Бензинът у нас най-евтин в ЕС, най-скъп е в Дания и Гърция

Какви са цените на горивата в Европа?
22 юни 2024 12:40, Александър Попов
128
Бензинът у нас най-евтин в ЕС, най-скъп е в Дания и Гърция
Снимка: БГНЕС

Лятото е сезонът на пътуванията и много европейци решават да обикалят континента с автомобил. Ако изберете подходящите места за зареждане с гориво, можете да спестите доста пари. "Дойче Веле" сравни средните цени.

Германската обществена медия АРД изчислява, че при зареждане на 50 литра бензин, германците могат да спестят 15 евро, ако изберат най-подходящата съседна държава, в която да напълнят резервоара на автомобила си.

За германците е най-изгодното да заредят в Полша

В Германия средните цени за литър от най-разпространения бензин през юни е около 1,77 евро, а средната цена при колонките с дизел е 1,66 евро. Най-евтин сред съседите на Германия е бензинът в Полша. Там бензинът се продава за 1,48 евро, а в Чехия - за 1,53. При дизелът разликата също е голяма - той е с 18 цента по-евтин в Полша и 21 цента в Чехия.

Значително по-ниска е цената на бензина и дизела и в Унгария, и в Словакия - съответно с около 32 и 24 цента при бензина и 12 и 17 цента при дизела. В Австрия бензинът също е по-евтин, отколкото в Германия - с цели 22 цента.

В Словения и Хърватия бензинът струва 34 и съответно 29 цента по-малко, отколкото в Германия. При дизелът разликата е 17 и 12 цента. Горивата са значително по-скъпи в Швейцария, Италия, Франция и Нидерландия. Сред западните държави изключение прави Люксембург, където цената на бензина е с около 26 цента по-ниска от тази в Германия, а на дизела -  с 16 цента.

Най-евтино в ЕС е в България, най-скъпо - в Дания

На север става по-скъпо: в Дания литър бензин се продава с 20 цента повече, отколкото в Германия, а литър дизел - с около 8 цента. Но Швеция прави изключение. Там дизелът също е по-евтин, отколкото в Германия. В момента бензинът там е с около 22 цента по-евтин, а дизелът - със седем цента.

Според актуалните данни на редица сайтове, които сравняват цените на горивата, в рамките на ЕС бензинът и дизелът остават най-евтини в България - около 1,33 евро за литър бензин и 1,31 за литър дизел. В Гърция бензинът е по-скъп от Германия - 1,88 евро за литър, а дизелът е по-евтин - 1.62 евро. Бензинът в Гърция всъщност е най-скъп в ЕС след Дания (2,02 евро за литър) и Нидерландия (1,99 евро за литър). Дизелът пък е най-скъп в Белгия (1,74 евро) и Дания (1,73).

Най-евтини на Балканите са горивата в Турция

В Румъния цената на литър дизел и бензин се продават на една и съща цена - 1,41 евро за литър. В Северна Македония бензинът е с 1 цент по-евтин, отколкото в България, а дизелът - с 10.

В Сърбия е по-скъпо - там литър от най-разпространения бензин струва около 1,6 евро, а литър дизел - около 1,7 евро. Все пак на Балканите най-евтино е горивото в Турция - там литър бензин струва 1,15 евро, а дизелът е с цент по-скъп.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: дизелбензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
за гърцит е е ясно , гледат да цакат туристите
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
lв За справка , в Испания заплатата ми на обикновен разносвач с работно време от понеделник до петък е 1000 литра нафта,
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Дания ги тресе зелената сделка и почва да боли ...
112
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Един клоун обвиняваше промяната че отивал 1лв за Путин и заради това незабавна дерогация на Руски петрол и видиш ли той щял да стане 1,60 и "добрите американски танкери окупирали Ирак щели да ни носят още по евтин петрол" Нито са добри нито падна този 1лв ами точно преди дерогацията заредих бензин 95 на цена 2.20лв после скочи до 2,75лв и пак сега Путин им е виновен че да е 2,63 в най бедната държава от ес и най близка до извора Руската федерация.Някой пълни джобчето като вика дръжте крадеца ...
111
0
 
