Велчев зове за светкавични арести за насаждане на омраза

Обвинител №1 изпрати указания до прокуратурите след случая "Катуница"
Обновена: 27 сеп 2011 14:46 | 27 сеп 2011 14:35,
290
Велчев зове за светкавични арести за насаждане на омраза
Борис Велчев. Снимка: Булфото

Наказателните производства и предварителните проверки за насаждане на етническа и религиозна омраза да се третират като приоритетни в прокуратурата.

Това се посочва в указания на главния прокурор Борис Велчев, изпратени до всички ръководители на прокуратури в страната след напрежението, заляло различни градове след случая „Катуница“.

Обвинител №1 посочва, че произнасянето по производствата за насаждане на етническа и религиозна омраза трябва да става "в най-кратки срокове", а прокуратурата следва да реагира на всеки законов повод, включително публикации в интернет.

Още по темата

"Такива поводи могат да бъдат жалби и сигнали на граждани, държавни органи и неправителствени организации, публикации и изяви в средствата за масово осведомяване и глобалната мрежа, които са непосредствено възприети от органите на досъдебното производство", се посочва в указанията.

Борис Велчев препоръчва да се укаже на органите на МВР да използват "незабавно и в пълен обем" правомощията си да арестуват извършителите на прояви, свързани с насаждане на омраза.

Насаждането и подбуждането към насилие или омраза, основана на расова, национална или етническа принадлежност, се наказва според закона с лишаване от свобода от 1 до 4 години и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
1
 
! Отговори
ринго преди 13 години
комунистическото *** се изказа дълбокомислещо ...тоя Велчев е мръсен *** и *** все едно нямаме главен прокурор дори лудия Филчев беше по действен .Велчев *** си майката комунистическа и предателска.*** вилнеят той се заканва на българите .Дори турците да попитат и те са против *** дето ни заливат вече .Ако не мирищеха щяха да стават за ***.Само огнепръскачки за тази черна ***-крадци измамници *** сутеньори и пласьори на дрога това са гадните *** Велчев
278
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няколко думи към полицаите Знам, че и сред вас има некорумпирани, чести и патриотично настроени българи, защото познавам и съм срещал такива. Знам, че ви заповядват и се подчинявате на дисциплина, което не позволява самостоятелни действия. За това ви моля само за една минута - Погледнете нашивката която носите на ръкава си. Вижте трибагреника, българския лъв на нея, които ви казват да сгазите, а като се прибере в къщи погледнете спящите си деца, съпругите, майките, приятелките си, братята и бащите си и си спомнете кои сте. Срещу престъпника опитал да сгази и осакати ваши 3 *** колеги властта не е повдигнала обвинение. Той е човек на Цар Киро, а вие само полицаи. Децата които пребивате по чужда заповед на улицата, бедния книжар изръкопляскал на флага тази вечер, те бяха и във ваша защита. Спомнете си това, всеки път когато вдигнете палка срещу тях.
277
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо никои нищо не казва за убийствата? защо убийците се закрилят от държавата а невините търсещи справедливост биват арестувани ЗАЩО? :(
276
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
господин Велчев, ..............................................
275
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
преподавател ми беше и толкова го уважавах, а говори за приоритет, а тези които не си плащат водата на заден план, срам ме е а имах респект от него
274
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо, което отдавна ме съмнява и е на път да се разясни е произхода на много от политиците ни. Затова може би се толерират престъпниците от *** произход.То е повече от видно.
273
0
 
4
 
! Отговори
кой насажда омраза преди 13 години
Такива като Велчев, насаждат омразата. Айде арестувайте ни и какво, но ние едва сега започваме. От тук нататък ще има всеки ден протести и не си прави на одарен, защото имено такива като Вас сте виновни. Къде бяхте до сега г-н Велчев, защо този Рашков не е арестуван, а го охранявате. Срам и позор. Що за държава сме, какви са тия политици, взе им се акъла за власт и пари. Точно заради ВЛАСТ И ПАРИ и вижте резултата. Гадни мръсни политици, а казват НЕ ПОЛИТИЗИРАЙТЕ, а какво е, всичко е политика.
272
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е коментар написан вьв социалнa мрежa-Браво!!! на момичето написало това тук Пишейки в момента заварвам групата с 68262 членове. След като 3 дни четох, слушах и анализирах, вече мисля че имам какво да кажа. Съжалявам много, че на гърба на огромната скръб на едно опечалено българско семейство и на безграничната наглост на един гнусен *** Кирил Рашков в България зрее конфликт, който може да се превърне в огромен и невиждан досега проблем. Умишлено този конфликт се превръща в политически. Не се поддавайте на пропаганди и спрете с расистките изказвания и действия. Радвам се, че сме така единни и групата се множи, но нека това бъде насочено към дела, имащи полза за нацията, нека например протестите продължат този път, докато се чуе най-накрая една смислена присъда от съда, като например че *** Кирил този път ще изгние в затвора. Защо тези 68262 души не се обърнем срещу тези, които преди години казваха на *** "вие гласувайте за нас, а пък ние тока ще ви го оправим", срещу тези които умишлено държат тази тълпа проста, необразована и неинтегрирана. Не *** ни правят по-бедни и по-злобни. Не знам дали това е някаква форма на гражданско общество, защото досега такова е нямало, но се надявам да е. Всички помним колко продължи протеста срещу горивата, да не би бензина да поевтиня, че всичко приключи, защо тези 68 262 души не чуха, че миналата седмица ще има второ поред увеличение на парното за тази година и този път щяло да се усети, защо не направихме група "Да изгоним ЕVN от България" и не излязохме на улицата. Нима само тока на *** е на гърба на нашите данъци. Нима стотиците фирми, които 20 години лобираха на куп политически партии не ни ограбиха повече, забогатявайки чрез неплащане на данъци и подхвърляйки трохи на служителите си. Каква вина имат *** затова. Нима по кофите не ровят и *** и българи и кой има вина за това. Нека се обърнем срещу виновника, но този път с постоянство. Пловдив е града, който може би е събрал най-много етноси, имаме си три *** махали и винаги сме си живяли без напрежение, защо е нужно това сега, за да не могат *** от "Чистота" да отидат на работа, нима ние ще излезем да си изметем улиците. Нека се борим за нашите си права срещу тези, които ги потъпкват, а не на входа на гетата, там няма кой да ни реши проблема. Дано този път това общество бъде чуто, дано виновниците за тази ситуация бъдат наказани и дано имаме хъс да прехвърлим протестите си към по-важни дела. Този път ще си го отнесат ***, а истинските виновници за омразата натрупана у хората ще останат безнаказани.
271
1
 
