Разкрит е заговор за убийството на Зеленски, арестувани са двама полковници

Мишени са били още Малюк и Буданов, поръчител руските спецслужби
7 май 2024 15:45, Петър Бойчев
273
Разкрит е заговор за убийството на Зеленски, арестувани са двама полковници
Снимка БГНЕС

Службата за безопасност на Украйна /СБУ/ е арестувала двама полковници от Управлението за държавна охрана на Украйна, които заедно с още трима души са готвили покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски.

Мишени са били също така шефът на СБУ Василий Малюк, шефът на ГРУ Кирило Буданов и други топ чиновници по поръчка на руските спецслужби. Те са обвинени в държавна измяна, пише Сега.

Един от арестуваните е полковник Андрей Гук, който е приближен до шефа на службата за охрана Сергей Рудю, на когото е кум, съобщи "Страна". Другият задържан полковник на име Деркач.

"При обиските са намерени и иззети средства за поразяване, както и други доказателства за престъпна дейност", съобщава СБУ.

Двамата полковници предавали секретна информация за придвижването на Зеленски, Буданов и Малюк. Те са търсили изпълнители сред военните, които са приближени до охраната на президента, които "биха могли да вземат държавния глава като заложник, а след това да го убият".

СБУ твърди, че Буданов е трябвало да бъде убит до Великден с ракетен удар по дома, където е трябвало да се намира и чиито координати са били предадени в Москва. След това с дронове е трябвало да бъдат убити останалите в къщата, а с още една ракета да бъдат заличени всички следи. FPV-дронове, заряди за ракетни установки и противопехотни мини са били доставени от полковник от службата за охрана от друг регион на Украйна.

Записани са разговори на потенциалния изпълнител на терористичния акт с "ръководител" от Федералната служба за сигурност на Русия.

Според "Страна" всички заподозрени са арестувани още в събота. Полковник Гук е задържан в дома си, като при обиска е намерено оръжие, което е обявено за изчезнало от службата за охрана още на 24 февруари 2022 г., както и взривни вещества. Намерени са и доказателства за сътрудничество с руските спецслужби.

Деркач е задържан в Сумска област, където е бил за Великден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този върви 1:1 по стъпките на Хитлер. Ако следваме историята, ще има 2-3 неуспешни опита за убийство от най-близкото обкръжение, след което ще избяга в САЩ, няма смелост да се самоубие. Всъщност САЩ вече водят разговори със Залужни и Кличко за заместник на Зеленски.
176
0
 
12
 
! Отговори
Интересно преди 3 седмици
Каква им е мотивацията на тези старши офицери от украинските служби? Които би трябвало да са минали свят проверки за надеждност и т .н. Пари? Компромат? Или искат войната да спре, дори и по този начин? Предположения? Щауфенберг?
175
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те вече обвиниха Русия във всички земни и неземни грехове Русия. Зелено нищо, алоооо, ти си по-потребен на Русия точно жив. Всеки на твое място ще е по-адекватен и умен от теб и би малко или много да затрудни руснаците. Но ти точно си много удобен и за двете страни. Засега не се опасявай за живота си, но скоро ще станеш много неудобен. От запад не отидоха на инугурацията на Путин, но го признаха за легитимен-много лош сигнал за Зе-то. А за зето премълчаха-още по-лош сигнал за него.
174
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя па кво се прави на важен. На никой не му дреме за него.
173
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Клоуна си е клоун.. Един атентат не може да си спретне като за пред хората.. Явно си мисли че ядем доматите с колците..
172
10
 
31
 
! Отговори
Татул преди 3 седмици
Айде бе! Ако руснаците искаха тоя шут умрял, досега щяха да са му изгнили кокалите. Тъпите американски номера вървят само в краваристан.
171
3
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
туй кулачи жама наяде ли, хюмнозавър?
170
2
 
2
 
! Отговори
Петър преди 3 седмици
Град Монтана е носил това име по времето на Римската Империя ,а тия дето казват обратното да хванат да учат История.
169
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Той е пътник отдавна няма да умре от естествена смърт
168
5
 
12
 
! Отговори
007 преди 3 седмици
Точно като Хитлер. Дано сега успеят.
167
8
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
През 1993 г. с указ на президента Желю Желев името на града е променено на Монтана (по античното си име Municipio Montanensium). с указ на Вълко Червенков, тъпaнap маала и село раковски са преименувани на Димитровград. Аскьой, съпта рапта няма, ръкити в джубити и по хасфалта нъ кинаня.
166
2
 
2
 
! Отговори
Северозападнал преди 3 седмици
До до 175 хюмнозавър, за 20 лева хоно ше докараш човека с мустаците да звъни на началниците в инвестор и да ги кара да тричат сашето.
165
8
 
20
 
! Отговори
Ееее почна се преди 3 седмици
Днес не успяха, но утре ще стани... назрял е момента... народа се е осъзнал вече и скоро ще го тричат зеленчука!!!
164
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 162 Пиши у гуглето "Ню Йорк (Украйна) и ще разбереш, че е в Украйна. Ограмотявай се преди да се излагаш.
163
8
 
15
 
! Отговори
до 175 преди 3 седмици
Монтана си беше Михайловград. Истинската Монтана е в САЩ. Вие сте някакво жалко менте.
162
5
 
7
 
! Отговори
Северозападнал преди 3 седмици
монтана е била монтана преди да стане кутловица, а злато поле и горски извор (***) са били алтън чаир и кър чушмя. схващаш ли какво се опитвам да ти кажа, каснаковски хюмнозавър
161
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заповядайте на оздравителен курорт в Часов Яр.
160
4
 
10
 
! Отговори
читалище заря преди 3 седмици
сега, страна, сбу, фсб, от колко материала е скръпена тая боза с косми, и кой е основният източник? днеска друсате ли с нещо, кво изобщощ се случващ?щ
159
3
 
2
 
! Отговори
До 169 преди 3 седмици
Ти даже си изпреварил в поста си, щото 170 е писал след тебе. Голема работа си.
158
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И с'я ко шъ пра'им!? Освен за пари, въоръжение и помощ, сигурно ще врънкаме чужбината и за убежище, докато простосмъртните загиват на фронта....