Страхът от мобилизация в Украйна расте, раздават призовки по улиците

Важно е да се види, че войната е и за приятелите на президента
13 яну 2024 16:21, Александър Попов
484
Страхът от мобилизация в Украйна расте, раздават призовки по улиците
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Украйна се отнасят все по-скептично към мобилизацията. Тя не обединява вече обществото, както в началото на руската агресия, а все повече го поляризира. Украинците, които подкрепят мобилизацията, стават все по-малко, пише Лилия Ржеутская за "Дойче Веле".

Обществените настроения в Украйна относно мобилизацията се поляризират все повече, констатират експерти. Един от последните поводи е внесеният правителствен законопроект, който затяга правилата за призоваване в украинските въоръжени сили и отговорността за отклоняване от военна служба.

Депутатите още не са започнали да го разглеждат, а той вече бе подложен на остри критики, предизвиквайки немалък обществен резонанс. Същевременно по границите са се увеличили проверките на мъжете, насочили се към чужбина.

Обществените настроения във връзка с мобилизацията

„Мислехме да отидем на почивка по Нова година, но се отказахме, защото по шосетата има контролни пунктове и раздават повиквателни на всички. Мъжът ми е наясно, че рано или късно ще трябва да се яви пред наборната комисия, но поне да не е по празниците“, казва съпругата на човек, който подлежи на военна служба.

В социалните мрежи вече има затворени групи, в които се обсъждат детайлите на законопроекта и се дават съвети как да се избягват контролните пунктове, където раздават повиквателни.

„Проблемът е там, че държавата мобилизира само обикновените хора – нито един човек от управляващата партия не воюва. Да не говоря за приближените до канцеларията на президента Зеленски. За обществото е важно да види, че войната е всеобщо дело, включително за приятелите на президента“, коментира един от участниците в затворените групи.

„Първоначално доброволци станаха най-мотивираните. Но те винаги са малцинство в обществото и практически вече всички са на фронта. А всички останали просто ги е страх, че могат да бъдат убити. Те обаче не смеят да си признаят това – срамуват се, макар че става дума за основен инстинкт. А властите правят всичко възможно, за да се оправдаят“, възмущава се друг участник.

Украинците не поддържат принудителната мобилизация

Социологът Андрей Ерьоменко казва пред ДВ, че в последно време въпросът за мобилизацията вече не е обединяващ фактор за обществото, какъвто бе в началото след нахлуването на Русия. Вместо това тя все повече разделя хората.

Социологическите проучвания установяват, че хората, подкрепящи мобилизацията, стават все по-малко, а останалите – все повече. „Това свидетелства за поляризацията на обществото по този въпрос“, отбелязва Ерьоменко.

По неговите думи, украинците са започнали да изпитват страх, а принудителната мобилизация ги отблъсква. Според едно от последните допитвания от средата на декември, над 70 процента от украинците не поддържат принудителната мобилизация. Еднозначно за нея са само три на сто, при определени условия я допускат 12,5 процента от всички анкетирани. Същевременно, както посочва Ерьоменко, около 62 на сто признават, че мобилизацията е проблем за тях.

Провал на комуникацията с обществото?

За недостига на хора в армията говорят и във военното ръководство на страната, и експертите. По думите на военния изследовател Александър Мусиенко, мобилизацията е необходима за доокомплектоване на подразделенията, претърпели загуби, за провеждане на ротация на предната линия на фронта, за замяна на демобилизираните поради възраст или здравословни проблеми и за формирането на резерв с цел организиране на нови контранастъпления.

„Всички поддържат отвоюването на окупираните територии и са съгласни, че армията трябва да стигне до международно признатите граници на Украйна. Но за целта ние трябва да удовлетворим исканията, които постъпват от военните за оръжия и за хора“, отбелязва Мусиенко.

Той смята, че властите още от самото начало са подходили неправилно към комуникацията с обществото по повод мобилизацията. След прекъсването на потока от доброволци, акцентът пада върху принудата. Мусиенко дава за пример разпространено в мрежата видео, на което се вижда как сътрудници на наборните служби ловят мъже по улиците и в спортните зали и раздават повиквателни по контролните пунктове.

По неговите думи, мобилизацията се представя в негативен контекст: „Говори се, че се внасят и дискриминационни законопроекти, които ограничавали конституционните права. Или за пореден път се пускат информации за мобилизация на жените или за принудителното връщане на мъжете, заминали зад граница. Всичко това не подпомага мобилизацията“.

Какво може да помогне?

Експертите са на мнение, че принудителната мобилизация трябва да бъде заменена с формирането на мотивация за постъпване в армията. За целта трябва да се промени характерът на информационната кампания за мобилизацията и да се организират обсъждания на плюсовете и минусите на службата в армията. Роля може да изиграе и подобряването на сегашната система – ако на подлежащия на военна служба му се предложат няколко варианта къде да служи, това навярно ще се отрази благоприятно.

