96-годишният Борис Романченко, оцелял в 4 нацистки лагера, бе убит от руснаците в Украйна

Къщата му изгоряла до основи
22 мар 2022 10:57, Нели Христова
243
96-годишният Борис Романченко, оцелял в 4 нацистки лагера, бе убит от руснаците в Украйна

96-годишният оцелял от Холокоста Борис Романченко беше убит в петък при руски удар по украинския град Харков.

Смъртта на Романченко беше потвърдена от мемориалния институт на концентрационния лагер Бухенвалд в поредица от постове в Twitter.

Романченко оцелява в лагерите в Бухенвалд, Пенемюнде, Дора и Берген-Белзен по време на Втората световна война, се казва в мемориала, добавяйки, че всички са "зашеметени" от новината за смъртта му.

В постовете се посочва, че Романченко е работил "интензивно върху паметта за нацистките престъпления и е бил заместник-председател на Международния комитет Бухенвалд-Дора".

Юлия Романченко, внучката на Борис, каза пред CNN, че "научила за обстрела на ж.к. "Салтивка" на 18 март от социалните мрежи".

"Попитах местните хора дали знаят нещо за къщата на дядо ми. Изпратиха ми видеозапис на горяща къща. Разбрах за това след полицейския час и затова не можех да отида там веднага", разказва тя. Когато Юлия все пак успява да стигне до района, тя намира къщата на дядо си "напълно изгоряла – нямаше прозорци, балкон, нищо в апартамента му".

Откриването на Бухенвалд на 11 април 1945 г. започва освобождаването на повече от 21 000 затворници от един от най-големите нацистки концентрационни лагери през Втората световна война. Официалният военен разказ за освобождението на САЩ нарече лагера "символ на леденокръвната жестокост на германската нацистка държава", където хиляди политически затворници бяха гладни, а "други бяха изгорени, бити, обесени и разстреляни до смърт".

През 2012 г. Романченко присъства на събитие в чест на освобождението на Бухенвалд, където прочете клетва, посветена на "създаването на нов свят, в който царуват мир и свобода", се казва в мемориала.

През 2018 г. харковски вестник съобщава за посещението му в Бухенвалд на 73-ата годишнина от освобождението на лагера от американските сили.

"На събитието присъстваха последните оцелели затворници от Бухенвалд от Украйна и Беларус – Борис Романченко от Харков, Александър Бичок от Киев и Андрий Моисеенко от Минск", се казва в поста.

Андрий Ермак, ръководител на кабинета на президента на Украйна, адресира смъртта на Романченко в профила си в Telegram.

"Това наричат ​​"операция по денацификация", написа той, намеквайки за твърдението на Русия, че нейната инвазия в Украйна има за цел да спаси страната от нацистки елементи.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба нарече смъртта на Романченко "неописуемо престъпление" в Twitter.

"Оцелял Хитлер, убит от Путин", пише той.

Североизточният град Харков е обект на тежки ракетни и ракетни атаки от началото на руската инвазия, но все още не е напълно обкръжен, съобщиха украински власти в понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ...Мики вярно ако бяха твоите хора за 24 часа щяха да я превърнат във Хирошима нали или операция "шок и ужас",а защо не и прословутото химическо оръжие на Садам което използвахте във Виетнам в/у чужди и собственни войски!Само да не стане като в Куба залива на прасетата!
144
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами карък...
143
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха, ха,ха,хаааааааааЗащото е жалък смотльо най-вероятно и със малък инструмент и за да привлече внимание реве и се дере като пъдар,заплашва и се дуе та чак се плюе от злост!
142
20
 
17
 
! Отговори
... преди 2 години
Абре питинисти, абре щоо великата непобедима съветска армия начело със император *** чеке цел месец не може да завладее украйна бре! то ракети стреляха и бая изтреляха и танкове май май самолетите не ги пускат толкоз много, че още си спомнят ко ги напраиха талбанте в афганстан! та самолети много много не фъркат ама веке цял месец нещо едно нищо и никакво градче не могат да завладеят а искат столицата да завладеят! Брях! ко стана що така!?
141
0
 