6
 
! Отговори
KU4E преди 13 години
Ако някой има грам съвест ще си подаде оставката! Защото половината от днес управляващите са били в управлението през последните 10 години и те също имат вина за случващото се тези дни! Дано да си лягате спокойни и да спите спокойни!
270
0
 
10
 
! Отговори
KU4E преди 13 години
Защо бе аджиба г-н Велчев, само едни ще са наказани, а за други винаги има прошка? Защо сега е укрит Рашков, а момчето дето е подало жалба за заплахи не е вече между живите? С какво този Рашков по е заслужил тези специални отношения? Защо всички роми в София пътуват в градския транспорт без билети и никой контролъор никога не им иска билети, а ние не? Защо не си плащат водата, а ние я плащаме и т.н. и т.н. Искренно се надявам Вие г-н Велчев, да прочетете това и да си попитате съвестта?
269
0
 
7
 
! Отговори
Бг преди 13 години
Този *** да си дава оставката.Като взима пари прокуратурата спи. Досега спа с киро *** а иска да арестува българи с които трябва да се гордее.
268
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Браво на г-д Велчев,EВАЛА ЦЕЛУВАМ ВИ РАКА ЗА КОРЕКТНОСТА
267
0
 
1
 
! Отговори
ананимен преди 13 години
всяко сдато има черна овца
266
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цялата политическа класа е за изхвърляне.Корумпирани крадливи ***. Доловиха, че гневът срещу *** е и гняв срещу тия, които им позволиха да имат незаконни привилетии и се припознаха в тях. ПРАВИ СТЕ. ВИЕ ДАКАРАХТЕ РОДИНАТА НИ ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ !!!!! РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ВИ ДОСТИГНЕ НАРОДНИЯТ ГНЯВ !!!!
265
2
 
5
 
! Отговори
bulgaria преди 13 години
а бе велчев ли си какъв си не те знам *** *** смачкан,ти и цялото скапано правителство.мислите си че народа вечно ще търпи ама не .и търпението си има своите граници. кога най после ще има ефективни действиа от страна на полициата и правителството спрямо *** ***. те не плащат нито ток нито каквото и да било.кой ги плаща бе *** българскиа народ.що не вземете толкова обичаните си *** и не отидете в пустинята та американците да си изпробват върху вас оръжията си.пожелавам ви го
264
0
 
8
 
! Отговори
www преди 13 години
ТОЗИ ДО СЕГА ИЗПЪЛНЯВАШЕ ЛИ НЯКАКВА ДЛЪЖНОСТ - Г-н НИКОЙ ЗАЩО СЕ ОБАЖДА ПО НИКОЕ ВРЕМЕ ...
263
0
 
7
 
! Отговори
Тони преди 13 години
Г-Велчев,ако се самосезирахте след сигналите за всички *** престъпления,сега никой нямаше да насажда омраза.Пуснете момчетата,ще стане по-лошо.Вече няма да търпим!
262
0
 
4
 
! Отговори
Яни преди 13 години
кой беше този?
261
0
 
9
 
! Отговори
БОКЛУК преди 13 години
Точно хора,като този *** са виновни за всичко в страната ни.Тази съдебна система със всичките ***,който работят във и със тази институция трябва да изядът пешкира от народната ''Обич"
260
1
 
13
 
! Отговори
333 преди 13 години
Ами *** по телевизията с ножове и брадви се заканват да режат глави на българи. Това сигурно не е етническа а "криминална омраза" или за тях пак няма да важат законите!?