Този юни вероятно ще е най-топлият, откакто има измервания у нас

Проф. Георги Рачев: Температурите са с 3,2 градуса по-високи
24 юни 2024 15:33, Елка Василева
28
Този юни вероятно ще е най-топлият, откакто има измервания у нас
Снимка: архив, БГНЕС

Очертава се един уникален месец юни, но не само за високите температури, защото този юни на 2024 г., както върви месецът почти със сигурност, над 90 процента, ще се окаже, че ще е най-топлият юни, откакто се водят метеорологични наблюдения в България. Това каза пред БТА за горещото време проф. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Този юни ще отнеме палмата на първенството на юни месец 2012 г., когато беше най-топлото лято, откакто се водят метеорологични наблюдения в България. Тогава юни, юли и август бяха много топли месеци, с рекордни температури и това лято ще остане в климатичната история на България като най-топлото лято, откакто се водят метеорологични наблюдения у нас - повече от 130 години", заяви климатологът.

Този юни е с повече от 3,2 градуса по-топъл от нормалното

Сегашният юни до този момент е с повече от 3, 2 градуса по-топъл от нормалното, а нормалното е най-новата 30-годишна норма от 1991 до 2020 г. Това е и най-топлата норма за всички месеци, за които се отнася и е за България, каза проф. Георги Рачев.

По думите му второто много важно нещо е, че "сегашният юни се различава на 180 градуса от юни на 2023 г., който беше дъждовен, студен и дори сезонът по нашето Черно море започна едва към края на месеца или в началото на юли 2023 г., и то много плахо".

"Този юни си отива ужасно сух, а на някои места няма и 5 процента от месечната норма за валежите да е изпълнена. Това означава, че практически не е валяло. Контактувам с представители на агробизнеса и мога да кажа, че над по-голямата част от България в повърхностния 25-сантиметров почвен слой няма влага. Земята е напукана и препоръчвам на земеделските стопани, които имат възможност, да поливат насажденията. Много е сухо, с изключение на май, който беше дъждовен месец, зимата и пролетта също не донесоха съществени валежи, каквито са необходими според нормата", заяви проф. Рачев.

Той отбеляза, че сега има и тропични нощи през юни у нас, като те не са особени типични за припланинските райони.

Сега са най-дългите дни, слънцето е най-силно и опасността от пожари е много голяма

Друг важен акцент към момента е, че сме в абсолютната височина на слънцето над хоризонта. Сега е най-дългият ден, с най-високото и най-силно слънце, което е вредно за по-възрастните хора, ако са без шапка. В тези случаи може да се получи слънчев удар и най-засегнати може да са децата и възрастните хора, обясни проф. Георги Рачев.

Той подчерта, че "още през юни опасността от пожарите е достигнала своя максимум и е пълно безумие паленето на огън в този момент, особено когато има вятър". В този случай запаленият пожар не се гаси, ако има вятър, огънят тръгва и няма спиране с подръчни средства. Затова всички, които работят на полето и по селата, не трябва да палят огън, защото сега започва жътвата. Това се отнася също за поречието на реките - Дунав, Марица и Тунджа, и в Горнотракийската низина, каза климатологът.

"Не е нещо феноменално и изключително да има 40 градуса, изключително е, че тези 40 градуса се случват още в началото на лятото - през юни. А необикновеното, нетипичното и екстремното е, че жегите продължават с много високи стойности повече от три седмици", коментира климатологът.

В Западна Европа през този юни беше хладно, имаше и наводнения

"Времето е обусловено от наслагването на няколко еднакви или подобни синоптични обстановки. През целия месец юни над Западна Европа, с изключение на последните дни, беше хладно и студено. В Испания, в Южна Франция, а дори в Северна Италия беше по-студено, отколкото на Балканите. Балканите бяха жива жарава и то в продължение на повече от 20 дни през този юни. Така бяха насложени синоптичните процеси, че на Балканите непрекъснато се изнасяше топъл въздух, който беше и сравнително сух, а над Западна Европа нахлуваше свеж океански въздух. Имаше и наводнения в Австрия, в Германия и в Северна Италия, като имаше и загинали от обилните валежи", каза проф. Георги Рачев.

Очакват се валежи, като на места за няколко часа може да се надвиши месечната норма

Сега в сряда и в четвъртък на отделни места у нас има възможност "да се изсипе" месечната норма на валежите, каза проф. Георги Рачев. "Това обаче не е добре, едно е да вали няколко дни през месеца и да се изпълни месечната норма, а друго е тази месечна норма да се отчете за кратко време. Това е новото нормално, защото промяната се изразява в това, че валежът "не е разтегнат" в няколко различни периода, а се случва в един или в два. По този начин се променя и агробизнесът, и начинът на отглеждането на редица земеделски култури", коментира климатологът.

