Асоциацията на прокурорите: Това е терористичен акт срещу държавата

В България вече никой не е в безопасност след атентата
2 май 2023 14:00, Стела Стоянова
63
Асоциацията на прокурорите: Това е терористичен акт срещу държавата
Снимка БГНЕС

Асоциацията на прокурорите излезе с декларация в подкрепа на гловния прокурор Иван Гешев след атентата вчера.

"Повод за настоящата декларация на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България е днешният безпрецедентен акт на насилие срещу Главния прокурор на Република България, за който няма да е пресилено да се каже, че представлява терористичен акт. Нещо повече. Днес станахме свидетели на дръзко и безцеремонно, невиждано досега нападение срещу законността и демократичните устои в страната, грубо погазване принципа на правовата държава и агресивно вмешателство в независимостта на съдебната власт, без еквивалент до момента", пише в нея.

"Асоциацията на прокурорите в Република България не може да остане безучастна пред тази невиждана по своите мащаби проява на агресия, която се явява безпрецедентна атака не само против личността на г-н Гешев и неговото семейство, не само срещу личната неприкосновеност на редовите български магистрати и техните семейства, а изобщо срещу правосъдието и цялостния правов ред в страната. От името на цялата професионалната общност на прокурорите изразяваме категоричната си позиция на непримиримост и остро осъждаме подобни дръзки заплахи за живота и здравето на който и да е магистрат и членовете на неговото семейство, още повече, че в случая е съществувала реална опасност и за неограничен брой граждани. Противопоставяме се категорично на всяка форма на агресия като тотално неприемлива в една демократична и правова държава, ориентирана към европейските ценности. Тероризмът във всичките му форми създава смут и страх в населението, а насочен срещу фигура като Главния прокурор означава, че целта е подриване на държавността, погазване на конституционния ред и законност и цялостно застрашаване върховенството на правото.

От дълго време Прокуратурата е подложена на масирани атаки от различни посоки и предимно от политическите среди, което цели разединение. Вчерашният атентат срещу държавността показа, че когато властите са разединени, никой не е в безопасност. Това е терористичен акт срещу държавата, в лицето на един от тримата висши представители на съдебната власт. Много добре планирано и професионално подготвено и изпълнено смъртоносно покушение, без следа от угризения за съдбата на възможните жертви. В България вече никой не е в безопасност след днешния ден.

Въпреки чудовищното посегателство, Прокуратурата на Република България е силна и непоколебима в борбата с престъпността. Българските магистрати не могат да бъдат сплашени. Дошло е време престъпниците да разберат колко ефективна може да бъде българската държава в защита на своите граждани", заявяват те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Гръмна една бомба, и станаха гащите жълти отпред, кафяви отзад. Май населението трябва масово да се въоръжи и да понтатрупа боеприпаси и тротил, за да се страхува властта от народа дотолкова, че да си върши по-качествено работата. Кат лапате кюфтетата и точита банкомата на 1-во число, нямате равни. Като трябва да поработите, Трайчо Костов.
54
0
 
0
 
! Отговори
палячовци преди 1 година
циркът продължава.
53
0
 
2
 
! Отговори
Беше шоу преди 1 година
Всички излязоха с червените пелерини да подкрепят Гешев. По-добре да отиде да му леят куршум ако се е уплашил.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата работа май ще излезе заради предвиденото в проекто бюджета орязване на парите за т.нар. магистрати. Сега ще искат всички да са бронирани и да им се плащат допълнителни "вредни".
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте видео от колите на кортежа, най-вероятно имат видеорегистратори. Тогава ще е малко по-достоверно!
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не ги осъждате ще Ви гърмят.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асоциацията на прокурорите не е характерна за здравия разум.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия нещо много си повярваха!
47
1
 
10
 
! Отговори
😀&#1 преди 1 година
Ако прокурорите са "държавата", по-добре да я закриваме тази "държава".
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТ КОГА КАСКЕТАДЖИЯТА Е ДЪРЖАВАТА???
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли ожявена награда за информация свързана с престъпленивто?
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абеее ... Не може само едни да раздават правосъдие ...
43
6
 
3
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
И борисов иска да прави правителство с хората закрили спец правосьдието заради които се стигна до тук - не мога да повярвам
42
0
 
16
 
! Отговори
дсд преди 1 година
АХАХАХ, ВЕЧЕ никой не бил в безопасност. НИЕ НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ В БЕЗОПАСНОСТ, кестениии. Обикновеният човек знае колко е в безопасност, благодарение на вашата некомпетентност и корумпираност. Просто сега ВИЕ напълнихте гащите веднъж за разнообразие.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митрофанова да бъде изгонена.Платила е на някой *** за този коварен план.
40
11
 
2
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Хората на пп и дб които - освободи закриването на спец прокуратурата сега са жадни за мьст , ясно е на всеки кои стои зад атентатаИ не бе сьм привьрженик на гешев просто отбелязвам очевидното
39
0
 
5
 
! Отговори
Митко Бомбата. преди 1 година
Путин е заложил бомбата,но не е изчислил технически взривът.Няма как да не е той.
38
0
 
11
 
! Отговори
Гацко Бацков преди 1 година
"Асоциацията на прокурорите: Това е терористичен акт срещу държавата"Е и? Какво следва да направим, да въведем вечерен час и кпп-та и да вдигнем заплатите на полюцията на 20 бона а на магюстратите на 50 бона?"В България вече никой не е в безопасност след атентата" Аз се чувствам точно толкова безопасно колкото и преди атентата. Ни повече ни по малко.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви дам следа? Атентаторът е англичанин. Сложил е бомбата откъм насрещното платно. Сме-е-е-ех!
36
0
 
8
 
! Отговори
Малък прокорор преди 1 година
Виж колко много сме.Извършители нема шансДо дни ща го откриемМа той вече има документ че бил писихо болен