Войната в Украйна не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена

Русия и НАТО разполагат с високотехнологичен, разрушителен ресурс
352
Войната в Украйна не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена
Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна не може да бъде спечелена, смята Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи и дипломат.

По думите му месеците до края на година ще имат ключово значение за посоката на развитие на войната в Украйна – дали ще продължи залагането на военно решение или ще се направи опит за прехвърляне в политическото поле. Всичко зависи от отговорите на два въпроса: Какво означава победа? и Може ли тя да бъде постигната, коментира той пред БНР-Радио София.

Още по темата

Тази война не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена, тълкува Кючуков. И двете страни - Русия и НАТО, подкрепящо Украйна, разполагат с високотехнологичен, разрушителен ресурс, който засега не използват, но към който може да прибегнат при ескалация и опасност от поражение.

От гледна точка на Украйна целта е война до пълно освобождаване на окупираните територии. От Русия обаче това изглежда практически невъзможно, особено след обявяване на 5 украински области за руски.
Кремъл вече не говори толкова за демилитаризация и денацификация, колкото цели запазване на овладените области. „За съжаление войната се превърна в битка за територии, човекът няма значение, той е инструмент и жертва“, отбеляза още Кючуков.

На срещата на Г-20 през септември се очерта преконфигуриране на балансите в геополитически план. Т.нар. глобален юг заяви твърдата заявка да бъде съществен фактор в международните отношение оттук нататък, каза още специалистът. Страните от Азия, Африка и Латинска Америка по принцип са против войната, но не споделят позицията и санкциите на Запада спрямо Русия.

За тях прекратяване на войната е първостепенен приоритет.

Конфликтът в Нагорни Карабах никога не е прекъсвал, той просто имаше затишия. Това, което се случва там е изключително сериозно, подчерта Любомир Кючуков.

Конфликтът засега приключи в полза на Азърбайджан. Но има хуманитарна криза с над 100 000 бежанци, има и вътрешнополитическа криза в самата Армения, както и геополитически трансформации в региона, които се отнасят не само за двете страни.

Армения се чувства предадена и изоставена от всички.

Русия беше гарант от 2020 г. за прекратяване на огъня , но е ангажирана с войната в Украйна. Турция се утвърди като основен играч. Западът – Франция и САЩ, тепърва и твърде късно активизират своята роля района с по-скоро антируска мотивация, а не - проарменска. Ситуацията е сложна и напрегната и не бива да се пренебрегва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като свършат войниците и войната свършва. Жалко за тях но е така. Те досега трябваше да видят че половин украйна е по курортите но не искат да прогледнат и се бият за чужди интереси. Много жалки , много жалко.
280
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много представители на небългарски етноси по форумите манипулират лайковете по политкоректен модел и маниер друго обяснение нямам. Нито за миг не допускам българите да мислят както са гласуванията а обратното.
279
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да слагаш минуси до утре но льонката брежнев е украинец факт.
278
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите каква работа имат на балканите и в украйна.
277
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
312 манипулирани лайки. Няма начин да са реални. Фалшиви са и са лъжа.
276
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
продавам леко ударено от джавелин т 72 втора ръка има нужда от изтъргване на руснаците от тапицерията
275
7
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 година
Съгласен съм със заглавието на статията. Времето ще покаже кой ще надделее - империализма на рашиста или свободата на украинеца.
274
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на брадска Украйна москови на късове Свобода за Казан
273
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че всички се лъгаха ... Русия си мислеше, че може да разцепи и победи макар и косвено НАТО, а запада, че ще фалира Русия .... никой не позна !!! Въпроса е, кой ще излезе по-умен и по-бързо ще излезе от заблудата защото в един момент нещата ще станат необратими !!!
272
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До реалист 1. От 10.10.2022 Украйна е в ОФИЦИАЛЕН ДЕФЛОТ/ФАЛИТ 2. вече над 80% от цялото финансиране на Киев е от външни заеми и помощи. 3. С изключение на манифактури(това не са заводи) за военизиране на дронове и няколко експеримнтални констукторски бюра които пускат по десетина боеприпаса годишно 4. Ъкрайна не произежда дори обикновени боеприпаси за калашников остави нещо по-сериозно - всичко е внос а по времето на соца там се произвеждаша МБР Воевода/САТАНА по кода на НАТО - какво падение
271
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорроските трролове имат нужда от доказване. Имат нещо комплекси да избиват. Дррънкат като навити латерни. Що тъй.
270
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като си пееш Пенке ле кой ли те слуша.
269
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като си пееш Пенке ще кой ли те слуша. Пей си.
268
6
 
7
 
! Отговори
Серафим Саровски преди 1 година
Украйна Може и ще победи виж русия неможе но тя какво ли може
267
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорросоидите егати ти неграмотните комунисти сте едно към едно убийци.
266
5
 
6
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Украйна ще победи
265
1
 
2
 
! Отговори
Серафим Саровски1819 преди 1 година
До Анонимен 308 рублата е (стотинка) на Гривнята максуд ..... Викингите като прегазват славянските ,ту,зе,мци в територийте на бивсшия ссср Са носили сребарни гривни като 4екови книжки монети не са секли факт а когато е трябвало да се плати нещо са отси4али пар4е от Гривната на днесшен руски (рубля буквално раздробявам ) после са минали на монетни нанизи пак носени като гривни и това дава названията на рубла и гривня
264
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купейката е монета на украинската гривна , но нямам нищо общо с нея.
263
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на брадска Украйна победата им е неизбежна
262
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорросоидната идеология е комунистическа по своя характер и е един октопод но времето му изтича слава богу. Вижда му се края на тоя октопод.