Русия не искала територии от Украйна, борила се за народ и език

Разговорите със Зеленски са безсмислени, смята Сергей Лавров
381
Русия не искала територии от Украйна, борила се за народ и език
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия се бори в Украйна не за територии, а за руския народ, за неговата история, религия и език, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за медийната група "Радио и телевизия Португалия", предаде ТАСС.

"Виждате ли, това е подход като на пазар: аз давам на вас, вие давате на мен. Ние не се борим за територии, а за хора, за нашата история, религия, за руския език, който е официален език в цялата система на ООН и който сега се смазва не само в Украйна, но и в други европейски страни, в Прибалтика. И всички мълчат", каза руският външен министър в отговор на въпрос дали е възможен "мир в замяна на територия".

"Задавам въпроси на много мои събеседници, но никой не ми отговаря. Може ли някой да си представи Швейцария да забрани френския или немския език? Или пък Ирландия - английския език. Белгия би ли забранила фламандския? Това е невъзможно дори да си го представим. Във Финландия живеят 5,2% шведи, а шведският език е официален. В Украйна етническите руснаци са поне 20%, а тези, които говорят и мислят на руски, са повече от половината. Така че не става въпрос за територии", добави Лавров.

Според руския външен министър украинският президент Володимир Зеленски "изпълнява заповед за унищожаване на всяка проява на руската цивилизация на територията на тази страна".

Разговорите с украинския президент Володимир Зеленски са безсмислени, той не действа самостоятелно, каза Лавров.

"Всички знаят, че Зеленски не е независим... На него му се казва какво да прави, задава му се линия на поведение. При следването на тази линия той разбира се импровизира в зависимост от текущата ситуация. Но няма смисъл да се говори с него", допълни руският външен министър.

Лавров изтъкна, че "мирната формула" на Зеленски е "добре известна на всички". "Формулата изисква капитулация и наказание на Руската федерация, както и получаване на репарации от нас", продължи той.

Според ръководителя на руската дипломация американският президент САЩ Джо Байдън не проявява интерес към мирното разрешаване на конфликта в Украйна.  

"Относно позицията на президента на САЩ Джо Байдън и неговото правителство. Те нито веднъж не предложиха да се търси мирно решение, а направиха критични коментари, когато имаше инициативи на страните от Глобалния Юг, когато бе оповестена инициативата на африканските страни и инициативата на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва", каза Лавров.  

Жителите на западните страни, които се "страхуват" от Русия, трябва по-скоро да се страхуват от своите собствени правителства, допълни руският външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Минските споразумения не бяха спазени. Гоненето на рускоезично население да си вървяло в Русия е недопустимо. Обаче непрекъснато фашистите гонят хора по форумите и никой нищо не им казва. Гонят и русофилите което също е фашизъм. Имаше организация за сигурност и сътрудничество в хелзинки ?!?...
313
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия искаше свобода за Донецколуганската република и за Донбас.и Одеса/протестите и това в известен смисъл беше заложено в минските споразумения. Украинците трябваше да дадат автономия на Донбас това е. И това ще стане.
312
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо не ви разбират ку.хи.те глави, щом не разбирате ясните думи на Лавров! Денацификацията е свързана неразделно с борбата за запазването на руския език! Ук.ро.на.цистите искат да унищожат руската култура и същност!
311
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега пък "за народ и език"... Нали беше "за денацификация и демилитаризация", после второ, трето, пето... Май и вие не знаете защо нападнахте Украйна, затова аз ще ви кажа - За егото на комплексирания джуджак тръгнахте да превземате Киев, за нищо друго.
310
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хитлер не искаше територии от СССР.Борешесе за свят без комунизъм,болшевизъм и т.н
309
3
 
9
 
! Отговори
Jas преди 10 месеца
Глупости Лавровкин! Да припомням ли какви и колко бяха досега изречените причини и цели на т.н. спец. военна опрерация? Най-напред денацификация и демилитаризация, след това беше защита на рускоезичното население в Украйна а после пък твърдяха, че за войната са виновни САЩ и Запада като цяло, сега пък запазването на руската култура и език..., хайде вече решете кое по-точно, че много станаха измислиците. Истинската причина беше, че Украйна реши, че вече не ще да е руски сателит а то не ви изнася!
308
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пенсията Байдън да слуша какво говори чичко Лавров.
307
3
 
11
 
! Отговори
Справедлив преди 10 месеца
Като не искат територии.Да си вземат народа и езика и да си ходят.В Берлин е пълно с Руснаци, и какво ще нападнат Германия ли?
306
10
 
5
 
! Отговори
Поуигуот преди 10 месеца
И украинския език, като македонския! Точно толкова са езици
305
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този славянче ли е или арийче?
304
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чувал съм , че двамата братя Кирил и Методий и техните ученици са имали по голям успех от тоя на Лавров и Путин.Товя е мое мнение И виждането на повечето хора...
303
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лавров е толкова зле с историята на руския език , колкото Хитлер с произхода на арийците От къде му хрумна ,,руски език".Има наречия и разклонения на славянски език.На който говори половин Европа.И не разбирам смисъла на тревогите му Ако се тревожи , че не може да има влияние върху тези територии Друг е въпроса.Но не с ракети и танкове Така не се прави културна революция.Губи се....
302
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този мова повече прилича на полски.Самите украинци са си високи,светлооки,с характерни вежди и плътни устни,а онези където говорят мова си приличат на поляци и са нисички.В социалните мрежи поляк разпространява доктрината на Азов,а не украинци.Може нарочно да са им подпалили вражда с руснаците,за да разчистят територията.
301
6
 
20
 
! Отговори
анти СССР преди 10 месеца
Вие и Украйна нямаше да нападате...фалшиви референдуми правихте...сега не сте искали територии...Толкова лъжлив народ дали има друг на Земята? Има и в България лъжци и национални предатели, които угодно ви пригласят. Едните са комунистите, а другите са ***.
300
5
 
16
 
! Отговори
Бико преди 10 месеца
Тези руснаци са се разселили навсякъде. В Казахстан са над 65%. И по нашето Черноморие накупиха имоти. Това означава ли ,че трябва да им търпим езика. Имат 1/6 от земното кълбо. Да си го населяват и да говорят на руския си език колкото искат.
299
5
 
10
 
! Отговори
Питам само преди 10 месеца
Русия и в България ли се бори за НАРОД и ЕЗИК..? Питам защото имат много лобита в България за прокарване на интересите им.И ако се борят в България за това за което се борят в Украйна,значи направо да си свалят боксерките пред българите.Понеже сме им заели и народ,и език,и писмонст и религия,и територии.отгоре на всичко.Русия е измислена държава,много национална и такъв народ там няма.Има единствено арийци,германци и монголоиди.Други няма,поне за други раси и народи до сега не се е чувало.
298
8
 
26
 
! Отговори
Опашка пред посолств преди 10 месеца
Това не искали, онова не искали, но какво търсят тогава? Не струват и една стотинка изказванията на Лавров.
297
5
 
24
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Ти да видиш. Ново 20. Нещата замирисват на мир и отстъпление на руснаците. Цирк азиатски.
296
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Румънците изхвърлят 40 руски шпиони със семействата им, ама ние сме шампиони - изритахме 70 бройки още миналата година.
295
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ха ха, мухлясали наследници на комунизма, престанете да се излагате с тъпите си твърдиния!