулатора - всички с изтекли мандати, от които в различни степени зависи плавното ни влизане в еврозона."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
5
 
! Отговори
Ангелина преди 10 месеца
Ти си "готов" ,но от безсмислени ,като теб философи и безскрупулни "всичколози" държавата ни няма нужда- има ги достатъчно и в изобилие...
74
0
 
7
 
! Отговори
Не трийте коментари преди 10 месеца
Дянков, ти реши, че образователната и здравната системи се управляват като ФИРМА и вкара делегираните бюджети (да се плаща на бройка)! Така критериите за 3-ка бяха намалени, а дори на 2-ките се пише 3, за да не отпадне бройка! Така за 15 години половината станаха функционално неграмотни! Държавни болници дължат на държавата -търговски дружества! Лекарите започнаха да гледат на пациента като на ходеща касичка! С това уби държавата! А референдума за еврото! ТИ ЛИ точно се натискаш за БНБ? Убиец!
73
0
 
6
 
! Отговори
фен(бивш) преди 10 месеца
НЕДЕЙТЕ,с ЛОШО,ЧИЛЯКА,СЕ ЖЕРТВА,за вас/нас,НАЙ-ВЕЧЕ,заСЕБЕ СИ.
72
0
 
5
 
! Отговори
Дo 62 Бълrapин преди 10 месеца
Aм' nocтнa шe мy e nицaтa kaт' нeмa kpиcтaли...
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И аз съм готов, мончо.
70
9
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Асен Василев е най-добрият финансист, който е имала България. Този Дянков е *** на Бойко Борисов!
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя очилат плъх не може да изкара глуха *** от бъде с 1 кило луканка
68
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Много му е постна пицата.
67
8
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 10 месеца
В България има двама учени икономисти на световно ниво - професорите Александър Томов и Румен Гечев, заслужили Нобелова награда за икономика за разработките си.
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това като в анимацията...а да ви се намират кадърни хора? Не партийни номенклатури и парашутисти, и калинки?
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е шега? Тези юпитата на онзи дедка където се пише за цар ли са?
64
3
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 10 месеца
Заради него са част от трудностите с финансирането в здравеопазването, защото той и компанията около Б.Б. откраднаха над 1 млрд.лв. от НЗОК. Затвор и толкова.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дянков за онова за зеле не става, шеф на БНБ му се приискало. Между другото и сегашния не става, както и предишния Искров.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За "техни хора" са началническите места, както навсякъде. За обикновените служители има много работа и там няма "техни хора", но така е навсякъде. Принципно за БНБ се изискват много знания и умения, а заплатите са ниски. Високи са само заплатите на началниците. Как изглежда ИТ специалист с 1500 лева заплата?
61
2
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 10 месеца
Леле колко е нахален, а трябва да е готов за затвор.
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прочетох заглавието само.ХАХАХАХА
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"За обикновените длъжности в БНБ има непрекъснато конкурс след конкурс, но не се си остават незаети" - А местата дали пък не са все за "техни хора"? То ако е за некадърници, некадърниците и на малко пари се радват, нали някой ще им дава все пак пари.
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Готов бил да стане? Той се натиска от години за тази позиция, досаждайки ни по всички ТВ. Надява се че хората забравиха що за некадърен финансов министър беше. Най-лошият финансов министър, по чието време хората се самозапалваха от отчеяние. Тази наглост не е за вярване.
57
2
 
17
 
! Отговори
Бай Ментор преди 10 месеца
Ай мамин Мончо , а Солунската митница искаш ли я?
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дянков и Борисов опапаха всички резерви на България когато взеха властта през 2009 година.