Масова истерия в САЩ заради предстоящото слънчево затъмнение

Обявено е извънредно положение, хората се запасяват с храна
2 апр 2024 17:00, Инна Ангелова
111
Масова истерия в САЩ заради предстоящото слънчево затъмнение
Снимка: AstroGraphix_Visuals от Pixabay

Предстоящото пълно слънчево затъмнение, което се очаква на 8 април и ще може да бъде наблюдавано в САЩ, Канада и Мексико, предизвика масова тревога. Населението се запасява с храна, вода и гориво, а в някои щати ще бъде обявено бедствено положение. В извънредна ситуация е и Ниагара Фолс в Канада, където се очакват туристи.

С наближаването на явлението училищата в Източна Канада предприемат мерки, за да гарантират, че учениците няма да бъдат в училище по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април, като отменят учебните занятия или избират ранното им прекратяване, съобщава bTV.

Те се опасяват, че децата могат да увредят очите си, като гледат директно към слънцето, или че тъмнината в средата на следобеда ще направи прибирането им у дома опасно. Според НАСА единственият момент, когато е безопасно да гледате слънцето без защита на очите, е по време на пълното слънчево затъмнение, или кратките моменти, когато Луната напълно блокира слънчевата светлина и не се вижда никаква слънчева светлина. Очаква се това да продължи между 3 и 4 минути на 8 април.

„Обявяването на извънредно положение укрепва инструментите, с които регионът разполага, за да гарантира здравето и безопасността на жителите и посетителите и да защити инфраструктурата при всеки сценарий, който може да възникне“, се казва в прессъобщение на регион Ниагара.

Ниагарският водопад, разположен на канадско-американската граница, е ключово място за наблюдение на затъмнението и много хора ще пътуват дотам само за да мога да видят явлението от едно от природните чудеса на Северна Америка. Кметът на град Ниагара Фолс в Онтарио - Джим Диодати, прогнозира най-високата посещаемост в града досега. Той очаква около до 1 милион души в сравнение с 14-те милиона, които обикновено го посещават през цялата година.

В САЩ също се обсъжда затварянето на учебни заведения и някои щати призоваха гражданите да се запасят с храна и гориво. Причината обаче не е апокалиптична, а за да се избегнат струпвания и опашки по пътищата и в затворените пространства.

От НАСА съветват да се носят сертифицирани очила за затъмнение в тези няколко минути и предупреждават, че слънчевите очила не могат да заместят очилата за затъмнение. Лещите на очилата за слънчево затъмнение са изработени от черен полимер или смола, наситена с въглеродни частици, което блокира почти цялата инфрачервена и ултравиолетова светлина. За разлика от тях слънчевите очила не блокират инфрачервената радиация.

Пътят на лунното затъмнение ще премине през градове и села в Онтарио, Квебек, Ню Брунсуик, Нова Скотия, остров Принц Едуард и най-големият канадски остров - Нюфаундленд.

Слънчевите затъмнения се случват само във фазата на новолуние, когато Луната се намира между Земята и Слънцето. По време на слънчево затъмнение Луната хвърля сянка върху Земята и закрива гледката ни към Слънцето. Въпреки че слънчевите затъмнения се случват толкова често, колкото и лунните, те всеки път се виждат от толкова малка площ на Земята, че е много по-рядко можем да ги наблюдаваме.

Явлението е толкова специално, защото пълно слънчево затъмнение ще може да се види отново на територията на САЩ едва през август 2044 г., а пръстеновидно затъмнение, при което Луната не може да закрие напълно Слънцето, ще се появи отново в тази част на света едва през 2046 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия са ебб аати ***,какво очакват да стане при слънчево затъмнение,Земята да спре да се върти и да дойде краят на света ли? Пълни аборигени.
25
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво значи истерия ? В района на Ниагара Фолс , където от американска и канадска страна има два малки града се очакват милиони туристи, заради това има обявено извънредно положение. Учениците са разпуснати , за да могат да наблюдават събитието. В библиотеките се раздават безплатни безопасни очила. Истерията ще настъпи когато слънчево затъмнение мине през България и руските ви врачки ви накарат да се изпокриете по къщите както минали път, просто за да видят колко могат да ви контролират.
24
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статия за русофилите малко да по избият кoмплeкси
23
1
 
14
 
! Отговори
До 20 преди 1 месец
Да, американци са, защото живеят на континента Америка, другаре географи.
22
1
 
22
 
! Отговори
2000 преди 1 месец
През 2000-та, що народ избега по високите планини и баири и се запаси за края на света, ама ви е къса паметта. За БГ хортувам.
21
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време първите хора също са истерявали при слънчево затъмнение. Това капацитета днес на американеца.
20
3
 
19
 
! Отговори
Американец? преди 1 месец
Брат'чеда, като живее в Перу, а леля му в Бразилия, американци ли са, или ДА? Въпрос с ограничена трудност. :):):)
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе смеете се ама преди две години тука изкупиха боба и тоалетната хартия
18
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Булавите идват, булавите идват ййййййхаааа.
17
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хапе ги кучето.
16
0
 
26
 
! Отговори
Затъмнителъ преди 1 месец
Е, ще преживеят някакси. В България, като е в перманентно слънчево затъмнение, да не би да сме гибердясали?
15
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия си падат по истерията. Спомнете си кромида
14
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народ който спори дали картофа е зеленчук или не се плаши от всичко
13
10
 
15
 
! Отговори
Джеймс Форестал преди 1 месец
Тия сигурно скачат от прозорците и викат "Руснаците идват, руснаците идват." :-)
12
6
 
13
 
! Отговори
Сът преди 1 месец
Не се напъвайте копеики. Забравихте в Търговище,като чакахте извънземните хахахахах . Глупавите хора нямат раса и народност.
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие искате тия да разберат истинските причини за войната в Украйна и да мислят независимо буахахах.
10
2
 
15
 
! Отговори
До пиянката преди 1 месец
Четох я цялата и не са у ред. Голяма паника за слънчево затъмнение. То и тук имаше. Гледахме и толкоз. Презапасяване, ала-бала. Толкоз са изтрещели, че съм сигурен че се презапасяват, че се страхуват от край на света. Имаше едно предаване по Дискавари, където даваха всекакви американски изтрещелци, които крояха стратегии, трупаха запаси и имаха планове за края на света. Целият живот на тях и семействата им се въртеше около това.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не искам да имам нищо общо с тия камоли да съм им пушечно месоо..
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Америка на старата българска азбука , означава нещастници .Българи означава , Бог ги сътвори и съзнание им вдъхна , или нещо от този род. Изобщо не се учудвам на реакциите на англоскасите .Важното е сега ние да се изправим и да завяим , че сме българи . Само да не забравим да им сложим визи !
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запасявали се с храна и вода....ха ха ха ха. То и тук преди 20 години имаше слънчево затъмнение, пуснаха ни по обед от работо да го гледами и после се върнахме по работните места. Американците често са си куку.