Междувременно заместник-председателката на парламентарната комисия по информационната политика Евгения Кравчук заяви по телевизията, че законопроектът за мобилизацията няма да бъде предложен за разглеждане във вида, в който е внесен. По думите на Кравчук, ще бъде подготвен компромисен вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинците дават живота си да защитят свободата си, а някои български селяни продават родината си за копейки.
320
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хората днес са осведомени и не им се мррре за земята на хънтър байдън и блакрок. Кат са изкупували на безценица екс-съветската земя да са мислили как ще я бранят след коет да са мислили преди да се репчат на руснаците с нато и бомбят сепаратиските райони
319
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Събират ги от кол и въже, а после се чудят що ги трепят масово.
318
14
 
3
 
! Отговори
След Украйна преди 3 месеца
Следва,Кърджали,Разград,Шумен,гара Левски и т.н.Нема да се плашите.Има бомби за всички шекерезаци.
317
3
 
42
 
! Отговори
какво да се прави!? преди 3 месеца
И защо ги е страх!? Нали уж настъпваха, печелеха войната!? Не искат преговори за мир, не искат и да са на фронта!? Какво искат!?
316
0
 
28
 
! Отговори
Различните нали преди 3 месеца
Бяха много смели с етническия етнос и се зъбиха 34г.и сега се скрили като мишки в сараите на вожда с престъпните схеми за европачки и златни кюлчета???Идва и вашия ред ваша мама БОМБАДЖИЙСКА???
315
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що тъй стана ***... нали имаше перемога, контранаступ, върнаха си Крим преди 2 месеца... а сега пълна мобилизация и едни ракети има падат на главите... Трудно е да ритнеш мечката в гз и после да очакваш, че няма да има последствия...404... RIP
314
2
 
14
 
! Отговори
Да попитам: преди 3 месеца
До Споко== За руската ядрената система "мъртвешка ръка" случайно да сте чували??? Ако не, се информирайте и не пишете глупости. Емоциите не се превръщат в реалност!!!
313
1
 
28
 
! Отговори
Той преди 3 месеца
Слава на всеки успял да избяга украинец и руснак, Слава на всеки дезертирал или убил т.нар. началник украинец и руснак, Слава на всеки криещ се в момента украинец и руснак. Не сме робовладелски слой, за да те карат да пукваш за на някой си интересите, ако самия ти не го желаеш. Проклети да са тези, дето мислят, че могат да сломят свободата на МЪЖА да живее, не да мре за някаква си територия.
312
4
 
24
 
! Отговори
Уркопитеци преди 3 месеца
украинско говорящите бандеровци събират насилствено от улицата руско говоряшите укропитеци за да ги пратят на фронта - нищо ново
311
17
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
До 341 до АнонимеН/ МЪ САМО НЕМА ДА ПЛАЧКАМЕ !! :D 100 МИЛИАРДА ПОМОЩ СЕ БЛОКИРА ОТ РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ! АЗ СЪМ ДОВОЛЕН И ДА ОЩЕ 1 МИЛИОН ИЗБИТИ ПУТИНИСТИ И ЩЕ ГО СЧИТАМ ЗА ПОБЬЕДЪ :D
310
3
 
9
 
! Отговори
до АнонимеН преди 3 месеца
Стига с тази мантра кой щял да спечели в сащ ве ***.До вчера бяха демократите и Байдън и пак нищо същото ще бъде и след изборите.
309
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"еднозначно за нея са само три на сто" шайка нацисти завлича цяла държава във война, и ще ми ги каните в европа тия, укропите може и да са бели, ама са същите диваци като пясъчните ***, последните побъркани които воюваха от името на ФАЩ бяха ИСИЛ, но ето че и по "объркани" създания се намериха. 100 години промиване на глави с национализъм за нация която дори не е съществувала допреди това
308
16
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
НЕЗНАМ КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ В УКРАЙНА ЗА МОМЕНТА ТЪЙ, ЧЕ КОМЕНТАРИТЕ СА ИЗЛИШНИ! АКО МИ КАЖЕТЕ КАТЕГОРИЧНО КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В ФАЩ В КРАЯ НА 2024-ТА КАКТО И ИЗБОРИТЕ ЗА СЕНАТ В ФАЩ В КРАЯ НА 2024-ТА ЩЕ ВИ КАЖА И КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА! А ДОТОГАВА ВСИЧКО СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!
307
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става със Зелената сделка? ЕС мина ли на зелени енергии от вятърни мелници и слънчеви панели?
306
1
 
34
 
! Отговори
ама, чакай... преди 3 месеца
някой мислил ли си е че един пекинез може да надвие сибирска мечка...ако има такъв, значи е абсолютен гл-упак!
305
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези душегубци от укропарламента,които денонощно измислят все по-жестоки хватки за да ловят нещастници и да ги изпращат за пушечно месо е крайно време самите те да се запътят към фронта,заедно с цялата си рода! Щели да измислят по-примамлива мотивация за да отиват с удоволствие да умират?! Тия съвсем са изгубили връзка с реалността! Никой все още не е измислил мотив,който да е по-силен от заложения вроден инстинкт за САМОСЪХРАНЕНИЕ! Нормално е никой да не иска да бъде хвърлен в месомелачката!!!
304
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При средна продължителност на живота от 10 дни на фронта, трябва да си чисто луд да отидеш там, украинци бягайте и си спасявайте кожите, ако трябва се бийте с тези които искат да ви завлекът там, играта е на живот и смърт.
303
2
 
33
 
! Отговори
Рендету преди 3 месеца
Че, то този страх ги тресе вече повече от една година, бе!, сега ли пишете за него!? Чудно ми е, щеше ли да има Майдан през 2014 г. ако укропите знаеха какви ще са последствията от него 10 г. по-късно!?
302
12
 
5
 
! Отговори
СЪС КОМЕНТАР преди 3 месеца
УКРАЙНА СВЪРШИ В ПУТИНА :D