Caged: Първият международен танцов спектакъл, създаден в Пловдив

Премиерата ще бъде гледана от над 20 международни директори
6 авг 2019 15:06,
0

Снимка: Лина Кривошиева

Caged е първият международен танцов спектакъл, създаден в Пловдив. Той обединява съвременен танц, куклен театър и музика на живо, в който едни и същи персонажи присъстват и наистина, и като копия на самите себе си.

Творбата на корейския хореограф Пансън Ким докосва универсална човешка тема. Тя е създадена изцяло в Пловдив от екип, обединяващ ярки имена от театъра и музиката в България с трима корейски танцьори и светлинен дизайнер от Франция.

На 7 септември Пансън Ким иска да докаже в Дома на културата „Борис Христов“, че тук, в България, се създава качествен продукт за световната сцена за изпълнителски изкуства.

Световната премиера на Caged ще бъде гледана от над 20 международни директори на театри и фестивали. С етикет „произведено в България“, Caged ще пътува зад граница, за да насърчава зрителите да се борят със своите страхове.

„Този спектакъл е реакция срещу страха. Това е огледало на уврежданията ни, поставени под прожекторите“, казва Ким, един от най-успешните корейски представители на световната сцена за танц.

Работил с големи хореографи и компании от Азия и Европа, сред които Жан-Клод Галота, Изток Ковач, Исмаел Иво Еманюел Гат и други, Ким създава първите си авторски спектакли с международно участие и признание от 2010-а година насам. Докато не се влюбва в България.

В Пловдив той кани трима свои сънародници – танцьорите Джийон Янг, Бонг Су Ким и Йонгджун Шин – заедно с вокалния талант Павел Терзийски, композитора Емилиян Гацов, водещия сценограф Никола Тороманов, дизайнера на кукли и маски Мариета Голомехова, а също и двама от най-големите и доказани таланти в кукления театър - Полина Христова и Стефан Димитров. Френският представител в компанията – Каролин Вандам – отговаря за светлинния дизайн.

В Пловдив корейската сетивност среща българския независим артистичен дух, за да сътвори от различни изкуства единен спектакъл, който въздейства и подтиква към размисъл. Целта на Ким е да покаже, че сами държим ключа от невидимия затвор, където доброволно сме заключили сърцата и умовете си.

В спектакъла присъстват и кукли.

“Човешката кожа е еластична, тя може да сменя цвета, формата си, може да променя външността ни, но не може да изпълва със съдържание. Отливайки тези силиконови кожи, толкова близки до реалните, всеки път си мислех колко е уязвимо съдържанието. Колко много усилия се полагат да извадим отпечатъка на своята външност, за да се видим, да се познаем, да се отгатнем...”, разказва Мариета Голомехова за творческия процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари