За възстановяване на научния сектор в Украйна ще трябват $1,3 млрд.

12% от учените са били преместени или са емигрирали
12 мар 2024 16:30, Елка Василева
70
За възстановяване на научния сектор в Украйна ще трябват $1,3 млрд.
Снимка: архив, БГНЕС

Научният сектор в Украйна ще има нужда от над 1,3 млрд. щатски долара, за да се възстанови от последствията от руската инвазия, съобщи АФП.

Приблизително 1450 сгради, част от научни институти или университети, са обявени за тежко повредени или разрушени, а 12 процента от учените са били преместени или са емигрирали. "Ситуацията става все по-критична за научната общност", коментира генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле в свое изявление.

Организацията оценява възстановяването на научната инфраструктура на 1,26 млрд. щатски долара (1,15 млрд. евро). От тях 980,5 млн. долара (около 900 млн. евро) са нуждите на университетите.

Научното оборудване, което позволяваше да се следи състоянието на украинската атомна индустрия, включително Запорожката АЕЦ, която е най-голямата подобна централа в Европа със своите шест реактора (понастоящем под контрола на Москва), е откраднато или унищожено от руснаците, се съобщава в доклада на ЮНЕСКО.

Повече от 1500 учени са се присъединили към армията, съобщава още организацията. Над 100 от тях са убити, обяви Киев в понеделник.

Повече от 5 хиляди учени са избягали от страната, а над 4 хиляди са преместени в рамките на Украйна, показват данните на ЮНЕСКО. Науката в Украйна е изправен пред голям проблем, коментира Амал Касри, експерт по въпросите на науката на ЮНЕСКО, пред АФП.

Кристина Гнатенко, професор по теоретична физика от Лвов, коментира в Париж по повод представянето на доклада, че въпреки обстоятелствата тя и нейните колеги правят всичко възможно, за да може "научният фронт" да издържи. Въпреки че тази част на страната е по-малко разрушена в сравнение с Южна и Източна Украйна, руските снаряди падат и там. "Не можем да предвидим дали лекциите и семинарите ни ще се състоят. Не можем да предвидим дали ще бъдем живи утре", каза тя, допълвайки, че студентите учат онлайн поради съображения за сигурност.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 месеца
$1,3 милиарда за цяла Украйна? Че какви пари са това! Ние за 8 картинки на F16 платихме много повече. А, ако го сравним с цената на американските реактори...
64
0
 
2
 
! Отговори
Не бойте се деца! преди 2 месеца
Не се безпокойте Московския държавен университет съвсем скоро ще направи филиали в ЦЯЛА Окрайна
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще плащате като попове и за сорросоидите се отнася.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние вече сме роби. Ще плащаме до живот това е.
61
0
 
5
 
! Отговори
до Ганьо преди 2 месеца
Ако американска Украйна влезе в ЕС, ще стане страшно. Ще плащаме милиарди за възстановяване на сградите им, повечето от които ще идат в джоба на корумпираните политици. Ще плащаме за връщане на учените им и науката им. На украинските *** пари да забременеят от който и да е. На Зелеви се полага нова вила, на тъща му тоже. Всичко в Украйна ще плащаме ние. БГ съвсем ще изчезне от картата за Славата. НЕ! ДАВАЙ, РУСИЯ, С ТЕБ СМЕ!
60
6
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 месеца
Полша имат 48 броя Ф16, одобрени за въоръжаване с ядрени глави. Жужака пълни памперса в бункера. Столемберг е казал, че само да пуснат ядрена бомба, за 15 мин изравняват Русия. Плъхове няма да останат.
59
2
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 месеца
Откакто Нато го одобри.
58
1
 
1
 
! Отговори
манго-джери преди 2 месеца
До агент Мъдлър ЦРУ Пполша откога раздава ядрени бойни глави? ха ха ха!
57
0
 
1
 
! Отговори
урко сметки преди 2 месеца
До агент Мъдлър ЦРУ : живот един месец - и така откакто го построиха.... при положение че не можеше да се построи а преди това "такъв мост нама" :):)
56
5
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 месеца
Мостът на Крим му давам живот 1 месец
55
6
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 месеца
Скоро Русия ще е част от историята. Столемберг в Полша са одобрили ф16 да носи ракети с ядрени глави. Който има гараж в Москва, да продава.
54
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
За н-найсте биолаборатории на Нуланд ли?
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво да гледаме Украйна, като ние имаме далеч по-голям проблем, оставаме без енергетика. Закриха блокове в АЕЦ, Белене го спря ББ, закриват мините, съсипаха Чаира, а скоро и другите ВЕЦ-ове с некадърниците в НЕК. От страна износител на ток се превърнахме във вносител и всички спят. Една държава е силна когато има енергетика, а ние вече сме джудже благодарение на лошо управление и слаби политици.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къф е проблема? Щатите си печатат пари даже в книжарниците вече! 2-5 трилиона? Заповядайте! Ама ми се струва, че правят сметката предварително. Путин ще се справи с доста по-малко средства. Ама нека свършат с разчистването. То на плаващи пясъци трудно се строи. Като стигне до здраво е по-лесно.
51
1
 
4
 
! Отговори
и още нещо преди 2 месеца
да не берат гайлето за Запорожската АЕЦ - Тя си е руска и руснаците ще се грижат насетне за нея.
50
0
 
6
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 2 месеца
толкова смятат сградите, а научните работници, които никога няма да се завърнат от запада или Русия? А безвъзвратно загубените практики?
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До долния. Няма Беларусия. Има Беларус.
48
1
 
9
 
! Отговори
Кая преди 2 месеца
Не ми пука за украйна !!!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съществуването на тази държава скоро ще бъде история. За съжаление...
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаше един украински академик по съветско време дето беше кръстосал прасе със стоножка и получил прасе със 100 бута.