Дават по 780 лева за нает безработен

Нова програма
13 сеп 2023 19:48, Росен Стойчев
24
Дават по 780 лева за нает безработен
Снимка: БГНЕС

Работа за близо 10 000 безработни ще бъде осигурена по програми от Националния план за действие по заетостта за 2023 г., който беше одобрен от правителството, съобщиха от правителствената пресслужба.

Приоритетните цели на документа са да насърчи икономическата активност и заетостта на населението, включително сред младежите, които не работят и не учат, и да намали безработицата. Сред основните задачи на плана е и повишаването на качеството на работната сила чрез придобиване на дигитални умения съобразно потребностите на икономиката. Предвижда се около 9 500 работещи и безработни да бъдат включени в обучения, за да станат по- конкурентоспособни на пазара на труда.

Още по темата

Бюджетът на Плана по заетостта за 2023 г. е 73 млн. лв. В резултат от изпълнението на заложените в него дейности се очаква средногодишната стойност на безработицата в България да се понижи до 4,1% от икономически активното население.

Включените в програми за заетост безработни на пълен работен ден ще получават трудово възнаграждение от 780 лв., което ще се субсидира от държавата. Субсидия със същия размер ще получават и работодателите, наели безработни по мерки от Закона за насърчаване на заетостта. Трудовото възнаграждение на младежите, включени в програма „Старт на кариерата“ ще се повиши от 860 лв. на 920 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: работапрограма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Очевидно преди 7 месеца
Не ми се вярва това да се случи.Виждам че във фирмите има много работещи пенсионери.Шефовете ли търсят пенсионери или пенсията ли не стига на хората аз не знам.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Участвах като работодател преди две години по две различни програми (колко писане е ако знаете) ефект 0, който му се работи си намира работа
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Важното е наистина да свършат някаква работа, а не само да се подпират на лопатите около сградата на Общината и час по час да сядат някъде наблизо, за да пият кафе или да изпушат цигара. Сещате се за кой контингент говоря.
20
0
 
6
 
! Отговори
Мънго Джери преди 8 месеца
пак ше намаже. После - що играят кючек по патрулките и линейките....Щом ги поливат, ясно че ше връзват
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отново безумни идеи.Като идеята да се отминат коли като наказание.Нима една кола не струва веднъж 1000 лв.И веднъж 100 000 лв Тогава кой е наказаният.Оня с хилядота лева ли .Или оня със сто хиляди
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е посочено сумата която трябва да получи безработния .Останалото е хвърляне пари на вятъра.Как може да насърчаваш безработен който не му се работи.Той просто не му се работи и не виждам какъв стимул ще е това.Интерес към работата не се получава тъй.А сумата е прекалено малка за да има ефект за интерес Не е уточнено.....Интерес към работата ли?...Или интерес към парите?...Първото казахме че е безмислено.Еторото е абсурдно.С 380 евро да събудиш интерес
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Племенника го наеха, пробно било 6м. Изтекоха 6-те месеца и му викат много те харесваме ама не ни трябваш повече. Другото е без коментар, завърши IT.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо след като завършат университет не организират програма за заетост и да ги наемат на работа по подобна програма свързана с тяхната специалност.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Той не иска да учи и да работи,те насила ще го карат,та даже и ще му плащат.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще се усвоят едни пари по програмата и след 9 месеца като изтече същите безработни ще са отново безработни.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 11...Нещо си в грешка...Посочено е ,,безработен"....Не ,,неквалифициран"...Има голяма разлика .Ако си забелязал.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Идеално, сега значи новата ниша ще са фиктивни фирми с фиктивни служители. Няма лошо. 750 лв не са много, ама като се умножат по 100-200 и ще излезе сметката.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От преди 200години в Щатите излезе един държавен закон.Посочено е сумата която един работодател трябва да дава на нает работник .Минимум който задължава всеки работодател да даде , иначе няма право да те наеме.Тук правят разни експерименти от опита на Съветския съюз.Задължителна работа.Нямаш правото да откажеш.Примесен с опита от дивия капитализъм.На богатия повече , на бедни по малко.
10
3
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 8 месеца
Той ще вземе тези пари в опит да научи този човек на нещо, което да доведе до по-голяма производителност, съответно растеж и печалби. В същото време, този човек вече ще има опит и някакъв занаят и занапред по-трудно би останал без работа. Разширението на производителността и оборотите се нарича икономически растеж. И не само не е е лошо, както искаш да го изкараш, а нещото, към което всяка нормална страна и нормален човек се стреми - повече блага.
9
0
 
5
 
! Отговори
до Дидо преди 8 месеца
Не са ли 25лв на ден? А и работиш 22 дни, което ги прави по 34лв на работен ден. А е отделен въпрос, защо човек с квалификация и умения би се интересувал от програма за безработни...
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо не разбирам,държавата дава по 780 лева на частника за да може той да плати заплатата,а той какво дава,или само прибира?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А аз ще ходя с ,,Порше каян " на работа.Поне за бензина ще стигнат .
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Младежи и девойки! ..Връщайте се от чужбина.В България работа бол.370 евро заплата е стабилна заплата.Поне ти я дават.И пенсия получавате върху нея , изчислена на 350 лева.350 лева за пенсия са пре много.Якоцсте на система в реанимацията и в кома.
5
1
 
12
 
! Отговори
Дидо преди 8 месеца
Ако ми дават 750 без да работя съм сагласен. Ама да ходя да работя за 750 лева без мен. Това във месеца ако има 30 дни са по 15 лева на ден. За кфо ми е да работя за такава малко пари?
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Работа, работа, работа....Бойко Борисоф за модела ГРАБ...