Гей и набожен, още няма 40 - необикновеният кандидат за президент на САЩ

Пит Бутиджидж е сред фаворитите на Демократическата партия
17 фев 2020 22:00, Елка Василева
210
Гей и набожен, още няма 40 - необикновеният кандидат за президент на САЩ
Пит Бутиджидж. Снимка: архив, БГНЕС

Той е нетипичен кандидат за президент: демократът Пит Бутиджидж няма навършени 40, с хомосексуална ориентация е и идва от Средния Запад. Но кметът на Саут Бенд е сред фаворитите на Демократическата партия. Кой е той?

Кандидатурата за президент на Пит Бутиджидж е необикновена по редица причини, пише Дойче веле. Когато Бутиджидж гостува през миналата година на сатиричното „Дейли шоу", водещият Тревър Ноа го представи по следния начин: „Със стипендия "Роудс", ветеран от войната, гей и набожен, говори множество чужди езици и произхожда от Средния Запад на САЩ".

Ясно е, че това не е съвсем типичен кандидат-президент. 38-годишният Бутиджидж тогава каза с усмивка: „Ако преди 5 или 10 години е трябвало да си представим какъв би могъл да е идеалният кандидат-президент, едва ли сме щели да говорим за човек, ненавършил 40, с хомосексуална ориентация, произхождащ от Средния Запад".

През 2020 обаче явно тъкмо тази комбинация среща одобрението на демократите в САЩ. Бутиджидж е сред фаворитите на партията, състезаващи се за поста на Доналд Тръмп. На първите предварителни избори в Айова Бутиджидж излезе победител - с малка преднина пред Бърни Сандърс.

Най-младият кмет на голям град

Бутиджидж е роден през 1981 в Саут Бенд - градът, чийто кмет от 2012 година е самият Бутиджидж. Баща му е малтиец, а майката - американка от Калифорния. Първата среща на Питър Пол Монтгомъри Бутиджидж с голямата политика е през последната му година в колежа, когато печели конкурса за най-добро есе и е награден с пътуване до Бостън, където се запознава с членове на семейство Кенеди. Темата на неговото есе: „Политическият кураж на Бърни Сандърс".

След колежа Бутиджидж  първо следва история и литература в Харвард, а по-късно завършва философия, политика и икономика в Оксфорд. Преди да се посвети на професията политик, той работи три години като консултант на фирми в McKinsey.

На 29 години той печели изборите за кмет на Саут Бенд с близо три четвърти от подадените гласове. Бутиджидж става най-младият кмет на американски град с население над 100 000 души, избиран някога. През 2015 той печели и втори мандат.

"Много приятен човек"

"Два пъти съм давал гласа си за Пит - на кметските избори", казва негов поддръжник и добавя: „Той е изключително интелигентен, умее да се изразява добре и е много приятен човек".

Пред избиратели Бутиджидж разказва какво е било в началото на неговата президентска кампания, когато почти никой в страната още не го е познавал и е можел само да си мечтае за препълнени зали с поддръжници: "Преди една година бяхме в един старчески дом. Мениджърът на моята предизборна кампания и аз се наложи да съберем столовете в залата след една среща с избиратели и дори да забършем пода, защото се беше нанесъл много сняг от обувките.

В политическо отношение Бутиджидж представлява умереното крило в Демократическата партия. За разлика от Сандърс или Уорън той е против пълната отмяна на частните здравни осигуровки, защото смята, че е добре да има частна алтернатива на държавната осигурителна система. Поставя си за цел да осигури възможност на младите хора от бедните и средни прослойки да получат безплатно университетско образование, без обаче да се отменят семестриалните такси за всички студенти.

През 2014 той замразява кметския си мандат за седем месеца, през които служи във военноморските сили на САЩ, изпратен е в Афганистан. В САЩ, където на военните се гледа с особено уважение, подобен факт от биографията носи предимство по време на избори.

Расистки прояви в "неговия" град

Но през времето, в което е бил кмет, Бутиджидж си създава и врагове. Критици казват, че не е направил достатъчно, за да отстрани расистки настроени полицаи от Саут Бенд. През юни 2019 един белокож полицейски служител застреля 54-годишен афроамериканец. По време на среща с гражданите Бутиджидж каза, че е опитал да отстрани проблемите в полицейската служба. Но по времето на неговия мандат отношенията между полицията и афроамериканската общност в Саут Бенд бяха твърде напрегнати.

