Никой във властта не вярва на независимостта на съда

Според съдия Тодорова всички партии се намесват в работата му
Обновена: 15 фев 2014 19:03 | 15 фев 2014 19:00, Камелия Цветанова
33
Никой във властта не вярва на независимостта на съда
Съдия Мирослава Тодорова. Снимка: Булфото, архив

В България никой във властта не вярва в независимостта на съдебната система, заяви съдия Мирослава Тодорова по bTV. Тя беше уволнена от поста си от Висшия съдебен съвет през юли 2012 г. заради забавени дела след 15 години стаж в системата.

Мирослава Тодорова е известна с това, че остро критикуваше бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за намесата му в съдебната система. Той я нарече съдия на мафията, а Тодорова опита да го съди за набедяване. В момента води дело в Европейския съд за правата на човека заради Цветанов, но то е срещу държавата България.
Според нея най-важното заключение от скандалите през миналата седмица между Цветанов и депутата от ДПС Делян Пеевски през изминалата седмица е, че „никой от замесените в задочния диалог не вярват в независимостта на съда и на ВСС.

Още по темата

„Не трябва повече да има възможност за въздействие върху работата на ВСС”, категорична е съдийката.

По думите й, нито бившият вътрешен министър, нито Делян Пеевски като депутат, биха имали възможност за контрол на съдебната власт и разглеждането на делата.

„Техните изказвания се вписаха в линия на мнения, че съдебната власт не е независима”, отбеляза съдия Тодорова.

„Преди да започне размяната на репликите, имаше интервю на Бойко Борисов, който обясни успеха на управлението на Ахмед Доган и партията му като трета сила във властта с влиянието му върху съда и изградената му медийна империя. Това означава, че бившият премиер не вярва, че съдебната власт е независима”, изтъкна Мирослава Тодорова.

Тя припомни и изтеклия в публичното пространство през пролетта на миналата година запис на разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, градски прокурор на София към момента на разговора.
„Кокинов е минал през две изборни процедури, беше на поста втори мандат, а коментира кариерното си развитие с премиера”, посочи Тодорова, като обясни, че това означава, че дори на толкова високо ниво в системата съществува разбирането за кадруването с телефонно обаждане.

„Всяка партия загубила властта, после е най-яростен защитник на независимостта на съда. Всички обаче се включват в опитите за намеса. Това се отчита и от президента, който обясни, че досега независимостта на съда е била спазена само при управлението на служебния кабинет”, изтъкна тя.

 „До ескалацията между Съюза на съдиите, тогава представляван от мен, и Цветанов се стигна след продължителен период, в който при всяка недопустима намеса се заявяваше, че гилдията няма да свикне с това. Първото писмо по този повод е от декември 2009 г., още много са последвали до 2012 г.”, подчерта съдия Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво сега, тая *** дето срещу заплащане осъществяваше протекции над престъпници сега е герой, така ли??? България, за съжаление, не е държава. На тази и дават да говори по телевизията, вместо да я накарат да копа камъни и уран!
28
0
 
5
 
! Отговори
silance преди 10 години
Зад табелката "съдебна система" стоят плутократите от областта на съдебните репресии. А ние си имаме и икономически,и културни,и етнически,и 'сЕк'ви репресии.Тая кака още ли се прави на боркиня?
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли съдебната система !?Или ..... система v корупцията ?
26
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Ха,че кой изобщо вярва на съдебната с-***!? А тази специално има много сериозни заслуги за това!
25
0
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Каквито са ни депутатите,такава е и съдебната система.Още живеем в общество дирижирано от комунистическата мафия.Ако не беше така ,нямаше "узаконено" да разграбят държавното имущество и спестяванията на народа.Голям тюрлюгювеч в цялостното устройство на държавата.
24
6
 
2
 
! Отговори
,Кирилов преди 10 години
Главния прокурор трябва да възбуди разследване срещу Цветан Цветанов,Цецка Цачева,Искра Фидосова и Красю Черния заради разбиването на съдебната система,вследствие на което бяха отстранени непослушните магистрати.
23
1
 
10
 
! Отговори
55 преди 10 години
А защо тя съди Цветанов в Страсбург , или и тя самата не вярвана съдебната система ?
22
1
 
15
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 10 години
Тази съдийка е отговорна за оневиняването по давност на Атанас Тилев, ограбил и фалирал собствената си банка Българска Земделска Банка, чрез фирмата си Дарукар. Другарката Тодорова не внася цели 5 години мотивите за присъдата и тя отпада по давност. За невнесени мотиви по дело за изнасилване дори няма да говоря, така че, другарко Тодорова, замислете се дали само властта не вярва в независимостта на съдебната система, или целия народ, който под съдия и прокурор разбира мафиот.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помня, че след 89-та при направата на новата конституция, много се обсъждаше как да се разделят трите власти и някак го измислиха как да стои конституционно, а после ни проглушиха ушите как вече трите власти са независими една от друга. Вече е ясно, че не са, и също - че каквато и нова конституция да си измислим (или най-прекрасните закони), когато няма воля да се спазват (особено на високо ниво), няма абсолютно никакъв смисъл от промени. Промените трябва да са в манталитета.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
журналята токоз ли не могат да я снимат повееч от веднъж, ами и развяват една-единствена снимак из гугъл. На запад известинте списания всяка седмица трябав да показват нова снимка, тук показваем снимик отпреди едан година - засрамете се
19
1
 
7
 
! Отговори
хохо преди 10 години
Съда и въобще българските ченгели са зависими от гейовете от горната статия.
18
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За това, че никой не вярва в независимостта на съдебната система, кой е виновен Г-жо Тодорова? Не сте ли виновни точно вие съдиите и колегите ви прокурори? Ако да ви бяха чисти делата, ние щяхме да го видим, каквото и да говори тоя или оня политик или журналист.
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ни само властта не вярва на съда, а всички граждани не вярват на "НЕЗАВИСИМАТА СЪДЕБНА ВЛАСТ".
16
0
 
26
 
! Отговори
Обикновен преди 10 години
Тази не беше ли същата , която 4 години забрави да внесе в съда мотивите ,срещу банкера Атанас Тилев и накрая той спечели поради изтекла давност ?
15
0
 
22
 
! Отговори
съдия=мафиот преди 10 години
На такива като теб, вярват само престъпниците (защо ли) и.... съдебната репортерка на "Хоризонт"- Силвия Великова, която неуморно реве за правата на престъпниците и никога за потърпевшите!
14
2
 
19
 
! Отговори
Обикновен преди 10 години
А бе що ли не ти вярвам.....
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Юриспруденция - това е продажна *** на политиката." Йозеф Гьобелс
12
1
 
21
 
! Отговори
Hunter преди 10 години
Нормално ли е ,че искам да и го набия до дъно ?
11
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Веднаж чаках няколко часа пред съдебна зала.Изредиха се няколко различни наказателни дела, а свидетелите от тях се познаваха помежду си.Да не говорим, че се познаваха и със съдебните заседатели. Домашен белот!
10
0
 
27
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
БЪЛГАРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА ----Е НОВАТА БЪЛГАРСКА ПОЛИТИЧЕСКА "МЕСАЛИНА"!