Яйцата от Украйна са евтини и подбиват пазара ни

Загубихме над 2 млн. кокошки заради птичи грип
24 юни 2024 12:30, Инна Ангелова
38

От данните на Министерството на земеделието и храните става ясно, че тенденцията да внасяме пилешко месо и яйца не е от днес. Традиционно дори внасяме много пилешко месо, основно за предаботка.

“Въпреки че по търговските мрежи може сами да видите охладено месо, което е внос от Румъния, Унгария. В един общ европейски пазар това са нормални тенденции, ние се надяваме да се среща и българско месо в съседните страни, което е абсолютно нормално", каза председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов в студиото на "България сутрин".

Ситуацията с вноса на месо и яйца обаче е тревожна. Гълъбов поясни, че когато те идват от трети страни, те са произведени при други условия. Така се появява нелоялна конкуренция.

“Точно в тази връзка са и нашите инициативи да се използва европейското законодателство и да се въведат импортни квоти за месо от Украйна. Такава инициатива е поета за яйцата. Трябва да има лимити", допълни експерта в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гълъбов е на мнение продуктите от Украйна са нелоялна конкуренция, защото развалят търговския баланс и най-вече - цените.

"Стандартите са различни, но Европейската комисия допусна Украйна до пазара и това вече им даде свобода да оперират свободно. Яйца внасяме основно от ЕС, с изключение на 2024 година. Вносът на яйца от Украйна нарасна изключително много и заради това ние поискахме на импортни квоти", подчерта председателят на Съюза на птицевъдите.

Яйцата от Украйна идват на доста по-ниски цени."Това са яйца от стандартни клетки, които са спрени от производство в ЕС през 2011 година. Това е една от причините. Другата причина си е чисто търговска. С около 20% по-евтини са от нашите. Това е напълно достатъчно, за да създава проблеми на пазара. Цените на едро в момента са около 0,18 лв. за M и L размер", коментира Гълъбов.

Експертът допълни, че страната ни е една от най-засегнатите от птичи грип. Инфлуенцата е нанесла много щети на кокошките носачки.

“При бройлерите имаме един изолиран случай, който беше относително голям, но малък на фона на нашето производство. Но при кокошките загубихме 2 млн. птици за около 6 месеца. За Гърция изнасяхме много яйца, но спряхме износа, за да може яйцата да останат в България", добави Ивайло Гълъбов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от Страната
ВЕИ секторът на протест, настоява за промяна на методиката на тока
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Преопаковат укро яйцата и ги продават за български.Ей така по Нова Година се излъгах и купих едни по-евтини бели и после се обринах.3 дни ми беше лошо.Най-вероятно не им правят проверки.
29
1
 
1
 
! Отговори
Българи преди 3 дни
Не купувайте яйца от украйна. Жените ви ще снесат Зеленковчета
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Какви са тези други условия при които са отглеждани кокошките? Това трябва да се казва а не да ни казват че не може да се продават защото са по-евтини.
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
твърдо не на украински внос, не искаме на масата ни да има отровна храна от фашистка окрайна
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
За съжаление в България и производителят, и търговецът гледат на момента да спечелят максимално. Липсва им пазарната гъвкавост и мислят основно за печалбарството. Никой не отрича, че трудът им е тежък, но трябва да се съобразяват и с покупателната способност на населението. А търговците да обяснят как при цената на едро от 18ст. за едно яйце размер М в магазините то струва от 40ст. нагоре. И къде са контролните органи? А Украйна не ни е виновна в нищо, тя си гледа интереса.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
радиоактивни яйца от припят, купувайте си гайгеров брояч ако купувате стока с окрайнски произход
24
6
 
6
 
! Отговори
евтини и светят преди 3 дни
Махнах соларните лампи от градината, наредих украински яйца - хем светят, хем храстите наедряха. Чернобилски рай!
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
нашите производители все от нещо се оплакват, искат да поддържат високи цени за сметка на потребителите, в Украйна е война, а отглеждат всичко при това на по-ниски цени, как изведнъж олиото от 5 лева на промоция, при което задушиха до смърт човек, падна на 2 лева?
22
3
 
16
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 3 дни
важното на украйна да й е добре, за сметка на нас, Денков ви го каза в прав текст
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Яйцата от Украйна са евтини но в магазините не са . Колко струва зърното и колко изяжда една кокошка на ден за да е такава цената на едно яйце?
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Кой ви каза, че в ЕС има свободен пазар и пазарна икономика? Няма такова нещо. То е видно. Някой евробюрократ решава за кой какво може и не може. Спряха българските краставици щото били криви, затвориха ни АЕЦ, ТЕЦ. Наложиха сума ти ограничения в земеделието... И сега внасяйте от Украйна, нищо, че не са по евростандарт. И какво тогава-значи всичко е само за парлама. НЯМА КРИЗА ИЛИ ПРОБЛЕМ, АДЕКВАТНО РЕШЕН ОТ ЕС! Бюрокрация за налагане на интереси и контрол на държавите членки.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Много години се говореше за щастливите кокошки и най-накрая получихме яйца от мършави украински кокошки
18
0
 
14
 
! Отговори
L. преди 3 дни
Ами Окрайна не е в ЕС и не плаща куп безмислени такси и данъци. Затова. Предполагам, не е и на дневен ред щастието на кокошките.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А изследват ли се тези яйца? След толкова бомбене в Украйна , не ми се вярва да са "еко".
16
4
 
11
 
! Отговори
до 21 преди 3 дни
Навремето храната навсякъде беше по-истинска не заради комунистическото правителство и БДС а просто защото химическата промишленост не беше толкова развита.
15
15
 
10
 
! Отговори
Сегодня.ру преди 3 дни
Статията достигна до вас с любезното съдействие на руското посолството. Нашата редакция напомня, че коментари против Владимир Владимирович няма да бъдат толерирани. Благодаря за вниманието!
14
15
 
8
 
! Отговори
шкумбата преди 3 дни
Аз предлагам да отрежем яйцата на всички копейки и да ги изнасяме за украйна
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В бАлгария всичко е адски скъпо, а заплатите са смешни, дори в Тюркие живеят по-добър живот
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Сту Каква пазарна икономика те гони след като ми е забранено от ЕССР да купувам по егтина руска енергия и скоро ще ми забранят да купувам по-евтина енергия от въглища?
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
С всичките комунистически регулации на ЕСССР е нормално да са по-скъпи. Но защо укропитешките яйца, които не отговарят на тези регулации се допускат на пазара в ЕСССР? Излиза, че, ако не си в ЕСССР всичко е по-евтино.