Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?

Страната ни е единствената членка на НАТО, която разполага с такива машини
27 май 2022 10:35, Нели Христова
387
Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?
Снимка: Getty

14 щурмови самолета Су-25 от "един от източноевропейските партньори" са доставени в Украйна, съобщи полското издание Defense.pl, като цитира агенция NEXTA.

Машините са пристигнали "на части" по суша. Агенцията твърди, че броят на доставените самолети съответства на размера на българския флот Су-25 и припомня, че осем от тях наскоро били модернизирани от беларуския авиационен завод в Барановичи.

Новината на украинската агенция NEXTA звучи правдоподобно, защото съвпада с информация на Foreign Policy. На 24 май в изданието публикува информация за пратката от самолети.

По време на посещение в Международния център за координация на донорите (IDCC) и центъра за контрол на военната помощ за Украйна в Щутгарт кореспондент на Foreign Policy чул, че американски екип от специалисти, делегирани от Европейското командване на армията на САЩ, помагат за разглобяването на самолетr Су-25, така че те може да се транспортира до Украйна. Работата трябвало да се извършва в Източна Европа.

Според информацията единствената държава от НАТО, която разполага със самолет Су-25, е България. А броят на 14 единици (12 едноместни Су-25К и 2 двуместни учебно-бойни Су-25УБК) съответства на размера на българския флот. Осем от тези самолети бяха модернизирани през 2020-2021 г. в Беларус. Тогава българският Су-25 получил допълнителни комуникационни системи, по-модерни навигационни и IFF системи и пригоден за превоз на ракети въздух-въздух Р-73 и контейнер за радиоелектронна борба.

След модернизацията самолетите трябвало да се използват до замяната им с друг F-16V, т.е. най-късно до 2028 г., твърди агенцията. Първите осем машини от този тип бяха договорени през 2020 г., но доставките им се забавят. Въпреки това София изглежда е решила въпреки първоначалния си отказ да предаде своите "щурмоваци" на Украйна. Може да се подозира, че в замяна ще получи някаква печалба от Вашингтон, например под формата на „отстъпка“ за повече машини.

Украинската агенция твърди, че 14-те Су-25 със сигурност ще бъдат много полезни и с тях ще повишат оперативните възможности на украинската авиация.

Преди началото на войната през февруари Украйна имаше една щурмова ескадрила, въоръжена със 17 машини Су-25. Поне 5 от тях вече са загубени, а други са претърпели множество щети.

Интересно е, че осемте български самолета, модернизирани в Беларус, са боядисани в пикселен камуфлаж, подобен на този, който имат украинските самолети - само цветове са по-ярки в зелено и кафяво. Украинските машини са боядисани със сиви петна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
6
 
5
 
! Отговори
До 315 преди 2 години
Ние не убиваме хора! Християни сме за разлика от теб!
291
19
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не 14, а 14000 самолета да дадат вече няма кой да ги пилотира в пародията на държава наречена Украйна. Бандеровците не са пилоти, а откачалки привлечени от организираната престъност и от лудниците в Украйна. За пилотиране на самолет се иска обучение от години и поне психично здраве.
290
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакъв тъпaнap от клуба на анонимните алкохолици "призовавал" да даваМЕ. Абе хахо, излез с истинските си имена, да те "евакуирам" там, откъдето си се появил на бял свят. Анонимни мyхльoвци.
289
21
 
3
 
! Отговори
fg преди 2 години
БРАВО!!!
288
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?***,*** ,в българския език съществува въпросителна форма ,*** много си изостанала *** моме .Я в трети клас .То бива да си неграмотно ,ама да пишеш още и статии???
287
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да отиде да види самолетчето от паметника на авиатора дали е още на 7км.България и самолети. Смях. А навремето сме имали повече самолети от САЩ. :)
286
4
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Г- н Путин, редник Радев ви играе номера. Той е несигурен красавец. Може да прави Коремното и лицеви опори, но не е верен.Видимо се е клел в незнайния войн пък било то и турски.Моля да му простите измяната, той е добър човек, ще се поправи. Играе шпионски шизофренски сериал. Уж да, а праща Канадката за не, после се мазни на ваше величество, а всъщност ви удря войскътъ. Краде милиарди с Киро,мислите ли, че се скарат? Никога!!!!Бг с бг никога!Тъй че може да е карсив, но невярна. То ..ни мъж ни
285
4
 
