Три години след щурма на Капитолия: Как използват темата Тръмп и Байдън?

Насилието е различно тълкувана от републиканци и демократи
19 юни 2024 22:03, Инна Ангелова
23
Три години след щурма на Капитолия: Как използват темата Тръмп и Байдън?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щурмът на Капитолия беше преди три години, но е централна тема в предизборната кампания и на действащия президент Джо Байдън, и на кандидата за такъв Доналд Тръмп. Тръмп дори откри предизборния си митинг с песента на мъжете, осъдени за нападението срещу американската институция, разказва Voice of America.

"Чухте песента на заложниците. Това бяха заложници. Аз ги наричам заложниците от J6“, каза Тръмп. Кандидатът на републиканците нарича бунтовниците “партиоти и заложници”, докато поддръжниците му го подкрепят и ръкопляскат, допълва Нова.

Нещо повече - бизнесменът Тръмп смята, че под управлението на Байдън, американските патриоти са арестувани и държани в плен като животни“.

В песента на затворническия хор, участва и самият Тръмп, рецитирайки американската Клетва за вярност. "Ще се отнесем към тях справедливо и ако това изисква да бъдат помилвани, ще го направим", каза той.

Анализаторът на Voice of America Дженифър Мерсиека смята, че критиците с право казат, че е нелепо да се използва Клетвата за вярност в подкрепа на обвиняеми за насилствено въстание срещу Капитолия. Разбира се, обяснението на Доналд Тръмп ще бъде, че всъщност тези хора наистина са патриоти, посочва още анализаторът.

На другата крайност е настоящият президент на Щатите Джо Байдън. В кампанията си той също повдига въпроса за насилието на 6 януари 2021 г., но с разликата, че случилото се не е оприличено на патриотизъм, а е определено за  заплаха за демокрацията.

"Те бяха въстаници, а не патриоти. Те не бяха там, за да защитят Конституцията, а за да я унищожат. Ако бъде преизбран, той иска  да помилва всеки един от тях. Нападението на Тръмп срещу демокрацията не е само част от неговото минало, а е това, което той обещава за бъдещето“, каза Байдън.

Според политолога Крис Еделсън от Американския университет, това как насилието през 2021 г. ще се отрази на гласуването през 2024 г. е строго индивидуално спрямо всеки избирател.

"Някои хора ще се активизират от случилото се, а други са ужасени от видяното“, смята той.

И Байдън, и Тръмп използват събитията от 6 януари като предупреждение за това какво може да се случи, ако неподходящият човек бъде избран за президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Гласоподавател преди 2 месеца
Истината боли а именно, че Бай Дрън се наааква и пърррди пред кралици, миски и други ВИ АЙ ПИта, дали носи пампърс или не си е негова работа и работа на санитарите, но освен това, той не може да се качва по стълби, пада и се търкаля, както и не може да кара колело от което си счупи носа 3 пъти в последната година. Също така е неориентиран или може би дрогиран докато Камилка Харис не си отваря устата за да не й се смее народа на народната мъдрост..... Гласувай за Тръмп като мен, бъди пич ;)
18
0
 
2
 
! Отговори
Само питам... преди 2 месеца
ТРИ ГОДИНИ, нямаше нищо по "темата"... Нищо. Сега Тръмп се кандидатира за президент и веднага започнаха да ровят ... КЪДЕ СПАХТЕ тия три години ? Дали пък нещо което все още е съмнително че е организирано от Тръмп в края на мандата му сега не се използва за да се унищожи политически противник ? Всъщност как се "нахлува" в една от най-строго охраняваните сгради в САЩ с над ДВЕСТА въоръжени военни охрана, все още е неизвестно...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
как я използвал Байдън... той не знае къде се намира а я бил използвал...
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който и да спечели изборите във Съединените Американски Обори, пак евреите ще командват парада. Кравароландията е най-грандиозната еврейска колония в света.
15
1
 
