Арестуваха втори Мадоф, измамил света с $8 млрд.

Екстравагантният Робърт Алан Станфорд се предаде на ФБР
19 юни 2009 09:55,
19
Арестуваха втори Мадоф, измамил света с $8 млрд.
Банката на Станфорд в Антигуа. Снимка: БГНЕС

ФБР арестува обвинения в измама за 8 милиарда долара бизнесмен Робърт Алан Станфорд, съобщиха световните информационни агенции.

Тексаският милиардер, за когото имаше издадена заповед за арест, се е предал в четвъртък на агенти на ФБР в дома на сестра си в щата Вирджиния.  

Още в петък Станфорд ще бъде изправен пред съдия. 

След като му бъдат прочетени обвиненията в съда в Ричмънд, Вирджиния, Станфорд ще бъде преместен в Хюстън. 

Банкерът и двама негови сътрудници са обвинени, че са измамили вложители от цял свят с 8 милиарда долара. 

Според обвинението концернът Stanford Financial Group изградил така наречената Система на снежната топка. 

В продължение на години бизнесменът е обещавал високи печалби на клиентите си с на пръв поглед сигурни ценни книжа. 

Вместо това обаче влагал голяма част от парите в рискови ипотеки и финансови операции. 

Център на неговата финансова империя беше карибският данъчен оазис Антигуа. 

Около една трета от 8-те милиарда депозити в Stanford Investment Bank идват от вложители във Венесуела. 

„Да падна мъртъв и да ида в ада, ако това е била Система на снежната топка“, мелодраматично обяви Станфорд в интервю през април. 

Той отхвърли сравнението с мегааферата на милиардера от Ню Йорк
Бърнард Мадоф и дори заплаши репортера, който говореше с него. 

Преди да влезе в полезрението на ФБР, Станфорд живееше с размах и обичаше спектакъла. Едно от последните впечатляващи представления на милиардера беше миналия ноември. 

Той осигури 20 милиона долара награден фонд за мача по крикет между Англия и Stanford Superstars. 

Милиардерът кацна с хеликоптер на терена на Lord's Cricket Ground и свали 20-те милиона, поставени в кутия от плексиглас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Ван Дер Кокълов преди 15 години
Мразим ама мноооо мразим некой да скача на Ването.Ка ли ного наричахте бе фукан модер. Са ше ми пишете че Ването бил болен от сливенска кожа, индийски нос и къси ръце и крака, Шо кой лъжел , разбиаш ли бил с къски крака а кой крадял пъ бил , молим, те бе како Елеонора, с къси ръ'це.Ването Костов е най светлият измежду сливналийте, даже Йордан лекетков-Плешлякът е по црън от Ван Дер Любеният Кокълов-така немое да пишете за един толкоз полезен за БКП и ГЕРБъ чиляк. Свобода за Иван!
17
0
 
0
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 15 години
"Арестуваха втори Мадоф, измамил света с $8 млрд." истинското име на измамника е с инициали И.К. на 59 години. държал да се обръщат към него с Командире. измамникът имал прегърбена стойка, *** е и имал сенки под очите.
16
0
 
0
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 15 години
Факт е, че в 21 век все още бродят *** извън джунглите и зоологическите градини, за да си дават парите на депозити във финансови пирамиди като тази на Станфорд. Както и никой не обръща внимание на прогнозите за предстояща хиперинфлация в САЩ и доста държави в Европа. В САЩ вече печатат долари... А в България от половин година се рекламират неистово изгодните депозити в банките и българина държи авоарите си там "на сигурно" докато чака последствията на глобалната финансова криза.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
хахахасигурно се шегуваш и така го приемам, защото наистина не искам да вярвам, че в 21 век по земята все още бродят *** извън джунглите и зоологическите градини.хахаха
14
0
 
