Съдии: Не може да затворим всеки, който Цветанов поиска

Съюзът на съдиите ще пита европейски институции независим ли е съдът ни
Обновена: 18 окт 2010 11:49 | 22 юли 2010 17:09,
116
Съдии: Не може да затворим всеки, който Цветанов поиска
Снимка: БГНЕС

Сюзът на съдиите в България ще сезира институции на Съвета на Европа "за дълбочинно проучване" и експертиза на състоянието на независимостта на съда в страната.

Причината е продължаващият процес на уронване на престижа на съдебната власт, се посочва в становище на съюза.

"Искането не съдържа единствено изброяване на случаите, в които висши представители на властта решават съдебни дела в медиите и чрез неконкретизирани нападки създават страх и несигурност у магистратите.

Тези събития са разгледани в контекста на дългогодишното непоследователно управление на съдебната власт и е направен анализ на тяхното значение", пише в писмо на организацията до медиите.

Още по темата

Според съдиите след доклада на ЕК нагнетяването на напрежението между изпълнителната власт и съда се задълбочава.

"Държавно отговорното решение не изисква осъдителните присъди да се увеличат безкритично от 96 на 100%, нито да бъдат задържани под стража всички, изброени от министъра на вътрешните работи, ако не са налице основания за това", добавят съдиите.

Според тях изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че 5% от магистратите са свързани с престъпността, не осигурява общественото спокойствие, нито помага за разобличаването на корумпираните, а "единствено подкопава доверието в работата на съда и причинява незаслужено неудобство и обида на почтените съдии".

От съюза ще предложат на правосъдния министър Маргарита Попова конкретни мерки за по-ефективното и демократично управление на съдебната власт.

Според съдиите част от предлаганите промени в Закона за съдебната власт за местни конкурси и за атестирането влизат в директно противоречие с отправените препоръки от ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1,откъдето си минал си надрискал форума!В резултат на толкова интелектуални напъни форума тотално е опръскан,един път неграмотно и втори път споделените мисли откриват,че си абсолютен социален аутсайдер.Опитите ти да се надскочиш са несполучливи,ако си млад се образовай,ако си в средна възраст-образовай се.Писач по всички теми си,ама се разбира,че си решил да учиш до 8 клас,ако случайно си изкласил нагоре,то това се е случило поради милостта на учителите ти,а ти не си разбрал дори.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цветанов: - 5% от магистратите са свързани с престъпносттa.Магистратите: - Причинявате незаслужено неудобство и обида на почтените съдии.Цветанов: - Вземам си думите назад. Поправям се. 5% от магистратите не са свързани с престъпносттa.
103
2
 
2
 
! Отговори
колекционера преди 13 години
.неможело, така ли КОРУПИРАНИ *** НЕМОЖАХТЕ ДА СЕ НАЯДЕТЕ.Е ЗА ТОВЗ ТАЗИ ХУБАВА ДЪРЖАВА ЩТЕ СТАНЕ ПУСТИНЯ БАСИ УПРАВИЯТА *** ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА БЕДНИЯ БГ НАРОД
102
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 13 години
До несъгласна".Кой определя кога са и кога не са достатъчно доказателствата или парите???" - закона го определя там е казано какви доказателства трябват за осъдителна присъда. Или си мислиш че щом си задържана от полицията си и виновна? ТО ТОВА ИСКАТ ДА СЕ СЛУЧВА ЕДВА ЛИ НЕ щОМ ПОЛИЦИЯТА ЗАДЪРЖИ НЯКОЙ ТОЙ И ДА Е ВИНОВЕН! ТО КОЛКО СКАЛЪПЕНИ ОТ ПОЛИЦАИ ПРОЦЕСИ ИМА.
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Просто затворете всеки бит някога от някого,като победителя е взел разбира се впоследствие жената и живота на бития,а и осъдил,с вашето щедро спомоществувателство.Садо-мазо,а?Майстори на гаврата.
100
0
 
3
 
! Отговори
ими преди 13 години
там се искат доказателства Цветанов да ги даде а да не плюе
99
4
 
