Пожар избухна в най-голямата атомна електроцентрала в Европа

Зеленски обвини Москва в ядрен тероризъм
4 мар 2022 07:00, Нели Христова
205
Пожар избухна в най-голямата атомна електроцентрала в Европа
Снимка: Getty

През нощта е избухнал пожар в Запорожската атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа.

Инцидентът е причинен от "непрекъснат вражески обстрел на сградите и блоковете на централата", според кмета на град Енерходар, Дмитро Орлов.

Орлов преди това съобщи за интензивни боеве между украинските и руските сили в покрайнините на неговия град, който е в югоизточната част на Украйна.

Руските войски се опитават да влязат в града с танкове и да превземат завода, но жители и работници са забелязани да се струпват около централата и околните пътища.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че руските войски "стрелят от всички страни" по Запорожската атомна централа. "Руснаците трябва НЕЗАБАВНО да спрат огъня, да допуснат пожарникарите, да създадат зона за сигурност!" написа той в Twitter.

Лора Рокууд, директор на организацията с нестопанска цел Open Nuclear Network, по-рано каза пред Радио 4 на BBC, че войната може да окаже въздействие върху електрическата мрежа на Украйна, която зависи от ядрената енергия.

По думите й военната дейност около централа крие два преки риска за ядрените инстилации - потенциални щети на инфраструктурата на централата и увреждане на персонала й или много по-сериозни щети, които засягат оперативните способности на централата, които могат да причинят срив.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че е в контакт с украинските власти относно съобщенията за обстрел на Запорожската атомна електроцентрала.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до "ядрен тероризъм" и иска да "повтори" Чернобилската катастрофа. Той заяви, че нахлуващите руски сили са стреляли по атомната електроцентрала в Запорожие.

"Нито една държава, освен Русия, не е стреляла по ядрени енергоблокове. Това се случва за първи път в нашата история и в историята на човечеството. Терористичната държава сега прибягна до ядрен терор", каза украинският президент във видеопослание.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че "безразсъдните действия на президента Путин сега могат пряко да застрашат сигурността на цяла Европа". Той и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха спешни телефонни разговори с украинския президент Зеленски. Джонсън настоя за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в близките часове, както и че Обединеното кралство незабавно ще повдигне въпроса пред Русия и близките си партньори.

Говорител на централата използва социалните мрежи за да отправи молба към руските сили "да спрат огъня с тежки оръжия".

"Има реална заплаха от ядрена опасност в най-голямата атомна енергийна станция в Европа", каза Андрий Туз във видео в Telegram, според Асошиейтед прес и допълни, че централата е подложена на пряка атака от руски обстрел и пожарникарите не могат да се доближат до избухналия огън.

Той добави, че горящият реактор е в ремонт и в момента не работи, но съдържа ядрено гориво.

Съобщава се, че Запорожие снабдява с ток 25% от  на страната.

Украйна има четири действащи атомни централи, включително Запорожка. Страната също така контролира ядрени отпадъци в обекти като Чернобил, който сега под руски контрол.

Международната агенция за атомна енергия заяви по-рано днес, че се консултира с Украйна "и други с оглед предоставяне на максимална възможна помощ на страната, тъй като се стреми да поддържа ядрена безопасност и сигурност в настоящите трудни обстоятелства".

Владимир Кличко, шампион по бокс и брат на кмета на Киев, каза, че ядрените централи на Украйна са застрашени от руската инвазия, предупреждавайки за потенциално повторение на катастрофата в Чернобил през 1986 г.

"Украйна има 4 атомни електроцентрали, а руската армия стреля с ракети и бомбардира точно до една от тях. Не гледайте настрани, СПРЕТЕ руската инвазия СЕГА!!!", написа Кличко в Twitter.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси в изявление днес призова всички военни сили, действащи около Енерходар, да се въздържат от насилие в близост до централата.

В сряда той каза, че атомните електроцентрали в страната "трябва да могат да продължат да работят без никакви заплахи за безопасността или сигурността. Всяка авария, причинена в резултат на военния конфликт, може да има изключително сериозни последици за хората и околната среда, в Украйна и извън нея" .

Руските сили превзеха контрола над затворената атомна електроцентрала в Чернобил преди около седмица. Украинските власти съобщиха, че нивата на радиация са били "надвишени" на редица места в района по това време, но Русия отрича тази информация.