0
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 15 години
И ОЩЕ ИМА БУНАЦИ, КОИТО СИ ДЪРЖАТ ПАРИТЕ В БАНКИТЕ (НА СИГУРНО). ЕДНИ ИМ ВЗИМАТ ПАРИТЕ ЧРЕЗ ФИНАНСОВИ ИЗМАМИ, ДРУГИ ЩЕ ИМ ГИ ВЗЕМАТ ЧРЕЗ ХИПЕРИНФЛАЦИЯ. СОБСТВЕНИЦИ НА БАНКИТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ОБЛЕЧЕНИ В ЗАКОН. ХОРА, ТЕГЛЕТЕ СИ ПАРИТЕ ОТ БАНКИТЕ!!! ПО-ДОБРЕ БАНКИТЕ ДА ФАЛИРАТ, ОТКОЛКОТО ДА ОСТАНЕТЕ СЛЕД ВРЕМЕ С 1 ЛЕВ В ДЕПОЗИТНАТА СМЕТКА.
13
0
 
0
 
! Отговори
Plamen преди 15 години
Kade sa tia shampanska po 50000 ve, are po poleka sas tzenite!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Много ми е интерестно кой ще гласува за него.След изборите тоя ще ходи в затвора или ще го ликвидират.Когато дължиш много пари на разни мутри и бандити,все някой ще те ликвидира.
11
0
 
0
 
! Отговори
стамат преди 15 години
имаше днес изевление от Stanford Investment Bank бизнесменът Робърт Алан Станфорд,се е кандитатирал за независим депутад със това всички обвенения отпадат....
10
0
 
0
 
! Отговори
стамат преди 15 години
представетеси какъв живот е водел яхти ,холикоптери ,скъпи спортни автомобили , жени фотомодели във леглото,часни самолети,шампанско от 50,000 евро бутилката и накрая крадец много ясно че със честен труд неможе дасе постигне това.......
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
В КРАЙНА СМЕТКА ТОЙ НЕ Е ВИНОВЕН.ВИНОВНИ СА СИ ГЛУПАЦИТЕ,ДАЛИ ПАРИТЕ СИ НА НЕГО.СВЕТОВНАТА КРИЗА СЕ ПОЛУЧИ,ЗАЩОТО МНОГО ХОРА,КОИТО ИМАТ СВРЪХ МНОГО ПАРИ ПРЕДПОЧЕТОХА ДА ГИ ДЪРЖАТ В БАНКИ (НА СИГУРНО),ОТКОЛКОТО ДА ГИ ХАРЧАТ И ИНВЕСТИРАТ.ОБАЧЕ НЯМА СИГУРНА ФОРМУЛА.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
заповядай у нас,приятел! ще те направим депутат.ще гласуваме за теб.а ти ще ни отвориш нови работни места в банката си...далавера ще има за всички ни.къде си тръгнал в тази антигуа,заповядай у нас.
7
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
Samo ne trjabwa da se obajda6 po telefona, 4e glasa njama kak da go promeni6 :D
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ами не ви ли се струва малко странно?Аз ако имам толкова милиарди мога просто да изчезна... Някъде на някои остров, може в Мексико, Швейцария, където си искам... Пластичните операции са евтини. Той човека се предал... Уж има акъл, щом е успял да направи измама за 8млрд....
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Тоя ако знаеше веднага щеше да си купи едно българско гражданство и да се кандидатира за депутат за имунитет, и с тези милиарди можеше да купи всеки един човек в БГда гласува за него .... ама де акъл де ....
4
0
 
0
 
! Отговори
Monti преди 15 години
И после що имало Световна финансова криза- щото всичко се оказва пирамида, а ти дето ги доят, все някокога млекото им свършва
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Този е само за депутат, веднага да се кандидатира :)
2
0
 
0
 
! Отговори
378 преди 15 години
Е по-добре отколкото в България... Тук щеше да раздели парите с магистратите и след това се разминава с една условна, че и депутат можеше да стане... Ако е знаел по-рано, би поискал българско гражданство.
1
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 15 години
И какво?Ще го осъдят на 10 години затвор и някаква глоба.Тия 8 милиарда ги забравете.