Максимална скорост от 130 км/ч: Ще даде ли резултат

Най-много загинали има по първокласните пътища
Обновена: 25 апр 2024 10:58 | 25 апр 2024 10:58, Нели Христова
30
Максимална скорост от 130 км/ч: Ще даде ли резултат
Снимка: БГНЕС

Максималната скорост по магистралите да стане 130 км/ч. Ще успее ли мярката да повиши безопасността и какво още е нужно за справяне с войната по пътищата?Темата в студиото на NOVA коментираха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност".

"Тази мярка в момента няма да бъде приета, защото парламентът си заминава. По същество дали е ефективна тази мярка – само в две държави в Европа, Германия и Полша, скоростта е над 130 км/ч. В останалите случаи допустимата скорост на магистралите е 110-120 км/ч. Ако се въведе тази мярка, тя принципно е добра. Но ако не бъде контролирано нейното изпълнение, от нея няма смисъл и няма да има ефект. Единствената магистрала, която е завършена е "Тракия". На нея, за разстояние от 340 километра има поставени едва 3 камери”, заяви Тодоров.

Дунев подчерта, че "като любител на високите скорости, мисли, че тази мярка няма да даде резултат и да допринесе с много за общата картина на пътната безопасност".

"Статистиката показва, че най-много ПТП-та с брой загинали и пострадали има на първокласните пътища.  Това са пътища, по които се шофира с до 90 км/ч и няма обезопасителни системи. Тези случаи на автомагистрала са три пъти по-малко. Проблемът не е в скоростта ни на магистралите. Една такава мярка според мен не е навременна. Освен това тази скорост е максимално допустима, но не е задължителна. Шофьори, които не се чувстват сигурни на такава скорост, спокойно могат да я намалят", подчерта той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Страната
Над 1,8 млн. са регистрациите на туристи за изминалата зима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
10
 
! Отговори
Кашкавал преди 3 седмици
Е как няма да даде? Ние вече ще караме със 130, а онези дето летяха с 200 ще карат пак с 200.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Чехия, отскоро е 150 (но може би не по цялата им мрежа). В Италия също има участъци с 150 (освен ако не са ги махнали), там където има видео контрол мисля.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В САЩ преди годинии , щерките на Буш взеха книжки след 3-тия поправителен !!! Тука всеки индус с 1000 лв. в джоба е готов с книжка за 20 дни . Друго няма какво да кажа.
6
6
 
6
 
! Отговори
ГлобоГлобев преди 3 седмици
Тия 140 км/ч Бойко ги въведе, защото били "хубави" нашите магистрали и коли. Е - трябва да е ясно за всеки, че магистралите ни са зле. Не бяха "хубави" тогава, сега с по-зле. Чист популизъм.
5
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
С думи нищо не става, искат се наказания и то за отрицателно време, не ви ли увряха главите!
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като най-голяма смъртност от катастрофи има по I, II, III _класна пътна мрежа, как точно 130 на магистралата ще помогне? Ще помогне контрол при взимането на книжка най вече. Как по дяволите, едни индийци взимат книжки, като дори да четат не могат? След това не плащат внетки, но се вихрят по пътната мрежа. Не скоростта е проблема, а зад кормилото, където като цяло не само е ниска културата, ми изобщо липсва. Всеки е по- по- най... от останлите.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проблема не е в скоростта, а в корупцията. Щом като се продават книжки на хора с психични отклонения и такива дето им е трудно да си напишат трите имена без грешка, ще е така. Всеки средно интелигентен човек може да прецени ситуация и да взе разумно решение да шофира с по-ниска скорост, да си потдържа изправен автомобила, да познава правилника за движение...
2
0
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 3 седмици
Не.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще даде резултат, ако намерите начин да накарате джигитите да си плащат глобите! Ако пак си ги събират в колекция както до сега, резултата ще е никакъв