Проф. Рачев отбеляза, че към това трябва да се прибавят и градушките, като трябва да се знае, че България и целият Балкански полуостров са градобитен район. "Това е климатичната норма и градушки има всяка година. В България има земеделска земя, която се стопанисва и тя е 50 милиона декара, но страната ни винаги е страдала от градушки", отбеляза ученият.  

В горещините трябва да се пият вода и айрян, както и да се консумират плодове

Климатологът посъветва в горещото време да се пие вода, за да може да се охлажда човешкото тяло. "При процеса на терморегулация - чрез изпотяването, се губят много соли и микроелементи, които са полезни за тялото. Не е лошо да се пие вода, но има едно универсално, типично, българско средство за предпазване от дехидратация и това е айрянът, в който има няколко кристалчета сол. Това е достатъчно натрий и калий, които помагат на организма, за да може да се възстанови солевият баланс и този на микроелементите", обясни проф. Георги Рачев.

Той препоръча също да се консумират плодове - диня, пъпеш, череши, съчетани с много вода, "които са спасението за човешкия организъм в горещото време, за да може да преодолеят тежките и продължителни жеги".  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Страната
БДЖ увеличава влаковете София - Бургас заради пътникопотока
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Токмаков преди 3 дни
Не манипулирайте хората. Времето дори е по хладно от минали години. Вече съм на 61 и напълно подкрепям думите си. Лято е и температури 30 - 34 градуса са напълно нормални.Земята е жив организъм и няма нищо случайно. Случайни са написаните глупости от случайни хора които го правят за пари и за налагане на хиляди щуротий еко меко от които печелят без да се трудят. Това се нарича измама. Живеем в измамен свят.
13
1
 
6
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 дни
Дали пък невежите,няма да се събудят и да разберат че промени в климата има...смеят и се подиграват ,но не осъзнават ,децата им в какъв Ад ще живеят,благодарение на господата от Азия и Африка,които са като скакалци и унищожават Природата!!!Прости им Боже,на тези г.л.у.п.а.ц.и,те ще се осъзнаят ,когато е късно.Виновни за това са всички правителства ,които не взимат мерки,както и ООН!!!!
12
0
 
3
 
! Отговори
Вампирът от Созопол преди 3 дни
Да, ама не е.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Това се знаеше от февруари и не бяха приготвени никакви мерки. Трябваше да са предвидени сглобяеми конструкции с панел и климатик, които да се поставят в най горещите точки на градовете, по спирки, в села без климатик и т.н. както е в Гърция и в Турция.
10
1
 
12
 
! Отговори
за мен преди 3 дни
има няколко основни причини за повишаване на температурите. 1. Войните. След 1990 светът живее в перманентни войни, при които се използват нови и нови видове оръжия. По верме на войната в Сърбия тук беше ад. Никой не казва за тази зависимост, но я има. 2. Масовото унищожаване на дърветата и тревните площи, които са основен източник на храд и кислород. 3. Масовото уплътняване на сградния фонд в големите градове. А г-н Бонев вместо да спасява София, я разрешава. Той говори за уплатняване на сградн
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
хахахахаххахаха
8
0
 
8
 
! Отговори
Юуп преди 3 дни
Миналия Юни беше най-студения ама нищо не казахте, щото не е на зелена сделка нали
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Как няма да се промени климата, като само в Украйна са взривени милиони снаряди, всеки със значителен топлинен заряд. В Палестина и там от две години гърмят непрестанно. Всичко това води до промени в климата, ама на нас все друг ни е виновен!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
туй го казува и миналата и всяка година *** ***
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И за юли и за август ще напишат че също са били най-топли
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
най топъл бил щото миналия бил по студен. ами ако следващия е по топъл от текущия значи ще излезете д0лни лъжци !
3
1
 
7
 
! Отговори
Стига се оплаквали. преди 3 дни
Минали беше най-студения, този е най-топлия - голяма работа.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
В планината е супер. Вчера бях на връх Исполин (1524м) беше около 26 градуса. Много приятно и спокойно време и панорама във всички посоки. Под върха пасат спокойно крави и има извор със студена вода.
1
3
 
8
 
! Отговори
Аха преди 3 дни
"В Западна Европа през този юни беше хладно" - Да Студено на Запад, Топло на Изток и пак Измамата Глобал Топло - Лъсна, щото Средно, това е Най-Студеният Юни в Европа!