Няма спасение за света. Пошла работа в Копенхаген

Политическият елит смрази с безочлива климатична сделка
19 дек 2009 16:55,
116
Няма спасение за света. Пошла работа в Копенхаген
Момент от срещата в Копенхаген.... Снимка: БГНЕС

Най-накрая климатичният форум в Дания свърши. 15 хиляди лидери и експерти две седмици мъдриха „как да спасят света”. И накрая сбъднаха най-песимистичните прогнози за форума.

Цялата какафония, всички драми, преговори, гръмки изказвания и прочее завършиха с „документче” от три страници, което да ни даде нова надежда в борбата с климатичните промени.

То беше изготвено под зоркия поглед на най-големите замърсители с въглероден двуокис в света – САЩ и Китай, и с прякото участие на Индия, ЮАР и Бразилия. 
 

Наричан "споразумението от Копенхаген", документът беше приет от водещи евросили като Великобритания, Германия и Франция на принципа, че може и по-добре, но все пак има нещо. Никола Саркози го нарече "най-доброто възможно споразумение”.

То всъщност включва цели, които реално са съвсем различни от основната, а именно – конкретни задължаващи мерки за драстично намаляване на вредните емисии газове. Но нали все пак САЩ и Китай са в основата на споразумението!

По същество. Ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса в сравнение с прединдустриалното равнище е основната задача. Предвижда се и създаване на специален фонд под егидата на конвенцията за климата. Според спогодбата в следващите 3 години в него ще влязат 30 милиарда долара.

Още по темата

До 2020 г. финансирането ще нарасне до 100 милиарда долара годишно, гарантирани от развитите страни. Парите ще бъдат давани за подпомагане на най-уязвимите държави в адаптацията им към последиците от климатичните промени.

За вредните емисии се споменава единствено, че трябва да се вземат мерки и всяка страна да действа отговорно. Добро утро! Освен всичко друго се оказва, че т.нар. споразумение дори няма никакъв обвързващ характер, защото за това е нужна единодушната подкрепа на 193-те страни участници в Конференцията на ООН. Чрез гласуване, а такова няма. 

"Конференцията на страните взима под внимание споразумението от Копенхаген", се казва в заключителния документ, уж приет от всички, но без гласуване. Боже мой, това ли е всичко, което успяха да сътворят лидерите на света?

Оказва се, че извън групата на трийсетина от най-големите икономики в света, сред които САЩ, Китай, ЕС, Индия, Южна Африка и Бразилия, настоящата сделка не се нрави на никого. За някои пък тя си е чиста проба измиване на ръце, колкото да се каже, че Копенхаген не е тотален провал.

Представител на Судан например сравнил климатичния план с Холокоста, защото обричал Африка на сигурна гибел. Според боливийската делегация пък председателят на форума – датският премиер Ларс Льоке Расмусен, пренебрегва правилата на демокрацията и гласността.

Венесуела дори надигна глас за преврат срещу ООН, а Куба традиционно се нахвърли върху САЩ, обвинявайки Барак Обама в поведение на император. Самият Обама се измъкна тихомълком към Вашингтон и традиционните драматични слова за промяната към по-добро липсваха. Защо ли?

На практика политическото споразумение от Копенхаген отлага всеобхватно споразумение поне до края на 2010 г., когато ще се проведе нова конференция по климата в Мексико. Уж тогава споразумението трябвало да се превърне в юридически обвързващ договор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
3
 
! Отговори
DRAKON4IKA преди 14 години
bravoo NA KOKO !A ZA6TO NE KAJAT ,4E SA IZMISLILI SLAN4EVI BATERII NA AVTOMOBILITE ,!?KOGA TE GI PYSNAT !?VSI4KO E POLITIKA !DOBRE ,4E KITAI SE PROTIVOPOSTAVI !S YVAJENIE-DRAKON4IKA
112
1
 
3
 
! Отговори
Х преди 14 години
до 111млк ве ***. мога да разбера кога някой прави жалки опити да е забавен. в случаят това правиш ти. първо те никога не биха излезли публично да сплашват. и второ те няма какво да сплашват, направо действат. трето напълно съм наясно че те следят какво пиша (а и не само аз) във форумите и по скайп.
111
1
 
3
 
! Отговори
до Х преди 14 години
X, бяха ти направени няколко намека да спреш с изказванията си, но ти продължаваш да говориш. Ние те наблюдаваме. Знаем кой си и къде живееш. Това е последно предупреждение! Затвори си устата или ще дойдем за теб!
110
1
 
3
 
! Отговори
Somebody преди 14 години
Който иска да види: An Inconvenient TruthКонспирация винаги има и ще продължава да има. Не е задължително да е много топло. Някъде ще стане и много студено....Цикличност има...но има и мерене на количество CO2 в атмосферата...или и тва е конспирация.... Който иска разбира. Който не иска да гледа ТВ и да пляска с ръце...
109
1
 
3
 
! Отговори
Х преди 14 години
точно за това говоря. коментар 101 е поръчков, насочен лично към мен, но и към всеки осъзнал истината. с такива евтини приоми като плоска ирония и сарказъм, няма да успееш, който и да си платен драскачо. аз знам, хората зная, а скоро и всички ще узнаят каква е всъщност истината. и още нещо. аз не развивам конспиративни теории. това не са тории, а ФАКТИ. ако беше малко по-заинтересован, щеше да разбереш. дано поне знаеш разликата между теория и факт.
108
1
 