1
 
! Отговори
Радио Столипиново преди 3 месеца
Играть е приключи за Хунтер Биден. Синът на президента на САЩ беше признат за виновен по дело за притежание на оръжие. Той може да лежи 25 години затвор. Джо Биден каза, че няма да помилва сина си. Известно е също, че Хунтер е изправен пред още една присъда за неплащане на данъци в размер на 1,4 милиона долара. Изглежда че кланът на Клинтъни търси причина да играе в гамбит под прикритието на сакралната жертва - Хунтер и се надява да испържи рижавия конкурент.
14
2
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 3 месеца
вече качна във Виетнам, ама Виетнамските Стюардеси не са хубави, ама те и Виетнамците са си Жълтите/Муургавите Азиатци, СеверноКорейките са по-бели и от Барба Ганиос като Китайките и Японките!
13
3
 
3
 
! Отговори
Последни Новини преди 3 месеца
Днес По-Високият Съд е Отказал Изслушване по Жалбата на Тръмп, което означава, че присъдата му от 187 години Затвор на която го Осъдиха Демократите на БайДэн ще влезе в сила - Тиранията на Дем0ноКратите - е Тук!!
12
2
 
2
 
! Отговори
Омбре преди 3 месеца
Толупа днес каза,,Летиме към нови избори ".
11
2
 
1
 
! Отговори
Варшава, 1981 преди 3 месеца
Ами, видяхме. То и за това сме си от НЕГОВИТЕ ХАЙМАНИТЕ МУ. На нас ни се играеше, та ни се плачеше в понеделниците, а той не ни я даваше топката. Сега вече него го няма, а и няма кой да ни ги вземе. Имаме си много. Не само топки. ДЕЦА, ВНУЦИ И ВНУЧКИ. ДА СА НИ ЖИВИ И ЗДРАВИ. АМИ, КАКВО ДА ВИ КАЖА ОСВЕН, ХАЙДЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ ХАЙМНИТЕ МУ. Да си я заиграем нашата. А пък, каквото ще да става- А то е, че сме добри.
10
2
 
2
 
! Отговори
ХАЙДЕ ХАЙМАНИТЕ преди 3 месеца
Ами, тези от Щатите им не ме интересуват. Важно за мен е ТИНКО И ПЕТЬО ДА МИ КАЖАТ ЗДРАСТИ ТИХОМИРЕ. С тях съм си израстнал. Както и с Цапето, Дидо и Краси. Тях вече изобщо не ги интересуват парите. Нито пък мен, а дори и изборите за депутатки. ТАКА НИ Е НАУЧИЛ.
9
1
 
2
 
! Отговори
Леле Видехте ли преди 3 месеца
на Вечерята Путин-Ким, Сервитьорките какво бонбончета бяха - 10ки Пъти по-убави от Фалшивите ЮжноКорейки-Измама са 1000да Пластични Операции! Начи СеверноКорейките беха толкова хубави, че просто все едно виждаш нещо не от тая НеСъвършена Планета - трябва да кажа и че Явно Ким се е Оженил по Любов, щото сервитьорките му бяха също в 10ки пъти по-убави и от жена му!!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тръмп ще е последния президент на САЩ.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важно: Никога не душете котки у вас на килима или мокета. Нас.рат се жестоко, после няма кой да чисти. Личен опит от миналата седмица.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Има ужасно много доказателства как е искал да катурне целия законов ред в щатите." - А да! Като ... Също и ... А и да не забравяме за .... Абе май няма.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голям щурм ... Отвориха вратите и си правиха селфита ...
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Делото срещу оранжевия за капитолия, за съжеление няма да влезе в съда преди изборите, но то е доста по тежко от събитията от 6-ти. Има ужасно много доказателства как е искал да катурне целия законов ред в щатите. Като влезе, обаче, дупе да му е яко!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както си искат. Проблемът си е техен.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дреме ми за Америка. Да си държи мръсните ръчички по-далеч от Европа.
1
5
 
4
 
! Отговори
чакаме 2-ра серия! преди 3 месеца
Искаме пълномащабна гражданска - не неква бутафория!