Арменската общност у нас протестира: Мълчанието ви ни убива

Демонстрацията е част от международна инициатива в Европа
1 окт 2023 21:00, Анисия Иванова
158

Представители на арменската общност у нас протестираха в София заради събитията в Нагорни Карабах, където хиляди арменци напуснаха домовете си. Демонстрацията е част от международна инициатива на всички арменски общности в Европа и се провежда по едно и също време в десетки градове.

"Не на етническата чистка", "Мълчанието ви ни убива", "Спрете Алиев" - това бяха част от лозунгите, които българската арменска общност издигна пред сградата на Представителството на Европейската комисия у нас.

Инициативата "Европейци за Арцах", която обединява арменските общности в Европа, настоява насилието в областта да спре, а Евросъюзът да признае правото на арцахските арменци на самоопределение като екзистенциален въпрос.

"Умират млади хора. Защото някога преди 100 години някой е заложил бомба със закъснител и тази бомба през няколко години избухва и настройва два народа един срещу друг", коментира Хайгашод Агасян, който също бе на протеста в София.

По думите на протестиращите, Азербайджан грубо пренебрегва своите международни задължения, които е обещала на световните организации.

"Както светът обръща внимание на войната в Украйна. Идваме, споделяме болката си, в същото време това, което се случва в Армения, минава леко неглижирано, но в същото време пак умират хора", подчерта Агасян.

На 5 октомври предстои среща на висши европейски лидери в Гранада, Испания, на която Армения и Азербайджан ще седнат на масата за преговори.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
2
 
! Отговори
Към 152 преди 11 месеца
Ние този филм сме го играли отдавна с руското приятелство. Видяхме го с Македония с Добруджа с Румелия та чак до поморавието дадено на Сърбия можем да върнем.Та играли сме го този филм с "руското приятелство" не веднъж. Но и тук,като и в Армения си ги има предателите,които искат още "руско приятелство".
129
2
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 11 месеца
Защо търсят помощ от Европа не разбирам?До онзи ден бяха от най-верните на Русия,бяха братя. Руснаците им го забиха и сега аман- заман,*** ЕС *** САЩ. Нито ЕС нито САЩ имат ангажимет към Армения.Армения има подписани различни договори и участва в съюзи единствено с Русия,тя е държавата,която има ангажимент към тях.Затова има и миротворци в Карабах,които нищо не направиха,а само гледаха,защото така им е наредено от Кремъл.Арменците разбраха по трудния начин за приятелството с руснаци.
128
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Винаги трябва да се оказва съпричастие и помощ на нашите братя християни, особено когато е с/у ислямска турска пааплаач
127
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Търсят помощ от България??? Яко са се сбъркали! Ние на нас си не помагаме бе ей! Айде чупка! Има НАТО, ЕС, ООН, ЧВК... Ние пращаме само дефектно оръжие на украина, да не могат да пуцат по Русията. Ама се праим на хироус, че им даваме вери импортант хелп и уепън! Найс, а? Така че - трай коньо за зелена ъревица! Както са казали древните американци!
126
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само разяденият български мозък, може да иска модел на руско управление. Нема да стане, времената вече са други
125
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украинци и Арменци са много по народ от българите.
124
2
 
5
 
! Отговори
Км преди 11 месеца
Русия е агресор и техния петрол не е демократичен,но Азербайджан не е ,,агресор,, и техния петрол е демократичен и отива в ,,райската градина,, на Борел.
123
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо сащ и ЕС и солидарните от ПП не помагат на арменците ,а помагат на украинските фашисти,явно да водят война с Русия ,днес байдан каза че щял да помага доръжие и пари ,само че народа на сащ и репробликанците иска да спрат парите за Украйна ,така че байдан ако загуби изборите и спечели Тръмп ,украинците че видят оръжие пари през крив макарон ,гадове махални
122
2
 
0
 
! Отговори
Горчива усмивка преди 11 месеца
Когато през 80-те години в тази част на света пак имаше подобни събития, тук казвахме "НаНагорни Карабах", имайки предвид затрудненията на социализма като цяло и на държавата, която го натрапи на източноевропейските страни след Втората световна война.
121
2
 
8
 
! Отговори
Различен аршин преди 11 месеца
Когато Милошевич покани косовските албанци да се измитат от Сърбия, САЩ бомбардираха Белград, а сега, когато спрямо един друг народ се извършва същото, не им се чува гласът. Защо ли?
120
1
 
9
 
! Отговори
АН преди 11 месеца
За украинците всичко,а за арменците? Що правителството на Денков мълчи?
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А ЛЕВОН ХЪМ ПЪР ЦУНЯН КО РЕЧИ
118
8
 
6
 
! Отговори
Ееее преди 11 месеца
Бегайте на фронта да се биете за родината ве, не да ми каканижете тука в безопасност, аре чупката
117
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами Русия досега ви уреждаше въпроса, но другаря Пешимян заложи на НАТО. Сега не ни ривете. Искате в НАТО-на ви НАТО да ви пази.
116
6
 
10
 
! Отговори
Дядката преди 11 месеца
Не е нашето мълчание ,а вашата голяма уста ви убива!
115
16
 
6
 
! Отговори
Е нали Русия преди 11 месеца
Щеше да ви пази бре. Къде са сеа ?
114
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Азербайджан е наш съюзник. Той ни дава евтин газ. Армения е съюзник на Русия. Те са християни.
113
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Умират млади хора, защото Николчо ги предаде. Николчо предаде Арцах на Алиев, а протестиращите ме призовават /"Спрете Алиев"/ аз да им свърша работата. На 5 октомври предстои среща в Гранада, Испания, на която както преди година ще разговарят предателят Николчо, Алиев, Микрон, Шарлю Мишел ...
112
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
A къде бяха арменците когато Русия нападна Чечения, Грузия., Украйна? Гледаха руска телевизия и проповядваха опорки. Днес камбана почна да бие за тях.
111
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кеворк Кеворкян, Левон Хампарцумян и Магърдич Халваджиян да запасват автоматите и да заминават за Арменския фронт.