7
 
! Отговори
До Ха, ха,ха,хаааааа преди 2 години
Злобата е най-видна у теб. И защо пишеш с главни букви? Мислиш, че глупостите ти така стават нещо умно и оригинално ли? Объркал си се.
140
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Новината" ви е точно в стил "94 годишен мъж схронични заболяванияпочина от ковид". Пландемичната ви пропаганда си беше просто една загрявка за военната. И двете обаче - еднакво левашки изпълнени.
139
0
 
2
 
! Отговори
до 167 преди 2 години
Така като те гледам злобата си я насъбрал ти. Внимавай да не ти се пръсне някой кръвоносен съд в мозъка от нерви ,че ще дадеш фира !По полека я карай !
138
9
 
18
 
! Отговори
лагер ТРЕБЛИНКА преди 2 години
Аз не знам как войските на Сталин не са го утрепали още 45-та година. Тоя е бил охрана в украинския конц лагер Треблинка .Първенеца сред всички нациски конц лагери по брой избити Евреи - около 900 000 !
137
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убит е от Зеленски и другите около него, които се крият в бункерите и умишлено не искат да подпишат мирно споразумение с Русия.
136
20
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
МНОООГО ЗЛОБА СТЕ СЪБРАЛИ ТОВА КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ ....АМА ЩЕ ДОЙДЕ И ВАШИЯ ДЕН....ХА,ХА,ХААААААА....РЪКАТА НЯМА ДА МИ ТРЕПНЕ ИЗОБЩО , ЩОМ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА РАЗПЛАТА!...НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ!!!!!!!
135
5
 
12
 
! Отговори
ей,гейберче преди 2 години
До Анонимен 148 А в Батак и Копривщита фесовете колко деца заклаха,ама ся те командуват,щото си толераст.Негърски слуга.
134
3
 
5
 
! Отговори
Мед. лице преди 2 години
До user 157****Че тя баба ти Пена е по умна от теб,защото ти е добре да умират деца, майки, старци и баби.Поправи си мозъчето ,което е обсебено да убиваш.Или си психопат, или социопат...
133
8
 
19
 
! Отговори
тоя бандеровец преди 2 години
в лагерите е бил надзирател или агент на фашистите,затова е оцелял,местили са го от лагер в лагер,за да не го бастисат затворниците.Накрая си е намерил майстора.
132
3
 
7
 
! Отговори
Един старчок преди 2 години
По-малко на свето един трън навън от полето! А туй булчи с него кувя е? Да додйде да полапа малко!
131
14
 
19
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Т. е. оцелял в 4 хитлеристки лагера, но не успял да оцелее в укрофашисткия лагер, създаден от запада след 2014 г.
130
14
 
5
 
! Отговори
До user преди 2 години
Да бе така е требеда се пише колко непобедима е великата руска армия, нищо, че в афганстан я спукаха! требе да се пише, че колко велик е путин и как ше денацифиция украйна и всички други бивши съветски сателитни републики! Нищо, че те 70г ни денацифицираха! Ама така е бре! требе да се пишат такива неща не за некви ми ти умрели нацисти!!! ай сиктир!
129
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисирките тук са написали статия как руските спец части са организирали операция за да убият 96-годинишния украинец. Това е пародия на журналистика. Пуснете Еленка Кремчето да ни обясни как да дадем самолети на нацистите.
128
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЖК... Защо мислят българите толкова прости, всичко това придобива обратен ефект.
127
7
 
12
 
! Отговори
user преди 2 години
писна ми от кухи статии, които нямат абсолютно никаква стойност. Това е нещо от сорта Баба Пена яде боб.
126
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПолковникТо толкова евреи не е имало в целия СССР, откъде ги извади 900 000 убити само в един концлагер, знаеш ли, че най-много са били убити руснаци, поляци, славяни, чак след това евреи, а и хора от различни европейски държави са пращани в нацистките концлагери!