3
 
! Отговори
несъгласна преди 13 години
И съдиите като всички комунисти се държат като ощипани невести,все те са прави.Не съм съгласна със често срещаното обяснение:пуснат поради недостатъчно доказателства.Кой определя кога са и кога не са достатъчно доказателствата или парите???/Съгласна съм,че голяма част от съдиите не са си на мястото.Имала съм нещастието преди години да участвам в един фарс,който не е единствен и жалко за всички,които не са се оправили.(аз по една случайност се справих в моя полза с много лишения и усложнения)
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че стани и ти съдия! Кой ти пречи. И като питаш питай по ред - за полицай, прокурори, следователи. Май нещо си докачлив. Да не би да работиш един от изброените и да се чувстваш недооценен.
97
5
 
5
 
! Отговори
А ,НАС ...КОЙ ПИТА? преди 13 години
КАК ЩЕ Е НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ,....КАТО ПОЛУЧАВА ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА, И ВЗИМА 13 И 14 ЗАПЛАТА , А..... НАРОДА ГО ДУХА...И ГИНЕ??!ПО КОЛКО, ВЗЕХА НА КОЛЕДА МАГИСТРАТИТЕ???ПО КОЛКО, ВЗЕХА .....РАБОТЕЩИТЕ ХОРА???!ЗАЩО НЕ ПИТАТ НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????????????
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Същите тези независими съдии в Страсбург са осъдили държавата БГ най-много в сравнение с всички останали европейски държави и то за отказ от правосъдие, което драги значи, че МВР и прокуратурата отказват изобщо всякъкво производство.Хаха.
95
1
 
9
 
! Отговори
Малее преди 13 години
Няма кака да го обясниш на народа. Делото на Цонев срещу БГ е вече в Страсбург. Пак там е и дело от Алексей Петров, че Цветанов заяви, че го чакат 12 години затвор. Хаха. От полицейски и прокурорски издънки ще плащаме всички, но познай кой ще е виновен - съдиите. Хаха.
94
1
 
7
 
! Отговори
ха ха ха преди 13 години
Цецо освен на дерижира на Всеко Маринов-Потния химна на МВР за друго не става.
93
2
 
1
 
! Отговори
да преди 13 години
супер въпрос ? ЕС много ще се зарадват че БГ иска корупцията да се официлиялизира чрез разрешението на съюза ??? хахаха
92
0
 
10
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
Този форум е доказателство,че съдиите са прави.Посочили на народа враг и той плюе ли плюе.А милиционерите от горе до долу/чак до катаджиите/ са слънце ненагледно...ех.
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОМУНИСТИТЕ СИНИ И ЧЕРВЕНИ СИ НАПИСАХА ЗАКОНИТЕ,А НАРОДА ДА ДУХА СУПАТА
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
KOMУНИСТИТЕ СИНИ И ЧЕРВЕНИ СИ НСПИСАХА ЗАКОНИТЕ
88
3
 
2
 
! Отговори
ЯЯ преди 13 години
ЗАКОНИТЕ СИ ГИ НАПРАВИХА ЧЕРВЕНИТЕ АДВОКАТИ-ДЕПОТАТИ УГОДНИ ЗА ТЯХ,А И КОНСТИТУЦИЯТА. СЪЩОКОМУНИСТИ ПРОВОКАТОРИ,КОИТО СЕ ПИСАХА ЗА СДС
87
3
 
2
 
! Отговори
коко преди 13 години
Предлагам да се създаде още един съд в който да съдят независими европейски съдии за т.н. знакови, политически, корупционни,тежки убийства и т.н. дела. Както се внасят съдии за мачовете така да се внасят и съдии за делата. България е малка страна и няма да е сложно. А да бъде задължително за българските съдии да са наблюдатели по тези процеси, за да се учат. Същото важи и до голяма степен за полицаите, защото те са изгубили всяакакъв респект от обществото, а трябва да са закона на улицата
86
3
 
2
 
! Отговори
горан преди 13 години
абе 1 ;ти в крайна сметка какъв си - съдия ли си,счетоводител ли си ,данъчен ли си или обиден подчинен на Цветанов и ако си един от гореизброените и ги знаеш тия неща що укриваш информация която е важна за прокоратурата