Доклад на НАСА: Последните 9 години са най-топлите, откакто има измервания

Температурите у нас през януари са по-скоро пролетни
Обновена: 15 яну 2023 12:47 | 15 яну 2023 09:58, Камелия Цветанова
83
Доклад на НАСА: Последните 9 години са най-топлите, откакто има измервания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За трета поредна година температурите у нас през януари са по-скоро пролетни, отколкото зимни. Това може да е добра новина за хората, които не обичат студа, но не и за метеоролозите.

Проблемът със затоплянето наистина е глобален, както показва най-новото климатично изследване на НАСА. Изводите от него са, че 2022 г. е петата най-топла година от 1880 г. насам., а последните 9 последователни години са били и 9-те най-топли, откакто има метеорологични изследвания, съобщи bTV.

В какво се изразява това глобално повишение на температурите?

Отрицателните факти са повече от положителните. НАСА доказва, че парниковите газове, които стимулират изменението на климата, отново поставят нови рекорди.

Американската агенция изпрати нов инструмент на Международната космическа станция. Той регистрира критично високи нива на метан и въглероден диоксид по целия свят, включително Туркменистан, Иран и Ню Мексико. Тези газове повишават глобалните температури.

Каква е връзката между ураганите и глобалното затопляне?

Доста сериозна, защото допълнителната топлина в климатичната система се натрупва в океана. През 2022 г. имаше и рекорди за най-високи температурите на океанските води. Тази повишена океанска топлина предизвика интензивни тропически бури, като например урагана „Иън“ през септември.

България изключение ли е от тези климатични процеси?

За съжаление, не. Вече трета поредна година температурите през ноември, декември и януари са по-високи от обичайните. Сняг вали повече през февруари, март и дори април, отколкото през останалите зимни месеци.
НАСА показва температурните аномалии в глобален мащаб от 1880 г. до 2022 г. С жълт цвят е посочено затоплянето с до 1 градус над обичайното, а с оранжев и червен – аномалиите до 2 и повече градуса.

Ако насочим погледа си към България ще забележим, че от началото на Новото хилядолетие повишението на температурите е очевидно. Увеличаването на топлината в глобален мащаб не само е причина за повече вода в атмосферата и по-силни дъждове. Това влошава загубата на почвена влага и продължителното засушаване, показват данните от НАСА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: НАСАзима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Климатът си отмъщава на скикурортите, защото ние не го правим. Цеко не е правил инвестиции в Банско от 5г, Цвети не е правил на Пампорово от 7г, но цените на картите са 90 и 85лв. Ами да си карат на тревата и в локвите. Ние можем и да се катерим когато си заслужава.
61
0
 
0
 
! Отговори
J J IVANOV преди 1 година
Наркоманизирани на власт вместо реални мерки за блокиране на оръжията увреждащи климата , продължават да препоръчват харченето на трилиони долари ,евра за нови все по жестоко вредни. Вижте - дигитализации.. вкл 5 G black death and cancer terror;6 G anti NEOZOIC age..Хипотезата ЗА вината на въглеродния двуокис НЕ СЕ ПОТВРЪЖДАВА>> ОбраТно природата ползва газови емисии вкл от вулкани,пожари,ТЕЦ за ЗАКЪРПВАНЕ НА ПРОБИВИ В БИОСФЕРАТА. ПРОБИВИТЕ СЕ ВИЖДАТ ВКЛ НАД ГРЪМНАЛИЯ ГАЗОПРОВОД В ПРИБАЛТИКА.
60
1
 
0
 
! Отговори
J J IVANOV преди 1 година
Продължава производството и продажбите на анти земни,анти слънчева система,анти климатични оръжия. НАд 16 000 000 000 000 се следят като много опасни. Има остра реакция за ЛИКВИДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ заради нагло престъпни облъчващо пресканнращи оръжия вкл монтирани на сателити,радари,облъчващи клетки, Остри увреждания причиняват автомобили с включени режещи скенери - светодиодни,халогенни,лазерни,ксенонови.. монтирани вместо доказано безвредни жълти фарове..
59
0
 
5
 
! Отговори
Klaus Schwab преди 1 година
Има един пич , Рандъл Карлсон . Много добре обяснява тази измама с времето .
58
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Не зная дали ХААРП системите не затоплят климата. Има такива публикации. Но ако са ги включили, за да направят по-топла зимата в Украйна, да не мръзнат без ток, не са насочили добре системите. И става така, че Европа се затопля, т.е. има отместване на зоната на затопляне.
57
1
 
9
 
! Отговори
затопляне преди 1 година
дори и да има няма нищо общо с дейността на хората - хората произвеждат нищожна част от СО2, ако наистина имаше опасност на Европа нямаше да им позволят да си отворят отново въглищните централи ..... виж, обаче събирането на еко-данъци е съвсем друга работа
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Защо сте толкова изостанали и слепи...." -------- Щото сте зомбирани екоталибани, скъсали с действителността.
55
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стивън Хокинс го каза ясно и точно лека му пръст на тази планета ще има условия за живот до 100 години с оглед на доказаната му репутация съм склонен да му вярвам.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Непрофесионално... - Да че и насочват конкуренцията към пазарните ниши където има повече жълади ! Това не само че е тактично , ами и създава условия за корупция и нелоялна конкуренция !
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно защото катеричките са започнали да прдят повече ?!
52
0
 
2
 
! Отговори
^ СНИМКАТА ^ преди 1 година
Тази кaтepица от НАСА ли е направила въпросния доклад? (ПС как можахте да цензурирате думата ка.те.ри.ца :D axaxaxaxa ? )
51
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
ясно с какво се занимава НАСА през последните години - мерят температурата и горовят за времето. Е, те и за друго май не стават вече
50
3
 
6
 
! Отговори
do 53 преди 1 година
По-интересно е децата ти какви изводи ще направят за теб и за всички умници в Ганьостан след 30 години. :DХубавото е, че сме толкова малки, та от безмозъчното ни мрънкане нищо не зависи в планетарен план.
49
1
 
6
 
! Отговори
Измрял динозавър преди 1 година
В геологията и палеоклиматология това е твърде малък период, за да се правят генерални изводи и катерицата от ледена епоха е на същото мнение.
48
3
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Не че е проблем , но ще има катаклизми и промени. Част от сушата ще изчезне , селско стопански култури няма да виреят там където са вирели което може да доведе до недостиг на храни .... освен ако не сме умни и не се приспособим на време
47
2
 
10
 
! Отговори
Алхимика преди 1 година
Не разбирам какъв е проблема със затоплянето на климата? Много си е добре даже! И още трябва да се затопля. Всяка зима температурата да не пада под 10-11 градуса и да са наистина пролетни или есенни!
46
0
 
8
 
! Отговори
Америко преди 1 година
Идеално за беднните.без това тока много поскъпна.
45
2
 
4
 
! Отговори
Морен сокол преди 1 година
Ще пповторя въпроса.Не ме ли лъжите ?
44
2
 
10
 
! Отговори
Супер си е! преди 1 година
По-добре топла зима, отколкото студ, сняг, киша, поледици и виелици!
43
2
 
3
 
! Отговори
Конспиративните преди 1 година
дърдорковци издрънкаха 1000 причини защо да не вярваме на очите си а да слушаме историите им за илюминати, извънземни и нов световен ред