Съдиите: ВСС да се разпусне

В остро писмо от съюза скочиха срещу "безпринципното кадруване"
15 юни 2011 20:16,
42
Съдиите: ВСС да се разпусне
Снимка: Булфото

Съюзът на съдиите в България призова членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставки заради „безпринципното „кадруване”, което „разрушава независимостта на съда „отвътре” и неизбежно поставя под въпрос върховенството на закона“.

Това се посочва в писмо, изпратено до Народното събрание, до правосъдния министър и до ВСС, след избора на нов председател на Софийския градски съд.

Според съдиите сме свидетели на извънредна ситуация на „безпрецедентната криза на общественото доверие“ и са необходими радикални решения.

„Връщането им (на членовете на ВСС – б. р.) към изпълнение на магистратските им или други юридически функции не би причинило по-неблагоприятни последици от създадената понастоящем угроза за авторитета на цялата съдебна власт“, заявяват от Съюза на съдиите.

Още по темата

Те посочват, че изборът на председател на СГС не е самостоятелен проблем, а „е част от поредица последователни назначения, протекли недемократично и непрозрачно“. Съдиите не оспорват правомощията на ВСС да предпочете определена кандидатура, но призовават съвета да отговори какви са критериите за избора.

От съюза припомнят, че предстои подбора за специализираните съдилища и прокуратури и заявяват, че липсата на обществено доверие ще рефлектира върху всеки следващ избор, независимо от достойнствата на предпочетения кандидат.

От съдийската организация припомнят, че членове на ВСС буквално нападнаха подалите оставки Капка Костова и Галина Захарова, но изтъкват, че „ВСС нито веднъж не защити съда и отделните съдии от нападките на високопоставени представители на изпълнителната власт“. Според тях, така ВСС не успява да осигури независимостта на съдебната власт.

Съдиите призовават министъра на правосъдието Маргарита Попова да започне консултации  за промяна на статута и функциите на ВСС и за промени в Закона за съдебната власт.

Едно от предложенията е ВСС да не бъде постоянно действащ орган, броят на членовете му да се намали, като парламентарната квота се редуцира до 1/3 от състава и се избира с мнозинство от 2/3, а мандатът на членовете да бъде 3 вместо досегашните 5 години.

„Членовете на ВСС по време на мандата си да не се освобождават от изпълнение на задълженията им като магистрати, за да не се отделят от общността“, посочват съдиите.

Те предлагат още да се предвиди разделянето на ВСС за прокурори и съдии при решаването на кадровите въпроси, да се въведе единно атестиране, а съветът да се мотивира обстойно за всяко назначение.

Съдиите настояват и за централизиран процес за израстване в кариерата, който да се основава на подробно и задълбочено централизирано атестиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
15
 
! Отговори
ВСС да се разпусне преди 12 години
Да се разпусне! И съюза на съдиите да се разпусне!
17
0
 
0
 
! Отговори
akud преди 12 години
e 16 така е , ама ти си явно от тези дето са лежали в психиатрията та за ТВА Ша та остава до си спориш сам. така и така си свикнал да се гледаш пред огледалото и да си говориш
16
7
 
9
 
! Отговори
НАДЕЖДА преди 12 години
Съда в България и по света работи и спазва законите.А законите се приемат от Правителството и респективно в БГ , от Народното Събрание.За това критиката трябва да е към ГЕРБ и въпросите да са - защо Герб със силата на мнозинство в НС приема закони против Народа.Съда прилага закона.ДЕМЕК ТРЯБВА НОВО *НАРОДНО* СЪБРАНИЕ.Сложих го под звезда защото сегашното е сборище на престъпници и ще видим нормален живот на кукуво лято.Сега тези *депутати* се интересуват само от туристическия сезон - ХОТЕЛ.
15
5
 
5
 
! Отговори
1 преди 12 години
Н-к кадри е г-н ФИЗКУЛТУРНИК-АКУШЕРОВ.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"хехеех комплексиран съдия , прокурор или адвокат. точно в 04.00 си спя най-спокойно, не за друго ми Щото неми тежи нищо на съвестта."Никой не те пита тежи ли ти или не ти тежи на съвеста нещо. Ако му попаднеш в полезрението на някой от прокурор, (или за имот се караш, или фирмен спор имаш с прокурора или негов познат) тесен света ще ти стане. Хора и по затворите са лежали и в психиатриите са лежали заради тия твои герои. На тебе гледат като на насекомо - държавата нали власт им е дала.
13
0
 
7
 
! Отговори
Бащата на Темидчето преди 12 години
Цялата съдебна система не става за нищо. Къде е Темида, къде гледа? В кокаина ли, в поземлените имоти ли, в секса ли, в безсрамието ли......? Какво ми направихте с детето Темидчето, бе българли с българи. Темида май я няма....
12
1
 
0
 
! Отговори
акуд преди 12 години
до 8
11
7
 
8
 
! Отговори
akud преди 12 години
хехеех комплексиран съдия , прокурор или адвокат. точно в 04.00 си спя най-спокойно, не за друго ми Щото неми тежи нищо на съвестта. а на всичко отгоре зная че в 04.00 Цецко ще залости някои нов червен комплексар, обикновен душманин селски. Вашия рев е музика за ушите МИ
10
2
 
5
 
! Отговори
Ruja преди 12 години
А така! Повече от дълго търпяхте нечуваната простотия. Пожелавам ви успех! Вие най-добре се познавате и най-добре можете да прецените как съдебната система да защити позиция и авторитет, които й принадлежат.
9
9
 
13
 
! Отговори
БСП----МАФИЯ преди 12 години
ЧЕРВЕНИТЕ МАФИОТСКИ СЛУГИ МАЙ СЕ СТРЕСНАХА.....ЗАТВОР ЗА ТЯХ И ЗА ШЕФОВЕТЕ ИМ ОТ МАФИЯТА НА ГОЦЕ.
8
10
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Дано ти дойдат на гости цвъцковците през 04 ч. през нощта и тогава да видим каква песен ще запееш!
7
3
 
2
 
! Отговори
nqkoi преди 12 години
iskam samo da izkomentiram neshto....edna prisada ot savsem skoro..........adimistrativnia sad dava edna prisada za edno deianie(ubistvoto na polkovnik Valchev) togava imashe i grabej ako si spomniate...adimistrativnia sad v sofia osajda obshtina vidin da izplati na jertvata na grabeja na koiato se priti4a polkovnika 35000lv......a min mesec pak sashtia adimistrativen sad no v druga kolegia ne osajda pri zavedenoto delo ot sinovete obshtina vidin e kak e vazmojno....kato za edinia moje za dru
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се разпусне цялата държава
5
25
 
27
 
! Отговори
akud преди 12 години
нещо им разбутаха хранилката и започнаха да не годуват червената *** от съдебната "НЕЗАВИСИМА" власт
4
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
според мен цялата съдебна система трябва да се разпусне и полицията също.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пеликани.
2
0
 
25
 
! Отговори
МОЖЕ преди 12 години
В България се запазиха само две гилдии - стоматолозите(избягаха от бялата мафия) и съдиите(без ЧСИ - те са мутри , закона за тях е наложен от ЛИХВАРИТЕ).Може и да са прави.Пожелавам им победа на БГ Мафията.
1
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на съдиите.Този тумор ВСС трябва да бъде сменен.