Ще има ли наказания за държавите, отказващи да използват долара?

През 2022 г. САЩ наложит сурови икономически санкции на Русия
27 апр 2024 20:29, Инна Ангелова
201
Ще има ли наказания за държавите, отказващи да използват долара?
Снимка: PublicDomainPictures от Pixabay

Нов начин да откажат държавите да спрат да използват америнаския долар търсят съветниците на кандидат-президента Доналд Тръмп. Това е опит САЩ да се противопостави на ходове сред ключови нововъзникващи пазари за намаляване на експозициите им в американската валута.

Наказанията ще са както за противници, така и за съюзници, които търсят начини да се включат в двустранна търговия с валути, различни от долара, като обсъжданите опции включват контрол върху износа, такси за валутни манипулации и мита, посочват източниците на агенцията.

Доминацията на долара и съпровождащата го словестна реакци в глобалната финансова система набра сила през 2022 г., когато САЩ започнаха да налагат сурови икономически санкции на Русия, която е член на Г-20. От тогава насам, на Руската централна банка, правителствени служители и около 2500 други обекти им беше ограничен достъпа до долари.

Тази седмица, американският президент Джо Байдън подписа закон, даващ му нови правомощия да конфискува руски активи в долари, за да подпомогне възстановяването на Украйна. Така наречената разпоредба REPO беше добавена към пакета за национална сигурност в помощ на Киев и други съюзници на САЩ, която беше гласувана от двете камари на Конгреса. Мярката предизвика безпокойство у много републикански законодатели, които се притесняват, че тя ще подкопае ролята на щатския долар в глобалната финансова система.

Страните от БРИКС (BRICS - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка направиха среща на върха през лятото на миналата година с основна тема на разговор дедоларизация. След срещата БРИКС насъбира все повече тежест, още повече, че на срещата бяха поканени ключови страни производители на петрол като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, заедно с други държави в опит за нейното разширяване. Саудитска Арабия и ОАЕ в момента обвързват своите валути с долара, напомня Блумбърг.

Ако Тръмп стане отново президент на Щатите, то неговите икономически съветници ще предприемат кампания за мерки точно срещу дедолариацията и идеите на страните от БРИКС. В свои изказвания Доналд Тръмп често казва, че е важно американският долар да остане световна резервна валута.

В интервю за американската CNBC на 11-ти март кандидатът за президент каза: "Не бих позволил на страните да се откажат от долара, защото когато загубим този стандарт, това ще бъде като загуба на революционна война. Това ще бъде удар за страната ни”.

Докато беше в Белия дом Тръм често се изказваше за принудително отслабване на долара, за да се подкрепи вътрешния производствен сектор.

"С Байдън ще загубите долара като стандарт. Това ще бъде като да загубим най-голямата война, която някога сме губили", каза той, обвинявайки политиките на Джо Байдън за вредното ѝ влияние върху долара.

Тръмп предпочиташе стабилен долар, като другите страни да следват тази политика, въздържайки се от интервенции, целящи обезценяване на техните валути. Тъй като Федералният резерв се въздържа да започне да понижи лихвите, доларът в последно време поскъпва, което подтиква властите в чужбина да обмислят интервенции за подкрепа, а не за обезценяване на своите валути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
5
 
! Отговори
80 бона за голф преди 1 месец
$1 = 92,28 рубли. Един Голф 3 струва 78438 рубли.
112
5
 
3
 
! Отговори
Разбрах ви преди 1 месец
До Джо Байдън - Господин Байдън, в първия момент се зачудих защо искате да се татуира сумата на челото, но после се сетих, че стойността е двуцифрена константа, която няма да се промени в настоящия им живот, така че разбрах логиката Ви, господин президент на най-великата нация.
111
14
 
4
 
! Отговори
Джо Байдън преди 1 месец
Българския лев да се смени с долар и на всеки путинофил на челото да се татуира колко долара има в банковата сметка.
110
14
 