Късно през нощта боевете край централата са спрели. Не се отчита повишена радиация, но огънят продължава да гори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смята че тази война е разпалена със цен да тормозят информативно хората по цял свят, по същият начин както с короната. Целта е да сеят страх, да обърнат хората един срещу друг и да вземат свободата на всеки срещу сигурност. Стара схема, бъдете будни!
69
9
 
18
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ преди 2 години
Усраинските лъжи нямат край.Но киев ще бъде изчистен.Нраветса, не нраветса... ; )
68
12
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Мда, като гледам коментарите, путин яко плаща на русофилските *** !!!Долу путин, свобода за Русия и руснаците !!!
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой ден слънцето ще изгрее от запад.
66
11
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
путин е едно лудо джудже, коеот подпали отново Европа !!!___Който го оправдава, оправдава и Хитлер, когато нападна СССР !!!
65
7
 
19
 
! Отговори
Островски преди 2 години
Знаете ли че в Запорожие , преди 10 на години , се построи химически завод , откраднаха се много много пари за построяването му !!! И ПОСЛЕ ПРЕДИ ЗАВЪРШВАНЕ НА ПРОЕКТА ИМАШЕ ОГРОМЕН ВЗРИВ ЗАВОДА СЕ ЗАПАЛИ И ИЗГОРЯ !! ЕДНИ ПАРИ СЕ ОТКРАДНАХА ИЗПРАХА , НАПЪЛНИХА СИ ДЖОБОВЕТЕ ФАШИСТИТЕ ЗАЕДНО С АМЕРИКАНЦИТЕ И НЕ ОСТАВИХА ДОКАЗАТЕЛСТВА !!!! ТОВА Е САМАТА ИСТИНА !! ТАКА ЧЕ СЕГА НЕ СЕ УЧУДВАМ ЧЕ САМИТЕ УКРАЙНСКИ ФАШИСТИ СА ЗАПАЛИЛИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛАТА !!! НЕ ВЯРВАЙТЕ НА САБОТАЖИТЕ НА АМЕРИКА !
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е тук вече ще си умрем!!!
63
8
 
25
 
! Отговори
Бандровците преди 2 години
не позволяват на цивилните да напуснат градовете !!! Стрелят по Китайски и Индийски студенти !!! Защо западните гаддове не се потрисат от престъпленията на Бандеровците !?
62
2
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
АнонимеНко , ЯРКОТО В НЕБЕТО Е СЛЪНЦЕТО , НЕ ГО ГЛЕДАЙ ДИРЕКТНО !!!
61
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинската пропаганда късно се усети да включи подпалването в околностите централите като отбранително средство. Краят на войната е близо.
60
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво казват руснаците? А може и да е Бандеровска провокация и да ги обвиняват?На война като на война.
59
15
 
15
 
! Отговори
ако Бандеровците преди 2 години
не се бяха скрили в централата никой нямаше да ги обстрелва - Бандеровската *** се крие зад цивилни - точко така както правеха дядовците им по времето на Хитлер !
58
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, тая украинска лъжа явно няма да мине. Дайте следващата.
57
18
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗА ДА СПЛАШИ СВЕТА!! ДЖУДЖАПУТЕН ЩЕ ВЗРИВИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛАТА ИЗОБЩО ТЕ СЕ СЪМНЯВАМ! ПОРАЖЕНИЯТА ЩЕ СА В РАДИУС ОТ 100 КИЛОМЕТРА ! ВИДИТЕ ЛИ ЯРКА СВЕТЛИНА В НЕБЕТО НЕ Я ГЛЕДАЙТЕ А СИ ЗАТВОРЕТЕ КЛЕПАЧИТЕ! КА *** ИЗГУБИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА И СЕГА ЩЕ НАПРАВИ НЯКОЯ БЕЛЯ ЗА ДА СПЛАШИ СВЕТА!
56
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам бе. Само американците да не използват химическото оръжие дето намериха в Ирак.
55
8
 
20
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ПРЕДИ ТРИ ДНИ ЗАПАДНИТЕ АГЕНЦИИ ПОКАЗАХА ОХРАНАТА НА ЧЕРНОБИЛСКАТА АЕЦ !!! СЪВМЕСТНО УКРАИНЦИ И РУСНАЦИ !!! В МРЕЖАТА ГЛУПЦИТЕ СМЕ МНОГО !!!
54
7
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Явно украинците са запалили пожара някъде около централата, за да обвинят руснаците.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядреният терор го има от доста време и голямо количество!!!Но си добър актьор иначе ...Ако искат ще ве изтрият от aналите на историята
52
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо нашите медии веднага пускат украинската пропаганда, която се опитва да вкара света в трета световна? Пожара е бил в административна сграда и по никакъв начин не е имало опасност за самите реактори. Украинците веднага дигнаха аларма с цел да предизвикат реакция от НАТО и да стане огромна беля. Рано или късно ще успеят...
51
3
 
27
 
! Отговори
В. преди 2 години
Откак раздухаха Ковид истерията, много почнах да вярвам на пропаганда.