3
 
! Отговори
Жорко преди 14 години
Прав е доктора. Май наистина банда тарикати ни будалкат и крадат народните пари."Климатът на Земята никога не е бил постоянен - температурата, влажността, газовият състав на атмосферата, тектоничната дейност, и т.н. се променят непрекъснато, като забележете - не е имало никаква човешка дейност, тъй като хората още не са съществували. Сега група мошеници извличат гигантски печалби, милиарди долари, като плашат хората."
107
1
 
3
 
! Отговори
AZ преди 14 години
Liderite sa osigurili sobstvenite si deca taka 4i i s 10 gradusa da se vdigne temp. de oceleqt. Normalno e da glsuvat taka. Ostanalite i bez tova ne sa na qsno kakvo vsushtnost shts se slu4i na decata im v sledvashtite 30-50 godini. Akmerika shte produljava da bulva, i da konsumira nai-mnoogo v sveta, a cenata shte se plashta ot vsi4ki ostanali.
106
1
 
3
 
! Отговори
koko преди 14 години
Осребряващите хорската глупост не ги *** за климата. Проблемът, е човешката популация. Затова са му намерили лесното: щом издишаш въглероден диоксид - плащаш. Ако нямаш пари - няма да дишаш! А докато си жив и плащаш трябвало да се бориш срещу тоя, що духа (буквално!), и въглеродния диоксид, дето храни растенията и осигурява реколтите. Кое му е неясното на тоя екофашизъм ?
105
1
 
3
 
! Отговори
pepi преди 14 години
До s.Много ми е интересно, какви са тези много неща, които трябва да се направят, когато има засилена слънчева активност ?За чукането, яденето и пиенето разбрахме. Други велики мерки на научна основа да ни предложиш ?Да ти кажа, че ако успееш, ще си първия дето го е направил. Дори тези, които защитаваш и осребряват хорската глупост още не смеят да си отворят устата, че да не лъсне истината!
104
1
 
3
 
! Отговори
s. преди 14 години
*** привърженици на всякакви тъмни конспирации и теории няма да се свършат никога!Американците това,*** онова и не знам какво си!Проблема е супер сериозен!Трябва да се направят много неща но човечеството все още не е дорасло да мисли и действа единно за общия интерес!Всеки си гледа кошничката без да осъзнава че рано или късно неприятностите ще стигнат и до него!Затова пийте,чукайте и се веселете че не се знае какво ни чака!Ако ще се мре да не сме капо!:)
103
1
 
3
 
! Отговори
DEBORAH преди 14 години
AKO TI PLASHTAT DOKATO SPISH OZNACHAVA, CHE SVETA OTDAVNA E SPASEN.
102
1
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
ВИЦ Времето отишло при..... Климата и му казало: Омръзна ми само с теб да се занимават;ето сега и цяла световна конференция....ти направиха.Не се кахъри,отговорил Климатът;всеки ден по цял свят всички питат самоза....теб.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гледам, коментарите тук са станали сбор на всякакви *** от простолюдието, които никаква идея си нямат за какво става въпрос наистина, но си развиват *** конспирационни теории. Че даже и масоните намесиха. Ами извънземните къде ги забравихте, бе ей! Пък друго още по-големи *** им цъкат плюсовете. Очаквам сега психично-болният индивид Х да ме обяви за поредния, на когото му е платено от някаква свръхсила в сянка да замазва очите на хората. Ха-ха-ха.
100
1
 
3
 
! Отговори
a преди 14 години
ПРИНЦИПА - "СЛЕД НАС ПОТОП" НИ Е ДО БОЛКА ПОЗНАТ
99
1
 
3
 
! Отговори
koko преди 14 години
А между другото обърнете внимание как ни се поднася новината. Вижте снимката. С позицията си в Копенхаген точно Китай спаси милиарди хора по цялата планета от безумието на зеления фашизъм. Плановете за създаване на някакво "световно правителство", което да се разпорежда безконтролно със съдбите на 6 милиарда човека, вчера пропаднаха точно заради позицията на тези хора, които западните медии в момента са взели на подбив.Какви безумия доживяхме!!!
98
1
 
3
 
! Отговори
koko преди 14 години
Въпреки че манджата с глобалното затопляне е отдавна пресолена, все още няма доказателства, че глобалното затопляне е причинено от човек, че може да бъде предотвратено от човек и че сме на прага на някакъв апокалипсис. Глобалното затопляне не е доказано - то се спонсорира и рекламира.Една мисъл на Наполеон описва идеално връзката между днешната финансова криза и глобалното затопляне: "Религията е единственото нещо, което възпира бедните да не избият богатите"
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
dreme im na politicite. tezi s mnogoto kinti vinagi 6e oceleqt
96
1
 
3
 
! Отговори
Х преди 14 години
точно за това говоря. виждате, че те не спят. те дадоха поръчка на ном.95, за да направи своят поръчков коментар. с цел дискредитиране и изопачаване на истината. тяхната цел е да отвлекат вниманието на обществото от истината. те имат свои навсякъде. и ако си милсете, че форуми и чатове и скайпове и нз си какво е анонимно и лично, вие грешите. те следят именно тези неща. дори в момента те следят форума на сайта. няма да се изненадам, ако те ми изтрият коментара или ме баннат. те така процедират.
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Парите, алчността, безскруполността нямат цвят, родина, националност и милосърдие!
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Айде бе "специалисти", нали американците си измислили затоплянето за да печелят пари, защо няма договор в тази полза, а?