8
 
! Отговори
Време е да го кажем. преди 1 месец
ПУТИНОФИЛИТЕ СА БОЛНИ ХОРА
109
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егати нахалството!Ще ме задължава някой да използвам неговата национална валута. Валута на чужда държава, която не иска да залезе. Дори Империите са до време, и на тия им идва реда
108
4
 
8
 
! Отговори
Ти си боклук преди 1 месец
А ти от кой пол си, че чакаш Путин и Кадиров да дойдат и "да те оправят"?
107
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доларите се оказаха просто един инструмент за натиск над васалите на САЩ. Аз лично отдавна всички долари си ги прехвърлих в левове, евро и франкове.
106
9
 
3
 
! Отговори
Путинофил преди 1 месец
Имам един приятел, който е много богат. Храната, която дава на котките и кyчетата си е по-скъпа от тази, която аз ям. Много е успял. Той ми обеща, че и аз ще стана като него, само трябва да ми покаже как да си движа парите. В понеделник ще тегля ипотечен кредит и ще инвестирам в историческия му парк. Това е парк на историята. Той ще седи там хиляди години, а парите ми ще растат като биткойни. НАЛИ ДРУГАРИ?
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
114, еех виждам че не е лесно да си третополов жен дър.
104
12
 
6
 
! Отговори
Умиращ Хегемон преди 1 месец
Няма и помен от хегемона, който СССР беше. Днешна Русия е просто развалина с твърде гротескно окрасена фасада. Няма и помен от славните времена, когато всички ядрени ракети и ядрени централи, финансова мощ и потенциал на СССР бяха струпани във велика Украйна.
103
10
 
5
 
! Отговори
БАБА ВАНГА преди 1 месец
МОСКВА ОТНОВО ЩЕ Е НА ВЪРХА НА СВЕТА, виждам го ясно. Танкове, посрещани с цветя и рози. Руснаци посрещат натовските танкове в Москва, като Асвабодители. Масква ке бъде велика агейн. Звездите ми го показват ясно. Даже Джордж Буш ми се показва как е в единия танк. На втора линия и пее американския химн в Москва, затрупан от рози.
102
10
 
5
 
! Отговори
Путлер Капут преди 1 месец
Пудинг ще си пусне куршума в бункера, ако не тази година - другата. Когато НАТО окупира Москва.
101
10
 
4
 
! Отговори
ИДЕ ГЛАД! :) преди 1 месец
България в шенген и еврозоната и русофилите да почват да роват по кофите. :)
100
9
 
3
 
! Отговори
баба Вангелия преди 1 месец
Русия ке изчезне от картата на планетата, лето 24-то. Звездите ми го говорят ясно. Всичко сварши. *** ***... поскан салза.
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Еврото трябва да е Номер едно ,че се ползва на цял континент! === То и австралийския долар се ползва на цял континент :)
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приятни сънища!
97
12
 
5
 
! Отговори
Копейкaджия преди 1 месец
Момчета ще ви оставям. Днес заработих добре. В понеделник Костя ще ми плати.
96
0
 
5
 
! Отговори
Евродоларитик преди 1 месец
До "Лев няма от години" - Лев има, и не е спирало да има от Освобождението насам. Не бъркай неспособността на българските политически върхушки от тогава до сега да са достатъчно компетентни, че да използват валутата на държавата за нейното развитие, с "нямането" на български лев. Я си представи иdиoти като досегашните управници от борда насам с дискреционна монетарна политика. Зимбабве на n-та степен да сме. Левът е вързан и в клетка, но си е лев.
95
7
 
4
 
! Отговори
Джон преди 1 месец
Дядо Путин ще ги накаже с голямата кожена паламарка.
94
7
 
5
 
! Отговори
До 98 РУСКА ПОДЛОГО преди 1 месец
Не се прави на политически анаЛизатор, защото не ти се отдава! За лизатор на задни отверстия обаче ставаш!