8
 
! Отговори
Тръгваме за Гърция преди 3 месеца
Еее сериозно ли? Сега къде съм стегнал касетките с домати, краставици, кебапчета, кашкавали, сирене и багажи, трябва да натоваря и туби с бензин. Къде ще го вместя всичкия тоя багаж в моя Опел Кадет 1993-а. То аз и 10 литра ракия нося. Друго си е на Гърцията.
110
0
 
5
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 3 месеца
Горивото е малък разход , дори да струва 5 лева . Големия разход са застраховките , винетките , техническите прегледи и данъците + ремонтите .ЕС не пуска евтините и качествени автомобили от Китай .
109
0
 
3
 
! Отговори
Чико преди 3 месеца
Всяка година началото на летния сезен все едно и също най-евтин бензин утре ще излезе най-евтина почивка при нас... най-ниски доходи, стандатрт и нестабилност. Нима има една България която е рая в ВС и аз ли пропускам.
108
0
 
4
 
! Отговори
Valio преди 3 месеца
Тоя *** журналист който е писал това да вземе да се гръмне.Горивата в Германия може да са в евро 1.66 ама няма да го смятаме х 1.955 еврото си е все едно 1евро=1 лев.Като приемем еврото дали горивото ще стане евро и двайсет или ще стане колкото в Германия??????Прости пишещи ***.
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я стига сте ни будалкали за бензина, ами дайте поне една непропагандистка статия за ЗАПЛАТИТЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА и КОРУПЦИЯТА в България
106
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хайде сега напишете къде в Европа получават масово около 500 - 600 евро, а за пенсии 270.
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тук е евтин щот ПП го внасят от Русия
104
0
 
6
 
! Отговори
Сашко, кой ти плати преди 3 месеца
Кой ти плати да пишеш глупости. Що не спомена, какви са заплатите и с една минимална колко литри може да се купят
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За 24 май пътувахме за Гърция за 4 дни до Кавала по точно до Ираклица! И преди да влезем в Гръцко,допълнихме гориво! Оказа се обаче,че цените са каквито и в България! Не се почувствахме " прекарани" а просто по спокойни!-:) Имахме информация от Българските " медии" че горивата там са" скъпи"! Да дизела само с някаква минимална ставка!-:)
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо ново. Винаги у нас всичко е най-евтино.
101
11
 
0
 
! Отговори
Спец преди 3 месеца
Добре че 70-80 процента от колите са на ток и само емигранти карат миризливи таратайки.
100
1
 
20
 
! Отговори
Do Gorivnia Kartel преди 3 месеца
Пак ли си търсите извинение , за да вдигнете цените бе чучота?!?В Дания бил най-скъп, ама не пишете че в Дания са и едни от най-високите заплати в ЕС?!Дори Евростат Ви го каза преди време! Спрямо стандарта на живот - Най-скъпите горива са именно в Бг! Паляци!
99
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те и заплатите са най-евтини/ниски от всички страни които споменават в статията ама това удобно се премълчава. Като мерят цени да дават съотношение с 1 МРЗ колко литра гориво може да се купи във всяка страна. Тогава статистиката ще е адекватна!
98
3
 
5
 
! Отговори
ЗАБРАНА НА ЛУКОЙЛ преди 3 месеца
ЛУКОЙЛ НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ! ЗАБРАНА НА ТАЗИ КРИМИНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ И АРЕСТИ.
97
1
 
11
 
! Отговори
ЕВТИНО МУ Е... преди 3 месеца
КАК ЩЕ Е ЕВТИНО, КОЕ Е ЕВТИНО, АЙДЕ ДА ДОЙДА ТИ ДА МИ ЗАРЕДИШ, ЩОМ ТИ Е ТОЛКОВА ЕВТИНО АЛЕКСАНДРЕ ПОПОВ?
96
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бирата ДНЕС е по-евтина от бензина.ПИЙ! НЕ КАРАЙ!