25
 
! Отговори
Freedom преди 2 години
Ако това е вярно, Киро да излезе и да каже , защо скри за тази доставка !!! Да , нямаше да можем да кажем нищо, щом злата мащеха е наредил така , но можеше поне да каже на хората, защото той сам каза, че е за прозрачност в управлението и спиране на корупцията.
284
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво. Дано са нали. Всички комунисти на въже. България е с руския народ, но не с болшевизма.
283
14
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Аз апелирам ако още не сме дали самолети, да дадем поне 6 Су-25 и една двойка МиГ-29, плюс 4 бр Оса АКМ. И да не се дават на час по лъжичка, защото няма ефект. Заедно с Гвоздиките ще дадат добър принос в отбраната на Украйна. Иначе ще си ги *** ме ит главите.
282
6
 
6
 
! Отговори
До 299 преди 2 години
До Сата НАТОБре тез *** ги остави! нямат много акъл и познания! Те още бъркат нецизма с фашизма и идея си нямат каква точно "специална операция" се извършва в украйна! според повечето от тях се извършва дефашизация! Та не се занимавай с такива не знаещи и не можещи неща!
281
23
 
14
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Браво на Кирчо ако е вярно.Първо неутралитет в това положение е равно на меки китки. Второ не ни трябват тези антики сега е момента да се отървем от всички руски вехтории,които и не можем да поддържаме и да се модернизира армията по изгодно.Както вече повечето направиха.
280
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако се наслоят във ВРЕМЕТО , ...колко години , по колко милиона , не правят ли ТРИЛЬОНИ за въоръжаването на ЕС ???ГоспоДЖАТА *** Фон Дьо Тен да даде отчет за парите на ЕС за въоръжаване !" Сега как да ти кажа, че не се мери така? А, ако ги сметнем от създаването на човечеството, колко са дали? Мери се като процент от БВП на дадена страна за съответната година. Иначе, Фон Дьо Тен лично на тебе ще ти даде отчет, говорих с нея!
279
2
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
"Бг беше единствената държава от бившия Варшавски договор, която получи Су-25 от бившия СССР!" ----///------ Русофилските ть пи гьози немате понятие от самолети и постоянно бъркате МиГ и Су. МиГ-25 е този, който го имаше само в НРБ, освен СССР. 4 бройки. Безсмислен за нас самолет, два счупихме, два върнахме след 1992 г. А Су-25 са имали много държави. Между тях Чехия, Азербайджан (според Уики - точно 14), и др. И още нещо - Су-25 е произвеждан в Тбилиси.
278
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"След като в ЕС са ''нормални'' , за да нямат армия , тогава защо отдлят пари за ''въоръжаване'' , не си ли противиречите?" Нещо не си разбрал/а. Имат, Франция, Англия, Германия, Полша, Финландия доволно добри армии. Не отделят достатъчно пари, така както искат САЩ поради това, че досега имаше 75 год мир в Европа и мислехме, че вече живеем в 21 век и може да се разберем без бой. ЕС не е военен съюз и не случайно за да влезеш в него се искат гаранции, че нямаш никакви териториални претенции.
277
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се наслоят във ВРЕМЕТО , ...колко години , по колко милиона , не правят ли ТРИЛЬОНИ за въоръжаването на ЕС ???ГоспоДЖАТА *** Фон Дьо Тен да даде отчет за парите на ЕС за въоръжаване !
276
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 286/294 "само ние ... само на нас" Ц, не сме само ни е и не само на нас ни спряха газа: с нас са още Полша, Финландия и Балтийските държави. РусНАЦИте не спряха газа само на държави, които им вкарват основните приходи от газа ... по простата причина, че не могат да си го позволят, нито едните, нито другите. Едните, защото не са предвидили с какво си имат работа, другите, щото нямата алтернатива на първите. ЗА НАШЕ ЩАСТИЕ - ние МОЖЕМ да си го позволим. Което не променя рекета на руснаците.
275
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"До Анонимен 291 "Точно, ние казахме, не ни е кеф и ще търсим друг магазин." Това не е точно." Така е! Не ми се пишеше толкова а и освен това да не мислиш, че русофилите ще те разберат? Там няма черно, няма бяло, всичко е плюене и обиди на лична основа ако не си за ***.
274
3
 
6
 
! Отговори
до 286 преди 2 години
айде айде от цяла европа само ние сме изрядни платци и само на нас ни спряха газа.. ни на ггърция ни на германия ни на италия австрия и тн и тн.. руската политика от край време е каквото повикало такова се обадило което е "враждебната " им политика ..
273
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като в ЕС са ''нормални'' , за да нямат армия , тогава защо отдлят пари за ''въоръжаване'' , не си ли противиречите , какви си ги измисляте ?