Румънският премиер: Русия няма да посмее да ни нападне

Москва е притеснена да не дадем "Пейтриът" на Украйна, смята Марчел Чолаку
15 май 2024 17:07, Петър Бойчев
133
Румънският премиер: Русия няма да посмее да ни нападне
Снимка БГНЕС

Евентуално решение на Румъния да предостави отбранителна система "Пейтриът" на Украйна много притеснява Москва. Това заяви румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за Диджи24.

"Радвам се на реакцията на Москва. Това означава, че имаме значение и има страхове, че светът се мобилизира срещу диктатора Путин", коментира Чолаку. Той допълни, че Русия не иска и не може да си позволи да атакува Румъния, предаде БТА.

"Няма логика Русия да направи това. Румъния е член на НАТО, имаме стратегически партньор - Съединените щати", подчерта премиерът.

Марчел Чолаку още веднъж заяви, че решението Румъния да предостави отбранителна система "Пейтриът" на Украйна ще бъде взето в рамките на във Върховния съвет за отбрана.

В началото на седмицата министърът на отбраната на Румъния Анджел Тълвар изрази резерви относно предоставянето на отбранителна система "Пейтриът" на Украйна. Председателят на Сената Николае Чука коментира, че темата не бива да се политизира.

По време на посещението си в САЩ президентът Клаус Йоханис заяви, че Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана и че е имало интензивна дискусия за това кой може да ги осигури, а Румъния също е била попитана.

Държавният глава добави, че е разговарял по тази тема и с американския си колега Джо Байдън и че ще трябва да обсъди въпроса във Върховния съвет за отбрана, за да намери решение. Той обаче подчерта, че "е недопустимо Румъния да остане без противовъздушна отбрана".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от Войната в Украйна
Владимир Путин готви военна офанзива през лятото?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Алекс -СЛАБОУМНИЯ ! Абе Алекс слабоумнико само ти е си разбрал още че войнаата на територията на укрйна е между НАТО-РУСИЯ !
115
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Скоро Севрна Добруджа ще бъде българска със или без Патрио.
114
13
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Прав е румънският премиер.Русия напада само държави,които не са в НАТО като Грузия и Украйна.От НАТО бяга надалеч.Знае каква дебела тояга я очаква.Все пак Жужето не е съвсем изперкало.
113
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я! Maмалиrapчето надига главица! Притрябвали сте на руснаците, за к'ъв чепей сте им? Хахахахахахаах!!! Клоуни. Айде, дайте им Пейтриъта, на втората седмица ще го опукат руснаците.
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Румъния да връща северна Доблуджа, да не се ослушва.
111
10
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Румъния е толкова напред вече, че срещу нея да тичаме, не можем да я стигнем. Обаче простите русофили в Бокостан си дават кураж, че Просията нещо щяла да и направи. Румъния освен това е ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНА страна, а не като безбожните рузки необолшевики, размесени с махометани и будисти.
110
0
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 1 седмица
Малко неграмотно е това оправдание, че си даваш ракетите, защото така или иначе няма да посмеят да те нападнат. Колко да я притесняват тези ракети? Ще свали няколко ракети и останалите пак ще ударят целта. Повече трябва да се притесняват вашите данъкоплатци, които са платили милиарди за тези системи, вероятно на многократно завишени цени, както се продава на приятели. И, вместо Букурещ
109
0
 
13
 
! Отговори
Опалянка!!! преди 1 седмица
Румънците май, май са накафенили гащите и сега се опитват да обяснят че накафененото всъщност е кануфлаш , нищо че много мирише на ако !!!
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма, няма да посмее! Те и в Украйна мислеха така!
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БОЙ ПО КАСКИТЕ МАМАЛИГИ НАГЛИ ! РУМЪНИЯ СЪЩЕСТВУВА БЛАГОДАРЕНИЕ НЕ РУСИЯ 1887 Г Е СЪЗДАВАНЕТО НА ТА МАМАЛИГАРИЯ НА БИВША БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нато помага на украйна щото не е член мосю а не щото е член като тебе. На членове не помага. Те затова са членове да се оправят сами иначе какъв член са.
105
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВРЪЩАЙ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА ГНУСЕН МАМАЛИГАР РУСИЯ ЩЕ ВИ НАПУКА КАСКИТЕ
104
2
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Гледайте в Ютуб историята на румънската армия през втората световна война. Аз останах потресен, колко некомпетентна е тя.
103
2
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Драги ми мамалигари, Русия тоя път няма да ви спаси от България :) Ще си върнем Северна Добруджа, ако я карате така.
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хаха много се притеснили руснаците, ще я опукат преди да си стигне до дестинацията
101
1
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 1 седмица
Още един попунар.
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прос мамалигарин, обратното е.Русия ако ви нападне Нато няма да посмее да гъкне.Повтаря се сценария от втората световна,и тогава Румъния се набута между шамарите
99
1
 
1
 
! Отговори
БРЦК преди 1 седмица
Лъжи и лицемерие
98
9
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Великата безаналогова армия от пияници, затворници и наемници стигна ли до Берлин или още час-два само? Или то за село Берлинка в източна Украйна ставало дума?
97
2
 
14
 
! Отговори
Пример преди 1 седмица
Нека брачедите в Румъния да видят как НАТО помогна на Украйна и да си правят изводи какво ги чака, ако продължават да лялят и да се бъркат в играта на големите.