Болници водят дела срещу НЗОК за 5 437 594 лв.

Средствата са за извършени надлимитни дейности
Обновена: 23 апр 2024 13:00 | 23 апр 2024 13:00, Камелия Цветанова
0
Болници водят дела срещу НЗОК за 5 437 594 лв.
Снимка: БГНЕС

32 дела, заведени от болници, се водят понастоящем срещу Националната здравноосигурителна каса за извършени надлимитни дейности. Общата стойност по тези дела е 5 437 594 лв., съобщиха за bTV от НЗОК.

Парите ще бъдат изплатени на лечебните заведения, ако делата бъдат спечелени, уточняват от Здравната каса.
Темата за лимитите отново излезе на дневен ред, след като на 11 април Конституционният съд обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която от 2019 г. забранява на болниците да се плаща за надлимитна дейност.

Това затрудняваше достъпа на пациентите до медицинска помощ, ако лечебното заведение, в което са избрали да се лекуват, е надхвърлило месечния си финансов лимит, определен от НЗОК.

След като решението на Конституционния съд влезе в сила, касата няма да има основание да отказва на болниците
заплащане на пълния размер на извършената медицинска дейност, а пациентите няма да бъдат връщани поради изчерпване на лимитите.

Междувременно от години насам редица лечебни заведения завеждат дела срещу НЗОК за възстановяване на разходите, натрупани поради извършена надлимитна дейност. Що се касае до делата, които се водят понастоящем, Здравната каса разполага с финансовия ресурс от бюджета ѝ за тази година да изплати 5 437 594 лв., ако делата бъдат спечелени.

„В случай че има недостиг на средства за заплащане през 2024 г., НЗОК предприема необходимите мерки, за да се предвидят най-късно в следващия бюджет“, уточняват от НЗОК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: НЗОКдела
Още от Темида
20 години за Семерджиев за катастрофата на "Черни връх" и на втора инстанция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари