Мирослава Тодорова подава жалба в Страсбург

Повод е спряното й дело срещу Цветанов
Обновена: 10 юни 2013 18:44 | 10 юни 2013 18:44,
60
Мирослава Тодорова подава жалба в Страсбург
Снимка: архив Булфото

Мирослава Тодорова подава жалба пред Европейския съд по правата на човека за защита на човешките й права - на справедлив процес и на лична неприкосновеност. Това става ясно от писмо на уволнената от ВСС съдия, получено в БТА.

Тодорова съди депутата и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов за клевета. Делото обаче беше спряно заради имунитета му.

Още по темата

"Делото можеше да приключи по по-достоен начин за българската съдебна власт, като получа правосъдие преди г-н Цветанов да придобие имунитет и след като българският съд дефинира отговорите на поставените от мен въпроси за отношенията между съдебната и изпълнителната власт", пише Тодорова.

Пред съда по правата на човека тя няма да претендира обезщетение, защото това би означавало "българските граждани да бъдат увредени два пъти - веднъж - заради нарушеното разделение на властите, които им дължат демократично управление, и втори път - ако бъдат осъдени да платят обезщетение заради компрометираната държавна власт".

Тодорова припомня, че поради забавянето на делото давността му се оказва по-кратка от депутатски мандат.

Имунитетът на депутатите не е привилегия, още по-малко средство за постигане на безнаказаност, посочва Мирослава Тодорова и допълва, че няма да води дело по гражданскопроцесуален ред, защото не цели парично обезщетение.

На 3 юни стана ясно, че Софийският окръжен съд спира делото за клевета срещу Цветанов.

Бившата съдийка от Софийски градски съд започна дело срещу депутата, след като в свои интервюта той заяви, че Мирослава Тодорова защитавала интересите на организираната престъпност. Скандалът между бившия магистрат и Цветанов стана повод за високо напрежение между ексминистъра и представители на съдебната система, които го обвиниха в намеса във властите.

На първа инстанция делото, което се гледаше в Пловдивски районен съд. Магистратите оправдаха Цветанов с мотив, че той изразявал личното си мнение в интервютата.

Мирослава Тодорова обжалва решението пред Пловдивския окръжен съд, но всички съдии от Наказателното и от Гражданското отделение си направиха отвод, въпреки че Тодорова не е искала отводи. В мотивите на самоотвеждащите се съдии се повтаряше аргументът, че вече имало създадено в медиите съмнение в безпристрастността на пловдивските съдии и това налагало да се отведат от делото, което беше върнато на Върховния касационен съд (ВКС) за ново разпределяне. Така делото попадна в Софийския окръжен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ide red i na aleksei petrov da izliza marginite i galevite i te si idvat baravo nali Tova jelaehte protestirahte februari za skap tok polu4uhte i skap tok i mafiqta na Sergeq i dogana
18
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тая с нейния страсбург преди 1 година пак ревеше че в страсбург щяла да подава жалба , нямамедобра прокуратура и системада я разследват , ще види страсбург през крив макарон, съдийте са най долната *** в България...
17
15
 
18
 
! Отговори
123 преди 10 години
сега вече се върнаха мафиотите на власт и започват да се жалват,те точно това целяха да свалят герб от власт и да си продължават да крадът,сега очакваме наи-скоро време да се появят братя Галеви,Алексеи Петров да бъде оправдан,сумиста да излезе на свобода всички досъдебни производста срещу бившите управляващи от троината коалиция да бъдат снети,това е нашата мила РОДИНА,да живее мафията
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има нещо силно сбъркано с този имунитет. Не може някой като стане депутат и да се скрие от закона. Трябва да се конкретизира какъв точно имунитет могат да ползват депутатите и да могат да са равни с нормалните граждани пред закона. Като е депутат ще може да убива да краде и понеже има имунитет ще чакаме да падне, така ли? Не, това е ненормално, те трябва да отговарят за действията си пред закона, а само за отделни неща да имат защита. Време е за промени.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu KAKVI NARUSHENI CHOVESHKI PRAVA- idva mi da zaplacha. MUTRA PAR-EXELLANCE.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vidqhte Li otkakto nee boiko na vlast lydiq fa6ist volen se pravi na gospod no taka vi se polaga vie si go ozbrahte
13
15
 
19
 
! Отговори
Политолог преди 10 години
Жалко същество е Тодорова. Коментарът тук е излишен!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4etete v razkritiq com KAK sa pusnali nai opasniq prestapnik boiko ili cvetanov sa vi vinovni sega
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nikoi ne moje da mi otgovori na Nito Edin vapros
10
12
 
26
 
! Отговори
Базилио преди 10 години
Тази пръдла е изключително нагла и е символ на корумпираната ни съдебна система. Заради нейното бездействие и мотането с години на мотиви по съдебни дела се стигна до там, те да бъдат прекратени заради изтекла давност. И сега има наглостта да търси някакви свои "погазени" права! Вместо да се благодари ден и нощ, че не сме я погнали все още с камъни и да е по - тиха от водата
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Cql den ni znimivat SAS cvetanov i boiko a koga 6te vdignat zaplatite na 2000 i pensiite i koga 6te se otkrivat rabotnite mesta nikoi i duma ne kazva otvli4at vnimanieto i toka koga 6te go namalqt
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nai novata novina nikade e nqma kriqt e 4e Sergeq 6te zamestva barozo
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nqkoi vidql Li e diplomata na dogan za cankov kamak
6
11
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ ! МАЙКА ! преди 10 години
ГЕРБ - паднали от власт - безценно !
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Elena 6to napysna Sergeq
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kade se snimal Sergeq i vigenin mnogo sa gotini
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nqkoi znae Li parite ot belene kade sa a sekretnite papki na Sergeq
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Za6to sergei ne stana ministar a nazna4i oreha ako iskate da razberete tainata gledaite dikoff
1
17
 
21
 
! Отговори
Пфффф преди 10 години
Айде вече много му стана. Да вкарат в затвора вече . Писна ми от тоя...