САЩ започват да изпращат оръжия на Украйна още тази седмица

Зеленски благодари на Сената, че одобри помощта от 61 млрд. долара
Обновена: 24 апр 2024 06:23 | 24 апр 2024 06:23, Елка Василева
229
САЩ започват да изпращат оръжия на Украйна още тази седмица
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев бе окончателно одобрен в американския Конгрес, предаде Франс прес.

Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван с убедително мнозинство, предаде Ройтерс.

Още по темата
Законодателството ще бъде изпратено на Байдън за подпис.

Пакетът помощи на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против".

Помощта бе одобрена от Камарата на представителите в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион.

"Ще подпиша законопроекта и ще направя обръщение към американския народ веднага щом законопроектът пристигне на бюрото ми", се казва в изявление на Байдън, публикувано от Белия дом.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари от своя страна на Сената на американския Конгрес за това, че одобри военна и икономическа помощ за Украйна в размер на 61 милиарда долара, предаде Франс прес.

"Благодаря на лидера на мнозинството Чък Шумър и на лидера на републиканците Мич Макконъл за тяхното силно лидерство при прокарването на това двупартийно законодателство, благодаря и на всички американски сенатори от двете партии, които подкрепиха законодателството", написа Зеленски в социалните мрежи, след като Сенатът одобри помощта.

Съединените щати са основният донор на военна помощ за Украйна в битката с Русия, но новата помощ беше блокирана в продължение на месеци в Конгреса. Това е първият помощен пакет за Украйна, одобрен от Конгреса, откакто Републиканската партия установи контрол върху Камарата на представителите през януари 2023 г., припомня БТА.

"Оценявам също и подкрепата на президента Байдън и се надявам, че законопроектът скоро ще бъде подписан", заяви още Зеленски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от САЩ
Петьо Еврото, футболните фенове... Какви са проблемите на България според САЩ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
8
 
15
 
! Отговори
Фактите преди 3 седмици
Цели украински батальони дезертираха последните дни ... то няма да има на кой да ги дадат тези оръжия, ако изобщо руснаците допуснат да стигнат до Днепър.Едно е сигурно - с отпуснатите средства Зеля и генералите му ще станат още по-богати.
147
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бая трофейни оръжия ще имат да събират руснаците. Ще видят зор къде да ги складират.
146
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да те ги изпращат ,там се извършва унищожаването им.
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Двойни стандарти !!! - не?! Ко? Извършва се в Газа геноци"Т"?! Кирил и Методий не харесват това!
144
4
 
10
 
! Отговори
Двойни стандарти !!! преди 3 седмици
Твърдението че военната помощ в Окрайна подпомага усилията за мир е също толкова вярно, калкото твърдението че в Газа не се извършва геноцит !
143
5
 
7
 
! Отговори
Тиква преди 3 седмици
Никога няма да имат укрофашисти ф-16, няма да има и "велик" абрамс,от тук нататък само каските, целия свят видя качество на пантери,тигри,.хе хе.
142
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия 150 млн, ама от тях 70 млн мюсюлмани, 60 млн алкохолици, 10 млн олигарси и останалите да ***.
141
5
 
11
 
! Отговори
Откат преди 3 седмици
Кой ще го използва.,500хиляди укри ги няма вече,тъй наречените идейни бойци.Новите които се пращат се предават масово.20 милиона останаха в Украйна. а Русия 150 милиона.
140
0
 
6
 
! Отговори
Пратки преди 3 седмици
Еконт и Спиди ще прегреят.Снаряди, ракети,патрони.
139
2
 
11
 
! Отговори
Много точно преди 3 седмици
Външното министерство на КНДР - Бойното поле в Украйна отдавна се превърна в гробище на въоръжението, с което се хвалеха САЩ и НАТО. Законопроектът на САЩ за допълнителна военна помощ се явява психотропно вещество, временно облекчаващо страха на шайката на Зеленски. Той е филмова звезда, добре играеща роля по сценария на филма, написан от САЩ.
138
3
 
12
 
! Отговори
Така навремето преди 3 седмици
Хитлер до последно чакаше оръжието чудо. Така и Зеленски чака до последно новите американски оръжия, които са доста стари. Странно защо досега не се е обърнал към Марс за да му предоставят Звездата на смъртта.
137
3
 
11
 
! Отговори
Никой не му се умира преди 3 седмици
Подразделения на украинските въоръжени сили са отказали да заемат позиции в Новобахмутовка близо до Авдеевка. Ясно, не вярват на обещаната помощ от САЩ. Както е поговорката за една лъжа, повтаряна сто пъти не става истина.
136
3
 
10
 
! Отговори
Не слушат укрите преди 3 седмици
Папа Франциск - Украйна трябва да има смелостта да вдигне "бяло знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия. "Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да са се влошили още повече". Вече нещата се влошиха многократно, но такава е съдбата на украинските индианци. Чакат помощ от чичо Сам - мъниста, огледалца, уиски второ качество и одеала заразени с ХИВ.
135
2
 
14
 
! Отговори
КРАВАРИТЕ преди 3 седмици
НЕ ИСКАТ НЯКОЙ ДА ПОБЕДИ > ПРОСТО ИСКАТ ВОЙНАТА ДА ПРОДЪЛЖИ
134
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бягство на цяла бригада на ВСУ е станало причина за падането на Очеретино. Украинските войни са тичали да разтоварват новите щатски оръжия, които са доста стари.
133
2
 
15
 
! Отговори
Жададык преди 3 седмици
Пералнята усраiна ще работи до последно.....атлантиците с мозък за два цента надават оргазмени вопли и сънуват перемога...Накратко-тия 63 мЕлярда нищо няма да променят- наркоса ще бъде обесен, нацистката ***-утилизирана. Набийте си го в тъпите кратуни.
132
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това с нищо няма да промени ситуацията на фронта!! Освен, че ще има още загинали!
131
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 121-ви, Мисля, че - като става дума за дежа вю, та се сещам за една километрична колона от останки и едно три дневно маршируване до Киев! Какво да правиш, асоциации - при всеки - различни!
130
11
 
5
 
! Отговори
Онзи преди 3 седмици
До Този - верно ли бе, 4вор? А любимите ти руснаци и брадатите чеченци какво точно правят в Украйна, я опиши моля те, за да се посмеем малко на промити от путинофилска пропаганда мозъци? Те какви ги вършат в Украйна според "убежденията" ти?
129
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До R: "За две години им изпратиха повече от 150 милрд оръжие и резултатът е виден...." -___- То за руснаците военното доволствие е безплатно, получават го свише!