Втори дубъл за избор на главен съдебен инспектор

Номинации ще се правят до 2 април, реши правната комисия
4
Втори дубъл за избор на главен съдебен инспектор
Снимка: Булфото, архив

До 2 април ще се правят номинации за Главен съдебен инспектор. До това решение се стигна на заседание на парламентарната правна комисия, след като днес процедурата, обявена в края на миналата година, беше прекратена в парламента.

За поста имаше само един кандидат - съдията от ВАС Веселина Тенева, чиято номинация беше направена от Мая Манолова от БСП и Четик Казак от ДПС.

Още по темата

Те обаче вчера поискаха да се прекрати процедурата, а днес парламентът прие предложението им.

Като причини Манолова и Казак посочиха многото обществени обвинения и исканията за по-прозрачна процедура и забележката на ЕК.

Вчера и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска спешно изслушване на съдийката, след като се запозна с компрометиращи я документи, които му бяха предоставени от председателя на РЗС Яне Янев. Преди това поредица от публикации в медиите дадоха гласност за съмнителни имотни сделки, които съдия Тенева и съпругът ѝ са направили, но Етичната комисия на ВСС не намери нищо нередно в миналото й.

Четик Казак обаче предупреди, че положението остава критично, защото Инспекторатът няма ръководител от януари миналата година, когато изтече мандатът на Анна Караиванова.

"Още по-нетърпимо е положението, след като наскоро и ВАС потвърди, че при условията на изтекъл мандат главният инспектор не може да подписва решенията и становищата на Инспектората, а това означава, че работата  на този орган е блокирана. На всички им беше ясно още в началото на миналата година, че въпросът не търпи отлагане и трябва да се реши”, упрекна той.

В същото време лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че е нужно политическо съгласие, за да се избере главен инспектор, защото той трябва да получи подкрепата на две-трети от депутатите, а това няма как да стане, ако и ГЕРБ не застане зад кандидата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 10 години
Добре, че са съобразили датата за избор , че както е тръгнало с тези лъжливи и полупочтенни съдии ако беше 01.04.14г, деня на лъжата и шегата като на шега може да назначат някой откровен разбойник, а защо не и Красьо Черничкия?!?
1
0
 
0
 
! Отговори
Polo 2 преди 10 години
tzyaliat svyat se prismiva i podigrava na tesi jalki psevdodemokratichni simulanti - bg partiini mafioti...arogantno terorizirat bg narod, ignorirat negovata volya, jelania, gavryat se s bg narod i podarenoto doverie, pari, vreme...