Бизнес империята на Тръпм с оценка на поне 1,2 млрд. долара

Бившият президент на САЩ разкри подробности за финансите си
16 апр 2023 12:30, Бойчо Попов
34
Бизнес империята на Тръпм с оценка на поне 1,2 млрд. долара
Снимка: БГНЕС

За първи път след края на мандата си като президент на САЩ Доналд Тръмп доброволно разкри подробности за финансите си. Според документите от около 100 страници той посочва приходите от серията си от дигитални карти за колекциониране, от компанията, която стои зад онлайн платформата му Truth Social, и от ораторски изяви.

Разкриването на информацията е задължително условие за опита на Тръмп да стане кандидат на републиканците за президентските избори през 2024 г.

Според отчета приходите на Тръмп от неговите цифрови карти за колекционери възлизат на между 100 000 и 1 млн. долара (между 90 000 и 900 600 евро). На изображенията, чиято единична цена е 99 долара (равностойни на 93 евро), републиканецът е представен в различни пози, включително като каубой, астронавт и пилот на изтребител. Освен това, според документите, той е спечелил повече от 5 млн. долара (около 4,5 милиона евро) от изяви като оратор.

Според собствените му данни Тръмп почти не е спечелил пари от онлайн платформата си Truth Social. Според формуляра, който Тръмп е подал във Федералната избирателна комисия в петък, приходите от социалната мрежа възлизат на по-малко от 201 долара. Федералната агенция следи за спазването на правилата за финансиране на предизборни кампании. Тръмп притежава 90% от Truth Social. Той оценява стойността на платформата на между 5 и 25 млн. долара въпреки ниските приходи.

В продължение на много години Тръмп отказваше да разкрие финансовите си данни. През ноември обаче Върховният съд на САЩ разчисти пътя за публикуването на данъчните декларации на Тръмп след години на съдебни спорове. Впоследствие данъчната служба предаде документите за периода 2015-2020 г. на Комисията по данъчна политика в Камарата на представителите. Документите най-накрая бяха публикувани след дълга съдебна битка. Според документите републиканецът често е плащал малко данъци, въпреки че е декларирал печалби за милиони.
По принцип не се очакваха сензационни разкрития от данъчните декларации. Въпреки това демократите на президента на САЩ Джо Байдън се надяваха на подробности за бизнеса на Тръмп и особено за възможни конфликти на интереси чрез чуждестранни трансакции.

Бившият президент оценява бизнес империята си на минимум 1,2 милиарда долара, показва федералният документ, публикуван в петък. След като напусна поста си, той печели доста пари от речи и начинания като дигитални карти за търговия.

Империята му е генерирала най-малко 282 млн. долара през 2021 г. и по-голямата част от 2022 г.според доклада от 101 страници за финансова информация, подаден във Федералната избирателна комисия в хода на кампанията му за президентската номинация на републиканците през 2024 г.

Точните цифри е трудно да се установят - както защото много от авоарите на Тръмп са в неликвидни активи в областта на недвижимите имоти, така и защото федералните оповестявания изискват отчитане само в широки диапазони, като най-големият е над 50 млн. долара. В този диапазон са оценени 19 актива на Тръмп, включително голф клубовете му във Вирджиния и Търнбъри, Шотландия.

Все пак подадената информация показва, че Тръмп, който изтъкна бизнес опита си по време на първата си кампания за Белия дом, остава богат човек и е намерил начини да печели от политическата си кариера и в периода след президентския пост. Той е спечелил до 1 млн. долара от продажбата на дигиталните карти с негови карикатурни изображения в пози на супергерой.Стойността на дяловете му в Trump Media & Technology Group Corp, компанията майка на неговия подобен на Twitter уебсайт Truth Social, е от 25 до 50 млн. долара. Тръмп притежава 90% от компанията, която търси регулаторно одобрение, за да бъде придобита от SPAC компанията Digital World Acquisition Corp.

Тръмп не разкрива кои са тези, които са му платили хонорари за изказвания в размер на повече от 5 млн. долара. През 2016 г. той разкритикува опонента си от Демократическата партия Хилари Клинтън, че е спечелила милиони за изнасяне на речи пред корпоративни клиенти като Goldman Sachs Group Inc. - плащания, които тя бе оповестила публично. Кандидатите са длъжни да оповестят всеки източник, който им е платил 5 000 долара или повече през периода на подаване на документите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Потресаваща преди 1 година
е неграмотността на българските медии!!! Петокласници ли им пишат статиите?!?
31
2
 
0
 
! Отговори
се оправят ромките преди 1 година
америкаците не ни вълнуват нито Рилските манастири и техните посетители
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гласуват за Буш поне е по млад от тези
29
1
 
0
 
! Отговори
Линда преди 1 година
Ромео незнаем кой е крие се под различни имена
28
2
 
