ВАС остави на Гайтански - Вълка сграда за аклиматизация на диви свине

Първоначално това бе незаконен строеж
5 фев 2024 21:30, Стела Стоянова
35
ВАС остави на Гайтански - Вълка сграда за аклиматизация на диви свине
Снимка БГНЕС, архив

Върховният административен съд отмени решение на Административния съд в Софи в частта, в която е отхвърлена жалбата на Териториално поделение Държавно ловно стопанство „Искър" при „Югозападно държавно предприятие" ДП срещу заповедта  на главния архитект на Столична община.

В заповедта беше  наредено да се премахне незаконен строеж, състоящ се от две сгради, който се намира в резиденцията на Румен Гайтански, известен още като Вълка,  край язовир Искър.  Едната е едноетажна масивна стопанска сграда (за аклиматизация на дива свиня), а втората е помощна сграда към нея.

Върховните магистрати отменят заповедта на главния архитект на Столична община в частта, в която на Териториално поделение Държавно ловно стопанство „Искър" - „Югозападно държавно предприятие" ДП е наредено да премахне констатирания незаконен строеж.

Делото за премахването на постройките в резиденцията на Гайтански край язовир Искър тече от две години в съдилищата.

Предмет на съдебен контрол в първоинстанционното производство пред административния съд е заповед на главния архитект на Столична община, с която е разпоредено на „Био Майнинг" АД - София и на Югозападно държавно предприятие" ДП - Териториално поделение Държавно ловно стопанство „Искър" да премахнат едноетажната масивна стопанска сграда (за аклиматизация на дива свиня) и едноетажна масивна постройка -  помощна сграда към нея", които са на язовир „Искър", изградени в имот, публична държавна собственост, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

Върховните магистрати приемат извода на първоинстанционния съд за липса на допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила при издаване на оспорения административен акт – заповедта на главния архитект на Столична община.

Заповедта е издадена при спазване на предвидената в Закона за устройство на територията процедура.

Констативен акт от 13.12.2021 г., въз основа на който започва административното производство за установяване на незаконните строежи, е съставен е надлежно връчен на дружеството - жалбоподател.

Подадените срещу констатациите в него възражения са приети от административния орган за неоснователни, за което са изложени мотиви в оспорената заповед.

Служебно са събрани и допълнителни доказателства, касаещи периода на извършване на строежа. Относно времето на изграждането им ответникът се позовава на данни на служители на ТП „Държавно ловно стопанство" - Искър и липсата на отразяването на строежите в одобрената през 2015 г. кадастрална карта.

Заключението на вещото лице за извършването им преди не-повече от 5-6 години потвърждава тази констатация. В съставения констативен акт и в оспорената заповед изрично е посочено, че се касае за нови строежи, пише "24 часа".
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: ВАСРумен Гайтански
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
realistka преди 2 месеца
:)))) Свобода за дивите ***!!!! :))))Иначе условията са добри :))))Ще е жалко да съборят толкова готина и голяма сграда.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това явно е сграда за аклиматизация на Пеески след Дубайски спецназ кютек. Защото може да не е само един.
29
0
 
6
 
! Отговори
Не си разбрал преди 3 месеца
До 31. Ха-ха. Заедно с корт за тенис, паркинг за 30 автомобила, зала с плувен басейн, фитнес и пет джакузита, асфалтиран път до портала, къщичка за охраната и т.н. . . . . Не си разбрал - това е за диви с.вине и аклиматизация! От утре съм дива св.иня и чукам на портата!
28
0
 
3
 
! Отговори
Не си разбрал преди 3 месеца
До 31. Ха-ха. Заедно с корт за тенис, паркинг за 30 автомобила, зала с плувен басейн, фитнес и пет джакузита, асфалтиран път до портала, къщичка за охраната и т.н. . . . . Не си разбрал - това е за диви *** и аклиматизация! От утре съм дива *** и чукам на портата!
27
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха. преди 3 месеца
Заедно с корт за тенис, паркинг за 30 автомобила, зала с плувен басейн, фитнес и пет джакузита, асфалтиран път до портала, къщичка за охраната и т.н.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво е аклиматизация на диви прасета на Олимпиадата ли ще ги пращат?
25
0
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ЛЪЖАТ ВИ ТУК! ЗАГЛАВИЯ ОТ ГООГЛЕ- ВАС нареди събаряне на две незаконни сгради на Румен Гайтански на язовир Искър - Темида/////// ВАС: Гайтански сам трябва да събори сарая на яз. "Искър"//////////ВАС нареди на Румен Гайтански-Вълка да събаря сградите край яз. Искър05.02.2024 17:43
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дойдоха промяната и позабравени герои започнаха да излизат с оправдателни присъди. Истинска реформа, като обещаната от силите на Доброто. Благодарим за оправянето, още може оправяйте яко
23
0
 
9
 
! Отговори
Еее преди 3 месеца
Мафия
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наистина не ги разбирам нито вълка, нито В. Златев. Няма да живеят още дълго, но са алчни за имоти все едно ще живеят още 1000 години и ще гледат в тях 500 деца.
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно съдиите имат клубни карти! Нотариуса помогнал
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е мечтаната от ДБ+ПП промяна в Правосъдието - сложиха ШИШИ за да може замъка на Вълка да е незаконо/законннен санаториум за прасета. Под прасета очевидно се има Шиши! ДБ лапна до дълнбоко гърло Феса на ДПС-то!
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вьлкьт пожела маминото прасчо уреди.Това е положението,по османско не е било така.
18
0
 
34
 
! Отговори
Съдът реши преди 3 месеца
Строежът е малко незаконен но все пак Румбата Гайгански винаги е бил точен с парите така че може да си стои.
17
4
 
8
 
! Отговори
Ако ще връщате преди 3 месеца
Комунизма въведете софийското жителство милиони селски изчадия да си завиват по родните места щото вече *** държавата от третия свят!Трябва Някакъв диктатор по зър от Садам Хюсеин и Кадафи и Башар Асад взети заедно за са се оправи Заддунайския Кен еф България!С тоя лош плебейски матерял!
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз не разбрах - строежът бил хем незаконен, хем законен, ама нека остане.
15
2
 
27
 
! Отговори
Каракочев преди 3 месеца
Аклиматизация на диви ***. Баси!
14
3
 
26
 
! Отговори
Обикновен преди 3 месеца
Капитализъм. Царица е парица, както е писал Алеко при посещението си в Чикаго преди един век и половина.
13
3
 
7
 
! Отговори
БеГетоПрестъпнаНация преди 3 месеца
Тия които трябва да ти пазят от руснаците рацотят за руснаците.Нямам думи.Режа си българската лична карта.
12
3
 
14
 
! Отговори
БеГетоПрестъпнаНация преди 3 месеца
Българите трябва да цъдат оправлявати от чужденци самите те са се доказали като некадърни да управляват държава.