Първи данни от българската апаратура на "Протон-М"

Космическият апарат е част от европейската мисия "ЕкзоМарс"
Обновена: 12 апр 2016 11:46 | 12 апр 2016 11:44, Елка Василева
20
Първи данни от българската апаратура на "Протон-М"
Снимка: архив, Reuters

Пристигнаха първите данни от българската апаратура на борда на руската ракета "Протон - М", която излетя за Марс на 14 март 2016 г. от космодрума Байконур, съобщават от БАН.

Апаратът функционира нормално във всички предвидени режими на работа. Той е част от европейската мисия "ЕкзоМарс", която трябва да осигури първата човешка мисия на Червената планета и измерва количеството радиация, на което ще бъдат подложени космонавтите.

Още по темата

Получените данни за радиационните условия в междупланетното пространство на разстояние около 7,5 милиона километра от Земята показват средна измерена доза от галактичните космически лъчи 15 микрогрея в час, средният поток частици е 2,9 на квадратен сантиметър за секунда.

Информацията говори, че дозите радиация, на които ще са изложени космонавтите при бъдеща мисия, ще са на границата или ще я надвишават. Предстои да бъде изработена защитата на екипажа, който ще пътува на мисия до Марс две или три години.

Българският космически апарат "Люлин", монтиран на борда на ракетата, е създаден от Института за космически изследвания и технологии при БАН, се подчертава в информацията.

До 24 април т.г. е предвидено да се завърши тестването и въвеждането в експлоатация на всички системи на спътника TGO и да започнат периодични научни изследвания. Очаква се ФРЕНД и дозиметърът Люлин-МО да работят по време на целия етап на прелитане до Марс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до До ДаноТАКИВА ТЕХНОЛИГИИ СМЕ ИМАЛИ И ЗАСЛУЖЕНО ЛЕТЯТ В КОСМОСА ЩОМ РУСНАЦИТЕ СА ГИ ОДОБРИЛИ.а американски, китайски, японски и т.н. летят незаслужено в космоса, защото нямат руско одобрение :)))))Е няма по-тъпa сгaн от проруската!
14
1
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
Намери си в интернет сам глупаво соросидче. Космическа храна. Колко български уреда са пратени. България е единствената страна от членовете на програмата Интеркосмос пратила двама космонавти в космоса............... Няма намерение аз да запълвам дупките в познанието ти. Напрегни си мозъка и спри ГМО храната.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 83974НЕ, СЪВМЕСТНА Е. ЦЯЛАТА МИСИЯ Е СЪВМЕСТНА МЕЖДУ ЕСА И РОСКОСМОС. ЗА СВЕДЕНИЕ - СЪТРУДНИЧЕСТВОТО МЕЖДУ ЕСА И РОСКОСМОС И ПО-ДОБРО ОТ ТОВА МЕЖДУ ЕСА И НАСА.
12
12
 
5
 
! Отговори
83974 преди 8 години
Роскосмос предоставят само ракетата носител Протон-М плюс разходите за изстрелване и извеждане в орбита. Апаратурата на Екзо-Марс е изцяло дело на ЕСА.
11
1
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Това е съвместен проект на Европейската космическа агенция и Роскосмос.
10
9
 
5
 
! Отговори
80376 преди 8 години
Бих предложил на *** да се придържа към платените руски статии и да не се занимава с отразяването на научните такива.Станцията 'Люлин' е част от междупланетна космическа сонда Екзо-Марс на Европейската космическа агенция, а не част от ракетата Протон-М. Данните които се получават са от Екзо-Марс, не от руската ракета протон-м.
9
0
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ЦЕЛИЯ СВЯТ! 12 АПРИЛ ДЕН НА КОСМОНАВТИКАТА И АВИАЦИЯТА! БЪЛГАРИЯ ИМА ДОСТОЙНО МЯСТО В СВЕТА НА КОСМОНАВТИКАТА И АВИАЦИЯТА!
8
2
 
7
 
! Отговори
до До Дано преди 8 години
До АнонименЩОМ СА ОДОБРЕНИ ОТ РУСНАЦИТЕ ЗА КОРАБИТЕ ИМ ЗНАЧИ СА ДОБРЕ И ЗАСЛУЖЕНИ ДА ЛЕТЯТ В КОСМОСА. ИЛИ МОЖЕ БИ СПОРЕД ВАС И РУСКИТЕ КОРАБИ В КОСМОСА СА НЕГОДНИ? ГОЛЕМИ ЕКСПЕРТИ СТАНАХТЕ *** РУГАЕЩИ БЪЛГАРИЯ. ЩОМ СМЕ ИЗПРАТИЛИ ТЕХНОЛОГИЯ В КОСМОСА НА РУСКИ КОРАБ ЯВНО СМЕ Я ИМАЛИ. ТАКИВА ТЕХНОЛИГИИ СМЕ ИМАЛИ И ЗАСЛУЖЕНО ЛЕТЯТ В КОСМОСА ЩОМ РУСНАЦИТЕ СА ГИ ОДОБРИЛИ.
7
4
 
9
 
! Отговори
Изродяци Политици преди 8 години
Тия не беха ли крепостните селяни от БАН?
6
1
 
20
 
! Отговори
феодален старец преди 8 години
В същото време българските политици, които не са произвели нищо, се гаврят и обиждат учените ни, чиито технологии летят в космоса... :)
5
9
 
12
 
! Отговори
Дано преди 8 години
За голямо съжаление това са жалки останки от това което имахме като космически технологии.Въпреки това е успех. Явно не всичко още е затрито. Дай боже след време като се освободим от американска окупация нещата пак да тръгнат
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В същото време американският марсоход Кюриосити изпраща панорамни висококачествени снимки от пустинята Невада....
3
0
 
21
 
! Отговори
mda преди 8 години
за пореден път учените доказват как хич не ги бъркат "великите" политици. Хората могат да работят заедно и когато погледнат политиките им става лошо. Успех на всички в мисията и дано някой ден успеем да се обединим около повече такива неща а не да се разделяме от други глупости.
2
0
 
13
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Браво
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Успех на българските учени!И дано третият ни космонавт лети с американска ракета:-) ха,ха, ха, ха, ха, ха!