Тежки боеве се водят за украинските градове Угледар и Бахмут

321 тежки танка са били обещани на Украйна от няколко държави
28 яну 2023 09:13, Елка Василева
111
 Тежки боеве се водят за украинските градове Угледар и Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили продължават сраженията с руските войски, които се опитват да пробият фронтовите линии на изток и североизток, преди Киев да получи обещаните танкове от западните си съюзници. Президентът Володимир Зеленски описа ситуацията на фронта като "изключително тежка".

През изминалите 24 часа най-малко 10 души са загинали при обстрел на руската артилерия срещу селища в Херсонска, Донецка и Харковска област на Украйна, съобщават местните власти. Под обстрел е град Никопол на Днепър, предаде БНР.

Още по темата
Президентът Володимир Зеленски съобщи, че се водят тежки боеве за Угледар, на югозапад от регионалната столица на Донецк, и Бахмут, на североизток, който до голяма степен е унищожен от многократните руски атаки.

"Ситуацията на фронта, и особено в Донецка област – близо до Бахмут и Угледар – остава изключително тежка. Окупаторите не само атакуват нашите позиции – те нарочно и методично унищожават градовете и селата около тях. Артилерия, авиация, ракети. Руската армия няма недостиг на средства за унищожение. И може да бъде спряна само със сила."

17 милиарда долара ще са необходими на властите в Украйна, за да възстановят пораженията по енергийната система и инфраструктурата след 4 месеца руски бомбардировки и да разминират освободените територии, заяви премиерът на страната Денис Шмигал.

Междувременно украинският посланик във Франция Вадим Омелченко съобщи, че общо 321 тежки танка са били обещани на Украйна от няколко държави. По думите му "условията за доставка са различни във всеки отделен случай".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да "говори с Русия" въпреки критиките, които си навлече по въпроса. Той е един от малкото западни лидери, които продължават да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин след нападението срещу Украйна на 24 февруари миналата година.

Едновременно с това той призова Китай да осъди "империалистичната война" в Украйна.

Подложена на санкции Москва се стреми да засили своите връзки с Пекин, който от своя страна не осъди изрично войната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
37
 
9
 
! Отговори
Fool преди 1 година
До 40 а рашковците се изтеглиха, защото им свърши тоалетната хартия и нямаше как да се бършат заради настъпващата украинска армия. Тази война е безумна, последната васална империя ще се разпадне. Кедиров ще е приятел на другаря Путин само докато има интерес.
29
10
 
42
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Какви освободени територии от укрите,те не са освобождавали нищо.Само са влизали там където русите вече са се изтеглили
28
24
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Много турци пишат във форума,като се представят за...българи и нападат Русия. Целта е...прозрачна и крайната точка е,промиване съзнанието на българското население и възстановяване на...султаната.
27
18
 
38
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Русия трябва да унищожи колкото може повече (потенциални) натовци в украйна!
26
18
 
30
 
! Отговори
Жалко но факт преди 1 година
Да се смееш ли, да плачеш ли. САЩ щели да спасяват укропия с танкове ново производство с доставка есента, лошото е че явно плановете на мордър са да разпалват войната още поне година
25
35
 
8
 
! Отговори
Солидарен преди 1 година
Брюксел да изтегли 17 милиарда $ от световната банка и да ги даде на Зеления безвъзмездно за възстановяване на енергийната система , ние сме солидарни с тях , ако трябва да ни увеличат инфлацията поне с 5% , ние ще ги изплатим.
24
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освободихме вече половината Артмовск, влизаме в Угледар, стягаме примките около Авдеевка и Северск)) Скорошно освобождение на всички украински руснаци)!!!
23
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гледах бтв- водещата половин час разговаряше с "журналиста" грозев за навални а не се сети един път да попита за оня *** асанж- абе гнус-на работа
22
6
 
49
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 година
"Руската армия няма недостиг на средства за унищожение." Ново 20! Нали свършиха пералните бе, кво стана? :D
21
6
 
44
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
И Угледар, и Бахмут ВЕЧЕ са превзети! Стига с тази пропаганда. И от Соледар ВСУ не са се оттеглили, а бяха избити ДО КРАК! Не че е хубаво да умират хора и т.н., но нещата трябва да се казват такива, каквито са.
20
44
 
12
 
! Отговори
българин преди 1 година
Руските поробители да ***, откраднаха ни азбуката и религията, искаха да ни направят руснаци - ние кръвта не си забравяме.
19
11
 
41
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
да де, ама една седмица след като нарко-нацисткият клоун-резидент се изходи за Соледар, че там "ситуацията на фронта е изключително тежка", той бе освободен. Сега за това време може ще замине не само Бахмут, ами и още бая градове около него в бивша нацистка Оркиана
18
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските фашисти бягат толкова бързо и толкова надалеч, че вече cpaxa по три пъти в едни и същи гащщи и още нямат време да ги сменят от бягане :)
17
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йенс Столтенберг миналия месец каза,че ако Крим не е руски това ше доведе до ядрена война,но трябвало да се дадат оръжия,за да можело укрите да си върнат Крим.Това как ви звучи?На мен си ми звучи като планиране на ядрена война.Това са психопати,които ще убият всичко живо в региона.
16
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17:До нас няма да идват.Те просто искат да помогнат на хората в Донбас,защото 8 г. са ги измъчвали дрогираните азовци.Но от регионален конфликт ще направят ядрена война,за да намалят населението на планетата и да си правят The Great Reset.Нон стоп наливат оръжия и пари с ясната идея до какво ще доведе,представя се само едната страна и има информационно затъмнение.
15
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Танковете са отживелица от миналия век, един точно насочен дрон или ракета и всичко вътре в танка става на кайма
14
1
 
7
 
! Отговори
Екс плод преди 1 година
Тоз казал , оня заявил . Те така стоят нещата.
13
13
 
47
 
! Отговори
витамин Z преди 1 година
yгледар вече падна, бахмут почти, да сеготви авдеевка
12
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай,Вова.Днес в Донбас,а утре те чакаме и у нас.
11
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
където има мивки ще има и руски танкове