0
 
! Отговори
Жулиета преди 1 година
американските роми и германки са виновни
27
2
 
1
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
До ха ха ..А бе ХаХаХо ти верно си мноооо про 3д ве! По цял ден рашистки меке рета киснете по форумите и плюете за каквото ви плащат! Но какво да очакваш от *** между незнайни роми и майка казачки!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това от дарения ли е?
25
1
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
До КаскетЯ ... Ти май все още не можеш да се осъзнаеш къде си. Да не си прекалил с домашната ракия и статиите за идола си Путин ? Разбирам, че си свикнал да говориш на "тавариш" с съселяните си от пенсионерския клуб на БСП у ваше село и да търсите копейки ... Тук е днес.бг и статията е за парите на Тръмп. Пак ти казвам, ходи да фърлиш сърно на кокошките че жена ти ще те млати с метлата довечера . Каскет...
24
3
 
1
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
До ха ха .. А ве тавариш май днеска няма опорки и копейки за заработване та се правиш на умник!
23
2
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
До КаскетЯ... А ве мнооо, милЮнери и милЯрдери тука коментират парите на Тръмп! Все панелкаджии! Маладци!... И Селлски Каскети не разбрали че статията под която тука другите коментират е за парите на Тръмп . За какво друго да коментират ве каскетче, за цените на свинсккото у ваше село ли? Не ти ли светва в празната ккратуна, че под статия за парите на Тръмп се коментират парите на Тръмп? Аре, ходи да фърлиш малко украинско зърно на кокошките че гладни останаха докато ти се правиш на прУфесор .
22
3
 
1
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
А ве мнооо, милЮнери и милЯрдери тука коментират парите на Тръмп! Все панелкаджии! Маладци!
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е въздух без налягане...напомпани и измислени стойности...ЧЕКМЕДЖАН ги прави само през няколко от ежемесечните обиколки из ловните стопанства за ...отчет с банкети ,инхаус, магистрали,язовири, свлачища, схеми,комисионни...през Кешев,приятели, Газпром,Лукойл..и то за не повече от година..Доналда с неговите стойки,пози данъчни врътки..картички и празни приказки..дори и пасти не може да яде
20
5
 
3
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Търмп не за първи път ЛЪЖЕ за финансовото си състояние . Доколкото знам дори е съден няколко пъти в миналото за това . Особено интересен факт е делото което той заведе срещу един журналист / Тимъти О'Браян / който го нарече милионер, вместо милиардер и в съда поискаха Тръмп да докаже с документи че притежава милиард долара ... Тръмп загуби това дело. Не казвам че Тръмп няма пари. Има си ги човека, ама бързо намаляват ... заради "талантливото" му управление на 1.8 млрд долара оставени от баща му
19
2
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До Младенов Ив. 18 Тръмп , Байдън и Путин не стават.
18
1
 
8
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 година
Това е нищо. Нашите братя Домусчиеви имат по толкова.
17
8
 
7
 
! Отговори
Младенов Ив. преди 1 година
Тръмп е достойният президент!
16
4
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До 16/ ТОВА БЕШЕ ПРЕДИ ЗА ВКАРАТ ТРЪМП В ЗАТВОРА ДОЖИВОТ И ПРЕДИ ДА СЕ ВИДИ ТОТАЛНИЯ ПРОВАЛ НА МОРДОРСКОВИЯ, ЧЕ ЗА 1 ГОДИНИ И СЕЛО БАХМУТ НЕ ПРЕВЗЕХА! СЕГА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ПАДНАХА НА 40% ПОДКРЕПА И ЩЕ СТАВАТ И ПО- МАЛКО! ШАНСА НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ Е 0, ОСВЕН АКО БАЙДЪН НЕ УМРЕ ДО ИЗБОРИТЕ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО БОЛЕСТИ ИМА
15
4
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СПАСЕНИЕ ЗА РЕЖИМА В МОРДОРСКОВИЯ НЯМА ДА ИМА НИТО ОТ ФАЩ НИТО ОТ КИТАЙ! ИРАН И СЕВЕРНА КОРЕЯ ЩЕ ПРОДАЛЖЪТ ДА ПОМАГАТ НА РЕЖИМА В МОРДОРСКОВИЯ С ОРЪЖИЕ НО САМО ЩЕ СИ НАВЛЕКАТ ГНЕВА НА ФАЩ И ЕС НИЩО ПОВЕЧЕ! РЕЖИМА В МОРДОРСКОВИЯ Е НЕСПАСЯЕМ!
14
2
 
3
 
! Отговори
8 преди 1 година
До 10 - Хайде, хайед - все ще кажешнещо, без никакви съществени доказателства. Завличал, мамел, руски шпиони и т.н.т. А до 14 - Ликвидира? Получи най-много гласове за репликански кандидат в историята, а на междинните избори, републиканците взеха камарата на представителите и се изравниха в сената. Така подкрепа не е имало от Рейгън насам, сега данните сочат, че Тръмп може да вземе следващите избори.
13
5
 
4
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Борисов му даде 2 милиарда за 2 часа снимки с него.Това го знае цяла България.А във WWE Ледения Стив Остин преди да му направи зашеметител,Тръмп каза че има 7-8 милиарда богатство.Много е обеднял