Като кандидат-президент Бутиджидж засега не успява да привлече много тъмнокожи избиратели на своя страна. В първичните избори в Айова това не му навреди, защото мнозинството от населението там е бяло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тръмп спечели това ще е края на сащ. Супер!
133
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп печели 2020 няма две мнения! MAGA2020
132
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Буди недоумение какво е това набожен гей? - Изповядва юдаизъм.
131
0
 
0
 
! Отговори
Мария-Магдалена преди 4 години
Това джендърче вече се отказа от надпреварата. Не му е здраво д...то за такава авантюра. Напълно по гейски.
130
0
 
0
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 4 години
Набожен гей е оксиморон - както бял ***!Нема такова живото!!!Как си практикуващ гей, пък си набожен? Несъвместими неща!
129
0
 
5
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Защо сте закотвили тази статия за този хомосексуалист? Пропаганди на содомизъм ли правите? Един мъж, който поема в рeктума си друг мъж, не може да бъде набожен, поправете си заглавието. Всъщност, най-добре изтрийте статията!
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 20 години , като последва краха на самодоволната цивилизацийка, концентрирана в стотина мегаполиса, ще се събуди от утопията и ще настане такава касапница, която историята не помни.
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е много е "необикновен". На фона на коафьори,дизайнери и артисти си е съвсем обикновен ********.
126
1
 
9
 
! Отговори
не е набожен преди 4 години
Поредната политическа мaймyнa,на всичкото отгоре и сбъркана!
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Набожен - разбирамГей - ми добре, животът си е неговАма набожен гей ми е някакъв оксиморон
124
0
 
0
 
! Отговори
Who Cares преди 4 години
Te da si go izberat, pyk togava shte razberem koi stoi zad nego.
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
* Натаниел Майерс впоследствие става старши съветник в Агенцията за международно развитие, службата за инициативи за преход, т.е. службата за организиране на преврати по света.
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, както и пионка на дълбоката държава. Във всекидевната си държи карта с полезните изкопаеми на Афганистан (според журналист на сп. Вог, който го е интервюира 2019 г.). Работил в морското разузнаване на САЩ. През 2008 г. заедно с Натаниел Майерс отиват доста съмнително за едно денонощие в Сомалиланд (автономен район на Сомалия) като "туристи"?! Майерс впоследствие става старши съветник в Агенцията за международно развитие, службата за инициативи за преход, т.е. службата за организиране на прев
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКакви социалисти?На мен ми приличат най-много на нацисти демоктратите,но те са друг вид нацисти - белия,нормален човек за тях е нищо.
120
1
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Апропо, а ако чер полицай застреля бял бандит - това не е ли расизъм?
119
1
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Явно "демократическата" партия е неспособна да издигне читав кандидат.
118
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкоз могат да предложат от ДП - гейове, лесбийки, корумпирани дъртаци и крупни мултимилионери, представящи се за социалисти. Шансовете им са точно толкова големи, колкото са на Корнела и БСП да спечелят въобще някакви избори...!!
117
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
TAKAAAAAA.....KAKTO СЪМ КАЗАЛ:ПРЕЗИДЕНТЪТ МОХАМЕДАН МИНАПРЕЗИДЕНТЪТ Н Е Г Ъ Р МИНАЧАКАМЕ ЖЕНАТА ПРЕЗИДЕНТ,ЧЕРВЕНОКОЖИЯ ПРЕЗИДЕНТ, ПРЕЗИДЕНТА С ДРЪПНАТИ ОЧИ, ГЕЯ ПРЕЗИДЕНТ,ЛГБТ ПРЕЗИДЕНТАИ ПОСЛЕ ПАК СА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ.....
116
8
 
24
 
! Отговори
румен преди 4 години
ГЕЙ И НАБОЖЕН...ХА..ХА...АКО Е ЧЕЛ ЗА СОДОМ И ГОМОР...И АКО НЯКОЙ И ПОГЛЕДНАЛ КАФВО БОГ КАЗВА.....И ГИ ПРЕДАДЕ НА СРАМНИ СТРАСТИ..ЗА ДА ВЪРШАТ ГНУСОТИИ МЪЖ С МЪЖ...САМО ОТБЕЛЯЗВАМ...ЧЕ И ДЯВОЛА ВЯРВА В БОГ..НО ТОВА НЕ ГО ОПРАВДАВА...ЗА СЪЖАЛЕНИЕ..ТОЗИ НАБОЖЕН ГЕЙ ГО ЧАКА АДА
115
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супруга на путин е