Съдебни дела срещу училищни директори, не давали информация

Такива случаи има в две области - Великотърновска и Търговищка
1 фев 2019 07:54,
10
Съдебни дела срещу училищни директори, не давали информация
Снимка: pixabay.com

Изнудвач откри ефективен и напълно легален начин за печелене на пари чрез съдебни дела и източване на училищните бюджети. Засега информация за подобни случаи има в най-малко две области – Великотърновска и Търговищка.

Примерите и в двете области са едни и същи. Директорите получават по имейла писмо с искане за предоставяне на някаква информация: за брой на паралелките или на учениците в тях, за разписанието на часовете, за броя на пенсионираните учители в школо и др. подобни.

Тъй като в повечето случаи са прекалено ангажирани с много други неща, директорите не вземат насериозно полученото писмо и го игнорират. След което получават призовка да се явят като подсъдими по дело, заведено срещу тях по Закона за достъп до обществена информация за непредоставяне на такава в законовия 14-дневен срок, пише "Монитор".

В повечето случаи съдилищата са се произнесли в полза на жалбоподателя и са осъдили училището и директора да предоставят исканата информация и разноските по делото.

Адвокатът, който представя жалбоподателя, разбира се, е един и същи и представя в съда надут размер на направените по делото разноски от порядъка на 2-3 хил. лв. и повече, които училището е длъжно да плати от бюджета си.

Някои училищни директори са успели да се свържат лично с подателя на имейла, който им обяснил, че прави стрес тест, за да провери колко адекватни са реакциите им в подобна ситуация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
раздразнена преди 4 години
До АнонименМного правилно, и аз мисля, че със съдене на институции и държавни организации ще се подобряват нещата за всички хора, не само за тези, които вземат обезщетенията.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Uchilistata v bg da imat informacionni publichni europeiski tabeli kolko rabotni chasa izpalniavat po europeiska programa za trudovo europeisko obuchenie na kolko broia uchenici, za kolko vreme i za kolko euro s kolko dushi personal i na koi europeiski adres?
9
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Поредният законен начин за кражба на нашите пари.
8
3
 
10
 
! Отговори
13 преди 5 години
НЕ са виновни само директорите, според мен.Замислете се, на колко от вас ще им хрумне да направят ТОВА?НОРМАЛЕН ЧОВЕК , с работа , семейство и ангажименти, смислен живот - не би го направил!ИМА НЕЩО сбъркано в тези измамници!
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната система за източване на държавни пари, не си мислете че може да се възпозвате от нея , за да се възползвате трябва да си подготвите подходящия съд ,жалбоподател и директор.Т.е и тримата трябва да са в схемата.Иначе няма как де се получи.
6
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До Анонимен 3:Не е законодателството бе, гейний, в съда е причината.
5
6
 
10
 
! Отговори
истината е друга! преди 5 години
Това изобщо не е изнудване. ЗДОИ не е изнудвачески закон! Правото на информация е основно конституционно право! Училищните директори са задължен субект да предоставят обществена информация, и няма вариант да се самопоставят над закона , и да не предоставят обществена информация! Жалбата по ЗДОИ не прави училищните директори подсъдими, а са ответници по административно дело. да се обърнеш към административен съд НЕ е изнудване, а законово право, и правомерно действие!
4
2
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
"Когато свършат бал.ъ.ците,и тарикатите ще изчезнат!"Ама не и при нас-цялата държава се крепи на 5 млн. балъци.
3
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Либералното законодателство дава възможност на всеки мошеник но кокошкарско ниво, както и на дупетат-комунист да се разпищоли и да си разиграва магарето както си иска - единственият действащ закон е този за БЕЗНАКАЗАНОСТТА; квазипремиершата Изцъклена Ленка с хибридните си доноси и едноклетъчната изнудвачка Деса Наглата с лъжите за "зелен Младост" са емблематични примери в това отношение.
2
3
 
15
 
! Отговори
Читател преди 5 години
До АнонименНапълно сте прав, като имам предвид бившия си директор- абсолютен ***, който само тормози хората( които не му се подмазват)!
1
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието се опитва да внуши, че директорчето е жертва, а той всъщност си е обикновен тупань на държавна хранилка правещ се на велик и имащ се за фактор, който не може току тъй да бъде питан за каквото и да е. Само съд и глоби. На държавен хрантутник не му ли стъпиш на врата, за пет пари работа не върши.