Миришат ли парите?

Nokia Siemens Networks продали на Иран технология за проследяване в интернет
23 юни 2009 16:35,
17
Миришат ли парите?
Снимка: БГНЕС

Сделка на Nokia Siemens Networks с Иран повдигна въпроса до къде може да се преследват бизнес интересите.

Германско-финландският концерн е продал в края на миналата година на Иран техника, която позволява на властите да проследяват всяка следа, която хората оставят в интернет.

Така могат да идентифицират противниците на режима, съобщават световните информационни агенции.

Говорител на компанията потвърждава, че в края на 2008-ма е направена сделка с Иран. Купувач бил държавният телекомуникационен монополист.

Когато се предлагала технология за интернет, автоматично се появявала и възможността да се контролират комуникациите, минаващи през нея.

Все пак от компанията подчертават, че не става въпрос за инструменти за контрол на интернет, или за прекъсване на комуникацията, а по-скоро за технология, която дава възможност „да се подслушват локални разговори“.

В повечето държави, включително тези от ЕС, телекомуникационните компании били задължени да имат подобна технология, но тя в никакъв случай не давала възможност за държавна цензура.

По повод обвинението, че прави бизнес с тоталитарни държави,от Nokia Siemens Networks коментират, че 'Intelligence Solution' за нуждите на разузнаването и за проследяване на престъпления се продават „в глобален мащаб, най-вече в Близкия изток, Азия, в района на Тихия океан и Европа“.

Въпросът за търговията с Иран предизвиква разнопосочни реакции в западните държави.

Докато САЩ, Франция и Великобритания искат твърд подход спрямо Техеран заради атомната програма на страната, Германия отхвърля санкции от типа на ембарго.

Германия е най-големият търговски партньор на Иран от западните държави и вторият по големина вносител след Китай.

Поради тази причина правителство засега се въздържа от цялостно търговско ембарго – санкциите са ограничени до стоки с военно приложение.

Бизнесът с Иран директно работи за режима на президента Махмуд Ахмадинеджад, защото 80 процента от външната търговия на страната се котролира от вярната на режима Революционна гвардия, разказва политологът Матиас Кюнцел.

Повечето фирми били подчинени на държавни организации като фондация „Мъченици“.

Освен това въоръжаването срещу „Враговете на Аллах“ било залегнало в законодателството

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Да, понякога е учудващо колко изобретателни са руските аборигени в краденето на технологии...
15
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 15 години
НЯКОИ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ В ИРАН ЖИВЕЯТ АБУРИГЕНИ. НИЩО ПОДОБНО. ДРЕВНА ПЕРСИЯ ИМА ГЕНЕТИЧНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ДА РАЗВИВА НАЙ-НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ. ПРИМЕР ЗА ТОВА Е ИЗСТРЕЛВАНЕТО ОТ ИРАН НА ДВУСТЕПЕННА РАКЕТА - ФАКТ КОЙТО НЯМАШЕ КАК ДА НЕ ПРИТЕСНИ АМЕРИКАНСКИТЕ ПОЗНАВАЧИ НА ТЕЗИ ТЕХНОЛОГИИ. ЗА НАЙ-ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В САЩ, АХМАДИНЕЖАТ НЕ ИНВЕСТИРА ПАРИТЕ НА ИРАН В АМЕРИКАНСКИ ЦЕННИ КНИГИ КАКТО ПРАВЯТ ТОВА НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ, А В НОВИ ТЕХНОЛОГИИ ВОДЕЩИ ДО БЪРЗОТО РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА.
14
0
 
1
 
! Отговори
... преди 15 години
"В повечето държави, включително ЕС" :D :D :D
13
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
И понеже стана въпрос за Оруел, в книгата му "1984" има следната мисъл: Който владее миналото, той владее и бъдещето.
12
0
 
1
 
! Отговори
ZMM преди 15 години
Ъъъъ,ми не...руснаците направиха първи "ръчичка" със 7(седем)степени на свобода. На изложението в Хановер преди десетина години японците гледаха с очи,колкото CD-та,руската трикоординатна фреза. Винт направиха,ама малък.После от "Fanuc" си удряха главите в пода от теманета. Японците са пичове,уважават противниците си.
11
0
 
1
 
! Отговори
brigante преди 15 години
иранците са се набутали:)))))))))))))0
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Прочетете пак Оруел за да не откривате топлата вода.ГОЛЕМИЯТ БРАТ ГЛЕДА !
9
0
 
1
 
! Отговори
topor преди 15 години
Ъ, голям праз.Преди 20-30г. янките заобиколиха забраната за продажба на химическо оръжие и продадоха на Ирак документацията за изграждане и работа на 2 химически завода. И след това се правеха на хуманисти.Преди това британците решаващо помогнаха на евреите да си направят реактор и бомби.Японците продадоха на альохите свръхточно оборудване (май някакви фрези) за стъргане на витлата на подводници.Сега - ала-бала, нещо си за мрежата.Ми някой да каже нещо за "Ешелон"?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
миришат парите ако човек си ги държи в чорапите
7
0
 
1
 
! Отговори
doni преди 15 години
нищо ново, и IBM са продавали технологии на нацистите.
6
0
 
1
 
! Отговори
Очевидец преди 15 години
Плановете за американската инвазия в Иран са на бюрото на Барак.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Я стига бе всички "велики демокрации"(на чело с САЩ) подслушват и цензурират гражданите си, както и ДС не може да си мечтае! Значи едните могат да вкарват в затвора за свалена mp3 (скорошен пример в САЩ), а другите не могат! Не че подкрепям режима в Иран, ама в сучая става горе долу "пък ние докато ви подслушвахме разбрахме, че и вие подлушвате, а това е недемократично от ваша страна". Като върнат free-тата тогава да говорят за свобода на комуникацията *** проклети!
4
0
 
1
 
! Отговори
! преди 15 години
От сименс нищо хубаво.Скапана техника, корупционни скандали, сега въртят далавера с иранските ***.Не съм учуден.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
вече не можеш да разбереш, кой е по голям *** :)
2
0
 
1
 
! Отговори
Ачо преди 15 години
Как докъде? Бизнес интересите стигат до войни и инвазия на държави от типа на Ирак и Авганистан (и не само).Гледайте CNN (CNBC, BTV или произволна телевизия - еспешали новините) и ще видите. Всички го виждаме всеки ден.
1
0
 
1
 
! Отговори
нн преди 15 години
Нещо не се разбира какво е искал да каже автора....За технологии ли? за ембарго ли? за бизнес ли? за религии ли?Или аявтора е папагал, дето безмозъчно преписва от "демократичните" (дез)информационни агенции....